Home Obývačka inšpirácie Neodmysliteľný doplnok každej domácnosti: Stolíky, ktoré vám zjednodušia život

Neodmysliteľný doplnok každej domácnosti: Stolíky, ktoré vám zjednodušia život

by Martin

Domácnosť nie je len o základných nábytkových prvkoch, ako sú posteľ, sedačka alebo skriňa. Máme tu aj menej očakávané kúsky, ktoré, hoci sa na prvý pohľad môžu zdať ako doplnkové, vo svojej podstate prinášajú do nášho života neoceniteľný komfort a štýl. Príručný, servírovací, konzolový a toaletný stolík – štyri rôzne typy, štyri rôzne funkcie, ale všetky s jedným spoločným cieľom: zjednodušiť a obohatiť náš domov.

Príručný stolík: Všestranný Pomocník

Príručný stolík je nenápadný a zároveň neoceniteľný doplnok každej obývačky. Je to taký ten malý stolík, ktorý sa nachádza hneď vedľa vášho obľúbeného kresla alebo pohovky. Je to miesto, kam odložíte knihu, ktorú práve čítate, pohár vína po dlhom pracovnom dni alebo ovládač od televízie. Zaujímavosťou je, že pôvod tohto stolíka siaha až do starovekého Egypta, kde slúžil ako stojan pre lampy. Sú skvelé pre ich všestrannosť a kompaktnosť, ktorá umožňuje ich umiestnenie takmer kdekoľvek.

Servírovací stolík: Pohostinnosť na kolieskach

Servírovací stolík, známy aj ako barový vozík, je módnym doplnkom, ktorý sa stal hitom v polovici 20. storočia. Ak máte radi hostiny alebo len chcete pridať trochu retro šarmu do svojho interiéru, servírovací stolík je tým pravým pre vás. Slúži nielen ako skladovací priestor pre vaše obľúbené nápoje, ale je to aj skvelý nástroj pre servírovanie jedla a nápojov pri akýchkoľvek príležitostiach. Zaujímavosťou je, že servírovacie stoly sa v 50. rokoch minulého storočia stali symbolom luxusu a pohostinnosti.

Konzolový stolík: Elegancia a funkčnosť v jednom

Konzolový stolík, tento úzky a dlhý nábytok, je skutočne špeciálny. Najčastejšie ho nájdeme v predsieňach, kde vytvára ideálne miesto na odkladanie kľúčov, listov alebo dekoratívnych predmetov. Ale neobmedzujte sa len na predsieň. Konzolový stolík sa môže vynikajúco hodiť aj do obývačky, kde môže slúžiť ako podstavec pre televíziu alebo ako miesto pre knihy a iné dekorácie. Poslúžia aj v jedálni ako doplnkový priestor pre servírovanie jedla pri veľkých rodinných stretnutiach. Zaujímavosťou je, že konzolové stoly pochádzajú z Francúzska 17. storočia. Boli navrhnuté tak, aby boli prichytené priamo na stenu, čo vytváralo dojem, že sú akoby účasťou architektúry miestnosti.

Toaletný stolík: Dotyk Luxusu v spálni

Toaletný stolík je synonymom pre eleganciu a štýl. Je miestom, kde sa nachádza všetka vaša kozmetika a kde sa pripravíte na nový deň alebo večerné vychádzky. Toaletné stoly sú často doplnené zrkadlom a pohodlnou stoličkou alebo taburetkou. No toaletný stolík je nielen o zrkadle. Často je vybavený šuflíkmi alebo malými skrinkami, kde môžete uložiť všetko potrebné – od kozmetiky až po šperky. V minulosti boli toaletné stoly výsadou vyšších spoločenských tried a boli symbolom luxusu a prestíže.

Každý z týchto stolov pridáva do domácnosti špecifický charakter a funkcionalitu. Príručný stolík je praktickým pomocníkom pri relaxe, servírovací stolík prináša sociálnu interakciu, konzolový stolík dodáva eleganciu a štýl a toaletný stolík je súčasťou osobného rituálu krásy a pohodlia. Všetky tieto stoly, hoci sú rôzne, majú jednu vec spoločnú – vytvárajú domov, ktorý je nielen funkčný, ale aj plný osobnosti a štýlu.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť