Home Rady pri výbere nábytku Základ modernej spálne – poriadna posteľ s roštom a matracom

Základ modernej spálne – poriadna posteľ s roštom a matracom

by Martin

Všeobecne uznávaným základom pre kvalitný pracovný výkon a pohodu po celý deň je zdravý spánok. V ideálnom prípade strávite spánkom tretinu života, preto premýšľajte nad kvalitným vybavením spálne. V modernom byte slúži často nielen na spanie, ale poskytuje aj možnosť relaxácie, používate ju tiež ako domácu pracovňu a súčasne ako miesto na ukladanie odevov.

Základom nerušeného spánku je dobrá posteľ s roštom a matracom. Aj keď je trendom len minimálne osadenie spálne nábytkom, nezaobídete sa bez úložných priestorov. Kvôli úspore miesta nahraďte klasickú šatníkovú skriňu najlepšie skriňou vstavanou s posuvnými dverami. Výrobcovia ponúkajú celú škálu rôznych doplnkov a výsuvov na ukladanie potrebných vecí alebo zavesenie nohavíc či kravát.

Pri výbere postele myslite na odporúčané rozmery, pretože vaše spánkové pohodlie je nadovšetko. U dvojlôžkovej postele je ideálna šírka 180 centimetrov, ale v obľube zostáva aj šírka 160 centimetrov. Dĺžku postele zvoľte podľa výšky postavy, ku ktorej pridajte 30 cm navyše. Budete tak mať dostatok pohodlia. Voľný priestor okolo postele by mal byť okolo 80 centimetrov z troch strán.

Moderná spálňa má pôsobiť ľahkým dojmom, čo okrem iného ovplyvňujú aj použité farby. Odborníci odporúčajú obľúbené svetlé odtiene béžovej, modrej alebo fialovej. Páčia sa vám teplejšie odtiene? V tom prípade zvoľte tlmené odtiene oranžovej či žltej. Výrazná červená a iné žiarivé farby vás môžu nepríjemne rozrušovať, čo do spálne nepatrí.

Moderná spálňa pôsobí ľahkým dojmom a je plná čerstvého vzduchu

V spálni udržujte neustále poriadok a snažte sa, aby sa vaša posteľ čo najviac vetrala, prúdil tu vzduch a miesto pod posteľou ste nezaskladali odloženými vecami. Všadeprítomným roztočom tým veľmi znepríjemníte život a sami si vytvoríte zdravé prostredie pre spanie.

Máte spálňu s rozmermi malej zámockej komnaty? Kúpte si trebárs niektorú z dizajnových postelí. V modernom poňatí tu skvele vyzerajú postele s nebesami alebo baldachýnom. Pocit luxusu a pohodlia budete mať v kruhovej posteli, ktorá sa ale hodí len do väčších miestností. Ak volíte čalúnenú posteľ, dajte radšej prednosť ekokoži alebo textílii s nešpinivou úpravou.

Šlágrom posledných rokov sú takzvané futónové postele s pôvodom v Japonsku. Jedná sa obvykle o drevenú konštrukciu doplnenú futónom – prírodným matracom, ktorý sa dá zložiť a uschovať. Vďaka tomu môžete posteľ cez deň využívať aj iným spôsobom ako na spanie. Predovšetkým v malom byte tým ušetríte dosť vzácneho miesta.

Dlhodobo najobľúbenejší materiál pre výrobu spální je masívne smrekové, bukové a borovicové drevo. Postele a skrine z dreva sú pevné, stabilné a pri správnej starostlivosti vám vydržia dlhú dobu. Veľmi netradičný, ale zaujímavý je spálňový nábytok z paliet, ktorý sa na trhu objavil v posledných rokoch a môžete si ho vyrobiť aj sami.

Nábytok z lamina nemá takmer žiadne nároky na údržbu

Kúpte si nábytok z lamina, ktorý sa hodí takmer do každého interiéru. Nemá takmer žiadne nároky na údržbu a môžete si vybrať z veľkého množstva farebných prevedení s rôznou štruktúrou povrchu. Nábytok z kvalitného lamina verne pripomína vďaka moderným technológiám akékoľvek drevo.

Ak nepatríte práve medzi milovníkov nakupovania, a surfovanie po internetových stránkach nie je vaše hobby, sú pre vás ideálne moderné spálňové zostavy. Zoženiete ich z dreva i z lamina a v neprebernom množstve dizajnov podľa vášho gusta. Nábytok bude mať jednotný štýl a navyše pri nákupe kompletnej spálne významne ušetríte.

Spálňa má byť najpríjemnejšou miestnosťou každého domova. Výber nábytku nepodceňujte a berte ohľad aj na názor svojho partnera. Len tak sa vám podarí zvoliť také vybavenie, v ktorom bude váš nočný odpočinok po všetkých stránkach osviežujúci.

Dávate prednosť spálni po babičke alebo super moderne? Napíšte nám v komentári pod článkom, kde sa vám najlepšie spí a sníva.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť