Home Obývačka inšpirácie Objavte dokonalý koberec do obývačky

Objavte dokonalý koberec do obývačky

by Martin

Obývacia izba bez koberca je ako obloha bez hviezd. Práve koberec spája miestnosť a dodáva jej pocit tepla a útulnosti. Či už obývaciu izbu renovujete, alebo len hľadáte nejakú zmenu, tento článok vás prevedie vzrušujúcou cestou výberu dokonalého koberca do vašej obývačky.

Koberce sa vyrábajú v rôznych typoch a druhoch, pričom každý má svoje jedinečné čaro a funkciu. Metrážne koberce, ktoré sa často používajú ako koberce od steny k stene, ponúkajú celistvý vzhľad, zatiaľ čo kusové koberce poskytujú flexibilitu v dizajne. Koberce sa vyrábajú v rôznych tvaroch, veľkostiach a vzoroch, ktoré môžu vniesť do vášho priestoru umelecký nádych.

Určenie veľkosti koberca

Určenie správnej veľkosti koberca je veľmi dôležité. Príliš malý koberec môže pôsobiť nesúrodo, príliš veľký koberec zasa môže priestor zahltiť. Dobrým pravidlom pre obývacie izby je, aby bol koberec aspoň pár centimetrov pod prednými nohami nábytku, čím sa vytvorí ucelený vzhľad. Pre luxusnejší dojem môže byť veľkolepou voľbou väčší koberec, ktorý presahuje nábytok.

Všetko o materiáloch

Pokiaľ ide o materiály kobercov, máte veľa možností. Tradičným favoritom je vlna, známa svojou odolnosťou a mäkkosťou. Syntetické materiály ako nylon a polyester sú často cenovo dostupnejšie a ponúkajú vynikajúcu odolnosť voči škvrnám. Majitelia domov, ktorí dbajú na ekológiu, môžu uprednostniť prírodné vlákna, ako je juta, sisal alebo morská tráva, ktoré sú udržateľné a dodajú vašej obývačke štruktúrovaný vzhľad.


Správne kombinácie s izbou

Koberce môžu splynúť s farebnou schémou vašej izby alebo byť výrazné, napríklad v kontrastných farbách. Koberce neutrálnych farieb môžu vytvoriť upokojujúcu atmosféru a umožniť vyniknúť iným prvkom vášho interiéru. Na druhej strane, žiarivo farebné alebo vzorované koberce sa môžu stať ústredným bodom vašej obývačky a dodať jej osobitosť a šmrnc.

Vnútorné alebo vonkajšie koberce

Hoci väčšina kobercov je určená na použitie v interiéri, existujú aj vonkajšie koberce, ktoré môžu rozšíriť váš obytný priestor na terasy alebo balkóny. Tieto koberce sú vyrobené z materiálov odolných voči poveternostným vplyvom a zároveň dodajú vašim vonkajším priestorom pohodlie a štýl.

Vďaka širokej škále typov, veľkostí, materiálov a farieb, z ktorých si môžete vybrať, určite nájdete koberec, ktorý sa hodí nielen do vašej obývačky, ale odráža aj váš osobný štýl. Len nezabudnite, že či už si vyberiete plyšový vlnený koberec alebo žiarivý kusový koberec, nejde len o koberec – ide o vytvorenie priestoru, v ktorom sa vy a vaši blízki môžete cítiť ako doma.

zdroj: pixabay

Kúzlo vzorov a textúr

Nepodceňujte vplyv vzoru alebo textúry koberca. Geometrické vzory môžu pôsobiť moderným, ostrým dojmom, zatiaľ čo kvetinové alebo orientálne vzory vyžarujú klasickejšiu alebo exotickejšiu auru. Textúry môžu tiež výrazne zmeniť vzhľad a atmosféru miestnosti. Huňatý koberec s vysokým vlasom vytvára plyšovú, útulnú atmosféru, ktorá je ideálna na to, aby ste sa mohli schúliť do klbka s dobrou knihou. Koberce s nízkym vlasom alebo s plochou väzbou sa svojím elegantným a čistým vzhľadom hodia do modernejšieho alebo minimalistickejšieho interiéru.


Dôležitá je funkčnosť

Pri výbere koberca do obývačky, kuchyne alebo do detskej izby sú rovnako dôležité aj praktické aspekty. Ak máte malé deti alebo domáce zvieratá, koberec s vlastnosťami odolnými voči škvrnám alebo v tmavších tónoch môže pomôcť zamaskovať rozliate tekutiny a neporiadok. Podobne, ak sa vo vašej obývacej izbe veľa chodí, voľba odolného materiálu, ako je nylon, alebo vzorovaného dizajnu, ktorý dokáže skryť opotrebovanie, by bola rozumnou voľbou.

Umenie vrstvenia

Vrstvenie kobercov môže vašej obývačke dodať hĺbku a rozmer. To možno dosiahnuť použitím väčšieho, neutrálneho koberca ako základňu s následným navrstvením menšieho, farebnejšieho alebo vzorovaného koberca. Je to vynikajúci spôsob, ako do obývačky vniesť rôzne textúry a vzory bez toho, aby ste priestor zahltili.

Podložka pod koberec

Na záver nezabúdajme na dôležitosť dobrej podložky pod koberec. Nielenže zabraňuje kĺzaniu a posúvaniu koberca, ale tiež dodáva vrstvu polstrovania pre väčšie pohodlie a pomáha predĺžiť životnosť koberca znížením jeho opotrebovania.

Pri hľadaní dokonalého koberca do obývačky nezabudnite, že ide o dosiahnutie rovnováhy medzi estetikou a praktickosťou. Zvážte veľkosť, materiál, farbu, vzor a štruktúru koberca, ale majte na pamäti aj potreby vašej domácnosti. S týmito pokynmi v ruke ste na dobrej ceste k nájdeniu koberca, ktorý nielen skrášli vašu obývaciu izbu, ale zároveň ju premení na útulné útočisko pre vás a vašu rodinu. Šťastné nakupovanie kobercov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť