Home Netradičné bývanie Vdýchnite nový život vášmu starému nábytku

Vdýchnite nový život vášmu starému nábytku

by Martin

Vo svete, kde je udržateľnosť mantrou dňa, je upcyklácia alebo kreatívne opätovné využitie starých materiálov alebo predmetov trendom, ktorý vzal nábytkársky priemysel útokom. Toto umenie transformácie nielenže podnecuje kreativitu, ale podporuje aj ekologickejší životný štýl. Ak sa vám doma povaľuje starý nábytok, tu je niekoľko inovatívnych nápadov na upcykláciu, ktoré vás môžu inšpirovať.

zdroj: freepic.com

  1. Starožitná komoda premenená na kuchynský ostrovček

Stará, zabudnutá komoda sa môže stať srdcom vašej kuchyne. Pridaním robustnej dosky, niekoľkých háčikov a koliesok možno starožitnú komodu upcyklovať na mobilný kuchynský ostrovček, ktorý poskytne ďalší úložný a pracovný priestor. Zachovajte vintage vzhľad pre rustikálny dojem alebo ju natrite novým náterom pre svieži vzhľad.

  1. Drevený rebrík ako polica na knihy

Opretím starého dreveného rebríka o stenu môžete vytvoriť štýlovú a jedinečnú policu na knihy. Naneste naň čerstvý náter a získate centrálny prvok, ktorý je rovnako užitočný ako očarujúci. Navyše môže byť aj krásnym miestom na vystavenie rastlín, fotografií alebo spomienkových predmetov.

zdroj: freepic.com

  1. Starý kufor ako konferenčný stolík?

Aj to je možné. Starý kufor sa dá zrecyklovať na elegantný konferenčný stolík. Stačí k nemu pripevniť nohy (ktoré môžete zachrániť zo starého stola) a máte jedinečný kus nábytku, ktorý ponúka aj úložný priestor. Stolík sa staneť vynikajúcim začiatkom konverzácie s priateľmi vo vašej obývačke.

zdroj: https://www.architectureartdesigns.com/

  1. Debna na víno namiesto botníka

Premeňte staré debny na víno na skrinku na topánky. Ich poskladaním a upevnením k sebe môžete vytvoriť praktický a zároveň atraktívny systém na uskladnenie topánok. Debny ozdobte alebo namaľujte tak, aby ladili s vašou chodbou alebo vstupnou halou.

zdroj: https://www.architectureartdesigns.com/

  1. Staré dvere ako náhrada čela postele

Ak máte staré dvere, ktoré sa chystáte vyhodiť, nerobte to. Namiesto toho zvážte ich premenu na jedinečné čelo postele. Či už ich necháte s patinou pre vintage vzhľad, alebo ich natriete modernou farbou, nakoniec získate čelo postele, ktoré bude výrazným kúskom celej spálne.

zdroj: https://www.architectureartdesigns.com/

  1. Pohovka z vane

Starú vaňu s nožičkami môžete premeniť na úžasne pohodlnú a štýlovú pohovku. Vyrežte jednu dlhú stranu vane, dobre ju vystlite mäkkými sedákmi a vankúšmi a máte novú pohovku – pozoruhodný kus nábytku, o ktorom sa budú vaši hostia určite rozprávať.

zdroj: freepic.com

Toto je len zopár príkladov, ako môžete zrecyklovať svoj starý nábytok. Nezabudnite, že možnosti sú pri upcyklácii neobmedzené. S trochou kreativity a úsilia môžete starým kusom nábytku vdýchnuť nový život, znížiť množstvo odpadu a vytvoriť tak jedinečné a osobné predmety, ktoré rozprávajú príbeh. Pozrite si ešte ďalšie nápady na upcykláciu starého nábytku.

  1. Zmena účelu stoličiek na lavičku

Ak sa vám niekde povaľuje niekoľko starých stoličiek, prečo ich nespojiť a nevytvoriť z nich jedinečnú a funkčnú lavičku? Natrite ich farbou, ktorá doplní váš vonkajší alebo vnútorný priestor, a pridajte dlhý sedák pre väčšie pohodlie. Toto nové sedenie by bolo perfektným doplnkom do vstupnej haly, na terasu alebo do záhrady.

zdroj: freepic.com

  1. Okenný rám ako fotokoláž

Staré drevené okenné rámy môžete znovu použiť ako úžasnú fotokoláž. Stačí, ak za každé sklo upevníte svoje obľúbené fotografie, a máte personalizovaný kus nástenného umenia. Ak chcete dosiahnuť rustikálnejší vzhľad, nechajte vyniknúť zvetranú farbu a zostarnuté drevo.

  1. Stojan na šijací stroj ako toaletný stolík

Starožitný stojan na šijací stroj sa dá prerobiť na štýlovú toaletku alebo písací stôl. Doplňte ho kúskom brúseného skla alebo dreva a voilá, máte jedinečný kus nábytku, ktorý spája staré s novým. Zložité kovové spracovanie stojanu dodáva vintage šarm, ktorému je ťažké odolať.

zdroj: https://www.architectureartdesigns.com/

  1. Staré skrinky premeňte na šatňové skrinky

Zmeňte využitie starých kuchynských skriniek na skrinky do spálne alebo na chodbu a získajte tak praktické a štýlové riešenie úložného priestoru. Natrite ich živou farbou, aby ste oživili miestnosť, a do vnútra pridajte háčiky na kabáty a tašky. Doplňte ich vankúšmi, aby ste vytvorili pohodlné miesto na sedenie pri obúvaní alebo vyzúvaní topánok.

  1. Detská postieľka zmenená na písací stôl

Ak vaše dieťa vyrástlo zo svojej postieľky, nevyhadzujte ju príliš rýchlo. S trochou kreativity ju môžete premeniť na užitočný písací stôl. Stačí odstrániť jednu stranu, pridať dosku na dosku a vytvoríte dokonalý malý pracovný priestor.

Prostredníctvom upcyklácie nielen vytvárame jedinečné kusy nábytku, ktoré odrážajú náš osobný štýl, ale prispievame aj k udržateľnejšiemu svetu. Je to prejav kreativity, vynaliezavosti a zodpovednosti. Ide o to vidieť potenciál v starom a opotrebovanom a dať mu nový účel a nový život.

zdroj: https://www.architectureartdesigns.com/

Ako vidíte, možnosti sú pri upcyklácii nábytku takmer nekonečné. Či už ide o premenu starožitnej komody na kuchynský ostrovček, dreveného rebríka na policu na knihy alebo kufra na konferenčný stolík, existuje možnosť premeniť niečo staré na niečo nové a vzrušujúce. Takže nabudúce, keď budete uvažovať o vyhodení starého kusu nábytku, zastavte sa a zamyslite sa, ako by ste ho mohli namiesto toho upcyklovať.

Nezabudnite, že upcyklácia je viac než len projekt „urob si sám“, je to spôsob myslenia. Ide o to, aby sme videli hodnotu v tom, čo už máme, a hľadali spôsoby, ako to vylepšiť. Tak sa do toho pustite a uvoľnite svoju kreativitu, váš starý nábytok sa vám poďakuje. Prajeme vám šťastnú a veselú upcykláciu!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť