Home Ako sa starať o nábytok Ako sa starať o kožené sedačky?

Ako sa starať o kožené sedačky?

by blog.novynabytok.sk
Kožená rohová sedačka - BRW - City 2,5FL-OTM/BK P

Kožené sedačky bývajú výrazným a obľúbeným kusom nábytku, ktorého sa nebudete chcieť vzdať. Kvalitná, pohodlná a štýlová sedačka z kože vdýchne dušu každej obývačke a vám prinesie vytúžený relax.  Aj keď je kožená sedačka menej náročná na údržbu ako tá látková, treba vedieť, ako ju správne ošetrovať a predĺžiť tak jej životnosť. Dbajte na preventívne opatrenia. Je oveľa ľahšie predchádzať škodám na koženej sedačke, než ich opravovať. Zabrániť skákaniu detí na sedačku, umiestnenie sedačky mimo dosahu slnečného žiarenia a nekonzumovať jedlo alebo nápoje na sedačke sú všetko opatrenia, ktoré môžu pomôcť zachovať jej stav a vzhľad. Ak v domácnosti žijú domáce zvieratá, môže byť ťažké zabrániť im, aby skákali na sedačku. Zvážte použitie ochranných krytov alebo zabezpečte, aby mali zvieratá vlastné miesto na sedenie.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Trek OTM/BK-2F-REC

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Trek OTM/BK-2F-REC

Pravidelná starostlivosť

Pri víkendovom upratovaní domácnosti nezabúdajte ani sa vašu sedačku. Mali by ste ju totiž pravidelne zbavovať prachu a nečistôt. Na utieranie použite bavlnenú handričku navlhčenú destilovanou vodou a následne sedačku utrite suchou handrou. Ďalšou možnosťou je sedačku jednoducho povysávať.

Koženú sedačku je potrebné 2 – 4 krát ročne kompletne vyčistiť a konzervovať.  Predĺžite tak jej životnosť, mäkkosť a atraktívny vzhľad.

Kožená rohová sedačka - BRW - City 2,5FL-OTM/BK P

Kožená rohová sedačka – BRW – City 2,5FL-OTM/BK P

Čistenie a impregnácia

Dôležitou súčasťou starostlivosti o koženú sedačku je aj ošetrovanie kože a impregnácia. Ak potrebujete sedačku vyčistiť alebo ošetriť, vždy používajte iba výrobky, ktoré sú na to určené. V žiadnom prípade nepoužívajte bežné čistiace prípravky ako sú saponáty, mydlá a podobne. Takéto prípravky spôsobujú vysušovanie a následné popraskanie kože.  Pred tým, ako výrobok na čistenie alebo ošetrenie aplikujete na celú sedačku, urobte pre istotu skúšku na menšom, menej viditeľnom  mieste.

Dbať by ste mali aj na pravidelnú impregnáciu. Impregnáciou najviac namáhaných častí sedačky zabránite rýchlemu opotrebovaniu aj prípadnej zmene farby. Aj tu platí, že by ste mali používať len špeciálne výrobky, ktoré sú na to určené.

V prípade, že sa vám podarí sedačku obliať, tekutinu určite neutierajte. Ideálne je, ak ju iba odsajete pomocou špongie.

Okrem impregnácie môžete na sedačkou použiť aj špeciálne kondicionéry. Na trhu existujú rôzne kondicionéry pre kožu, ktoré pomáhajú udržiavať koženú sedačku mäkkou a pružnou. Tieto produkty môžu byť obzvlášť užitočné v suchom prostredí, kde koža môže rýchlo vyschnúť.

Kožená sedacia súprava - Pyka - Etna 3R+2+K

Kožená sedacia súprava – Pyka – Etna 3R+2+K

Špeciálne opatrenia

Možno neviete, že vaša sedačka sa cíti najlepšie pri teplote 10 – 25˚ a vlhkosti vzduchu 50 – 75%. Okrem pravidelnej údržby je teda dôležité aj to, aby sedačka nebola umiestnená v bezprostrednej blízkosti zdroja tepla. Vzdialenosť medzi radiátorom, prípadne iným zdrojom tepla a sedačkou by mala byť 30 – 50 cm. Chrániť by ste ju mali aj pred priamym slnečným žiarením. Nevhodné je aj používanie prikrývok, pretože sa koža zaparí a tak je náchylnejšia k olupovaniu.

Kožená sedacia súprava - BRW - Viena

Kožená sedacia súprava – BRW – Viena

Pri starostlivosti o koženú sedačku nezabúdajte na tieto základné pravidlá:

  • pravidelne zbavovať sedačku prachu a nečistôt
  • impregnovať a ošetrovať výrobkami na to určenými
  • nikdy nepoužívať bežné čistiace prípravky
  • 2 – 4x ročne kompletne vyčistiť a konzervovať
  • umiestniť 30 – 50 cm od zdroja tepla
  • nezakrývať sedačku prikrývkami, dekami  a podobne

Nezabúdajte, že nie všetky kože sú rovnaké. Niektoré sú oveľa odolnejšie a ľahšie na údržbu, zatiaľ čo iné môžu vyžadovať viac starostlivosti. Špeciálnu starostlivosť si vyžaduje napríklad aj biela koža, ktorá je náchylnejšia na zašpinenie.

Kožená sedačka - 3-sed - Pyka - Lord

Kožená sedačka – 3-sed – Pyka – Lord

Mýty o kožených sedačkách

  • Koža je náchylná na poškodenie: Koža je v skutočnosti veľmi odolný materiál, ktorý dokáže vydržať roky používania. Samozrejme, to neznamená, že je imúnna voči poškodeniu, ale s pravidelnou údržbou a starostlivosťou môže vydržať veľmi dlho.
  • Na kožu sa musí používať len špeciálny čistiaci prostriedok: Hoci existujú čistiace prostriedky špeciálne navrhnuté pre kožu, niekedy môže byť rovnako efektívne a bezpečné použitie mierneho, neutrálneho mydla zmiešaného s vodou. Samozrejme, je dôležité vždy najskôr vyskúšať akýkoľvek čistiaci prostriedok na menej viditeľnom mieste.
  • Kožené sedačky sa v lete príliš zahrievajú a v zime sú príliš studené: S kvalitnou kožou, toto nemusí byť pravda. Koža je prírodný materiál, ktorý dobre dýchá a má schopnosť prispôsobiť sa teplote okolia. Aj keď môže byť trochu chladnejšia na dotyk v chladnejších mesiacoch, rýchlo sa zohreje od telesného tepla.
  • Kožené sedačky sú ťažké na údržbu: Hoci koža vyžaduje určitú úroveň starostlivosti, nie je to viac ako iné materiály. Pravidelné očistenie a občasné ošetrenie kondicionérom môže pomôcť udržiavať koženú sedačku v dobrom stave na dlhú dobu.
  • Kožené sedačky nie sú dobré pre domácnosti so zvieratami alebo deťmi: Kým je pravda, že zvieratá (a niekedy aj deti) môžu spôsobiť škrabance alebo iné poškodenia na kožených sedačkách, koža je v skutočnosti jedným z najodolnejších a najľahšie čistiteľných materiálov dostupných pre nábytok. Navyše, mnohé menšie škrabance a odreniny sa dajú ľahko opraviť.

Širokú ponuku kožených sedačiek nájdete aj v e-shope novynabytok.sk. Veríme, že vám budú slúžiť čo najdlhšie a prinášať veľa pohodlia a príjemných chvíľ.

Čítajte tiež: Malá veľká zmena obývačky za pár eur!
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť