Home Detská izba inšpirácie Zariaďujete detskú izbu? Tu je 5 krátkych tipov, ktoré vám možno nenapadli – zoradených podľa veku Vášho pokladu

Zariaďujete detskú izbu? Tu je 5 krátkych tipov, ktoré vám možno nenapadli – zoradených podľa veku Vášho pokladu

by blog.novynabytok.sk

Vybaviť detskú izbu vhodným nábytkom býva náročné a to obzvlášť v prípade, že sa pokúšate zariadiť izbu pre dvoch alebo dokonca troch súrodencov. Na trhu je obrovské množstvo výrobkov pre rôzne vekové kategórie detí. Často však býva ťažké zvoliť ideálny nábytok, ktorý nezaprace miestnosť a bude pre deti atraktívny aj po rokoch.

Detská izba plní viaceré funkcie: v noci slúži ako spálňa, po večeroch a víkendoch ako herňa či študovňa a často aj ako jedáleň. Deti v rôznom veku však potrebujú rozdielne veci. Ako zariadime detskú izbičku tak, aby vyhovovala práve tej našej ratolesti?

1. Izba pre novorodenca

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Novorodenec nepotrebuje veľa životného priestoru. Blízkosť rodičov je upokojujúca a dieťaťu to stačí. Keďže v noci prebieha kojenie alebo kŕmenie bábätka až niekoľkokrát, zobúdzajúce sa dieťa na svoj hlad upozorní najprv jemným plačom, neskôr hlasným krikom. Preto sa odporúča, aby dieťatko spalo vo svojej postieľke v spálni s rodičmi. Mamička poskytne materské mlieko ešte skôr ako sa dieťa úplne prebudí a výsledkom býva rýchlejšie zaspávanie dieťaťa.

Detskú postieľku odporúčame umiestniť čo najbližšie k manželskej posteli alebo ideálne hneď vedľa nočného stolíka, ak Vám to priestor v miestnosti dovoľuje. Nestavajte postieľku pod okno (prievan), alebo vedľa radiátora (prehriatie). Štandardom súčasne predávaných detských postieľok sú husto umiestnené priečky, vzdialené od seba maximálne 8 cm (riešia problém zaseknutia hlavičky alebo končatín).

Pevný prebaľovací pult z masívnych latiek nelakovaného smreku alebo borovice je dnes štandardom, umiestňuje sa prevažne do kúpeľní, kde je potrebná tečúca voda.

Ak chcete predsa len zariadiť izbičku novorodencovi, tak nasledujte tieto jednoduché kroky:

– celú miestnosť vyčistite, steny premaľujte

– do izby umiestnite pohodlné kreslo typu ušiak najlepšie aj s podnožkou

– detskú postieľku skladajte priamo v izbe, pretože sa môže stať, že zložená neprejde dvermi

– miestnosť zariaďte aj jednolôžkovou posteľou , prípadne pohovkou pre vás

– dôležitým nábytkom v takejto izbe je prebalovací pult a komody  so zásuvkami

– na svetlá namontujte stmievače, pretože bábätkám nerobí dobre ostré svetlo

– do izbičky namontuje sledovaciu kameru a monitor dychu

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

2. Izba pre dieťa do 3. roku života

Malé deti radi spoznávajú svoje okolie a ochutnávajú všetko, čo im príde do cesty. Odporúčame Vám, aby ste sa vcítili do kože lezúceho dieťaťa a detailne prezreli spálňu a následne celý byt skôr, ako ho prelezie Vaše dieťa, dotkne sa všetkého a ochutná každý kúsok nábytku, každý záves, zástrčku, voľný kábel, kvetináč aj s jeho obsahom, vyberie obsah dostupných zásuviek v kuchyni a kúpeľni.

Keď budete „preliezať“ Váš byt, aby ste videli svet detskými očami, zbadáte v jeho dostupnej výške, teda asi do 40 cm od zeme, mnohé nebezpečné prvky, na ktorých sa dieťa môže poraniť. Tieto by ste rozhodne mali  premiestniť inam. Lezúce deti sú z pohybu nadšené a Vy by ste im v aktívnom lezení nemali brániť napríklad zdedeným nábytkom po babičke, ktorý sa nikam nehodí a ktorý ste umiestnili v detskej izbe. Doprajte dieťaťu v tomto období voľný priestor, vymeňte veľkú skriňu, ktorá Vám v byte iba zavadzia, za menšie kúsky nábytku.

Ak ste sa pustili do zariaďovania detského sveta, skúste sa vžiť do uvažovania malého človeka. Veľká prázdna biela stena bez ozdôb dieťa nudí. Najradšej by na nej videlo kresbu zvieratka alebo nadrozmerný plagát rozprávkovej postavičky z obľúbenej obrázkovej knižky. Pravidelné obmieňanie vkusných (negýčových) hračiek, obrázkov na stene, farebných doplnkov a dekorácií, či detského koberčeka prospeje detskej predstavivosti a tvorivosti. Svieže farby na stenách hrajú dôležitú úlohu a to iste platí o nábytku. Vkusné zladenie celej detskej izby poteší  nielen oko dospelého, ale bude sa z neho tešiť aj Váš milovaný potomok.

 Študentská izba - ML Nábytok - Bonti 4

 Študentská izba – ML Nábytok – Bonti 4

Pohyb batoľaťa si vyžaduje bezpečný priestor bez ostrých hrán a voľne pohodených relatívne nebezpečných vecí ako sú napríklad topánky s ostrými opätkami. Botník je v tomto prípade ideálne úložné miesto a ak ho ešte nemáte, zvážte jeho kúpu. Zabezpečte si aj chrániče ostrých rohov na nábytku a dokúpte poistky, zamedzujúce voľnému otvoreniu skríň. Čistiace chemikálie, bižutériu, lieky a ostré náradie schovajte tak bezpečne, ako je to len možné. Dieťa je neuveriteľne vynaliezavé, Vy musíte byť o krok vpred a zamedziť neželanej nehode.

Dieťa strávi väčšinu dňa poznávaním predmetov a lezením po podlahe a to približne do veku 12-15 mesiacov. Vo výške 20-40 cm od zeme obhrýza rôzne hračky, obzerá si predmety a dýcha všetok prach, ktorý zvíri počas svojho putovania po plávajúcej podlahe. Každodenné vysávanie podlahy a kobercov je preto nevyhnutné. Koberec je magnet na prach, poliatia a odrobinky z potravín sa preto musia poriadne vyčistiť. Ako vybrať správny koberec do detskej izby? Voľne položený koberec bez protišmykovej vrstvy nie je pre dieťa ideálny. Latexové protišmykové podložky problém kĺzania kobercov po plávajúcej podlahe hravo vyriešia. Detské kolienka a ruky sa ľahšie otlčú na tvrdých kobercoch bez vlasov, vhodnejšie sú teda mäkšie koberce s vyšším vlasom.

Detská izba - Tempo Kondela - Puff

 Detská izba – Tempo Kondela – Puff

Na trhu nájdete detské koberčeky v príjemných odtieňoch a z rôznych materiálov, často s motívom rozprávky, prírody alebo obľúbeného mesta s cestičkami. Sú tak cenovo dostupné, že si môžete nakúpiť niekoľko odtieňov či motívov a pravidelne ich obmieňať. V detskej izbe sa odporúča pocitovo teplá podlaha s jednoduchou údržbou. Zo skúsenosti mnohých rodičov sa pre malé deti hodí korok alebo relatívne mäkké linoleum. Do stredu umiestnite 2-metrový koberec s detským motívom a Váš drobec bude mať miesto na hranie.  

Ručne všívaný koberec - Brink and Campman - Kids bear

 Ručne všívaný koberec – Brink and Campman – Kids bear

3. Izba pre predškoláka (od 3. do 6. roku života)

Vlastná detská izba je v detských očiach jedinečným miestom. Dospelí zabúdajú, ako vnímali zariadenie a jednotlivé prvky nábytku, kým boli sami deťmi. Priblížme si tieto zabudnuté zvláštnosti detského vnímania a pozrime sa bližšie na aspekty zariaďovania detskej izby predškoláka.

Izba predškoláka by mala poskytnúť funkciu spálne, herne, šatne a niekedy aj jedálne. Ako Vám potomok rastie, čoskoro v ňom zbadáte špecifickú osobnosť. Pri výbere rôznych kusov nábytku, ich usporiadania, farebnej zladenosti, súčasného a budúceho používania, dbajte predovšetkým o to, aby zariadená izba nepôsobila ako preplnené skladisko. Nemusíte kupovať malému dieťaťu veľký písací stôl a vysokú ergonomickú stoličku na detské kreslenie. Na trhu nájdete rozmerovo vhodné stoly a stoličky z masívu, určené pre deti rôzneho veku.

Detská izba - BRW - Strzalka

 Detská izba – BRW – Strzalka

V prípade, že máte obmedzený rozpočet a nechcete kupovať ďalší nábytok už o 3 roky, keď bude dieťa školákom, zvážte kúpu nastaviteľného alebo populárne nazývaného „rastúceho nábytku“. Myslí sa tým funkcia nastavenia výšky a sklonu stola a stoličky, výšky postele a podobne.

Študentská izba - BRW - Indi 2

 Študentská izba – BRW – Indi 2

Pri výbere farieb a štýlu nábytku stavte na neutrálne odtiene a nadčasový dizajn. Ak sa Vám podarí vybrať  nevtieravý nábytok do detskej izby, odpadne Vám nutnosť investície do nového nábytku o pár rokov.

U predškolákov a školákov sa dlho drží obdobie stavania „bunkrov“. Obývačkové sedačky, jedálenské stoly, vankúše a deky sa stávajú stavebným materiálom detských bunkrov. V bunkroch a domčekoch deti rozvíjajú svoju fantáziu. Veď si tam len na chvíľu sadnite a budete počuť, akú pestrú fantáziu má Vaše dieťa. Váš potomok je tvor kreatívny, doprajte mu priestor, kde sa nebude báť vyblázniť a bude si celé hodiny maľovať alebo inak tvoriť. V 6. roku života totiž vrcholí obdobie detskej kresby a veľká časť krásnych detských kresieb príde na svet práve v detských bunkroch, mimo očí dospelých.

Napriek tomu, že Vaše dieťa je ešte malé, je dobrý nápad, zapojiť ho do procesu zariaďovania izby. Čím osobnejšie sa budú deti podieľať na úpravách svojej izbičky, tým viac si budú vážiť svoj nábytok. Detskú izbu predškoláka zariaďte primeraným stolom alebo sklápacou doskou na kreslenie a kúpte mu stoličku, vyrobenú presne k veľkosti jeho postavy, kde dieťa nebude potrebovať doplnkový vankúš na zvýšenie sedu. Keď mu časom bude stolička malá, kúpite mu novú.

Študentská izba - Dig-net - Play

 Študentská izba – Dig-net – Play

4. Izba pre školáka (od 6. do 10. roku života)

Ak ste neinvestovali do rastúceho nábytku, je najvyšší čas zainvestovať do poriadneho pracovného stola a pohodlnej, ergonomicky tvarovanej stoličky, ktorá je výškovo nastaviteľná. Ak viete rozumne ušetriť, doprajte dieťaťu celkové farebné a materiálové zladenie detskej izby. Vôbec neplatí, že si dieťa nábytok nevšíma a prispôsobí sa všetkému. Práve deti do približne 8. až 9. roku najviac vnímajú a oceňujú pekné farby. Prečo im túto radosť nedopriať? Zadovážte im peknú stolnú lampu a farebne príťažlivú LED lampičku k posteli. Ceny týchto výrobkov sú neuveriteľne nízke.

Deti milujú pohyb. Túto skutočnosť musíte brať do úvahy a každý kus nábytku v detskej izbe by mal byť maximálne funkčný a bezpečný. Prihliadajte na kvalitu spracovania a materiál nábytku. Nábytok z masívneho dreva túto úlohu zvláda dobre, trvácnosťou je neprekonateľný. Drevotrieska s laminátovým povrchom vynikajúco odoláva nárazom a vyrába sa v mnohých odtieňoch. Niekedy však býva aj drahšia ako nábytok z masívneho dreva. Cenovo najvýhodnejšia a najpredávanejšia je pri detskom nábytku drevotrieska s povrchovou úpravou laminovaním. Kvalita prevedenia, pánty a kovania, dotiahnuté skrutky, pevné úchyty, kvalitne fungujúce zásuvky: to všetko musí po priebežnom dotiahnutí fungovať na 100% aj po 2-3 rokoch aktívneho používania dieťaťom.

Obľúbené poschodové postele sú dnes na ústupe a vytláčajú ich rozkladacie postele, ktoré sa držia pri zemi a sú preto bezpečnejšie. Dieťa vie spať hlbokým spánkom a v prípade náhleho zobudenia alebo návštevy WC hrozia pády zo schodov horného lôžka poschodovej postele. Ak plánujete pre svoje deti kúpiť poschodovú posteľ, overte si pevnosť a odolnosť bariér. Dajte prednosť masívnym bočniciam.

Rozkladacia posteľ 80 cm - Dig-net - Mario - M-16 (s matracom)

Rozkladacia posteľ 80 cm – Dig-net – Mario – M-16 (s matracom)

Nezabúdajte ponechať v izbe dostatok voľného miesta, aby malo Vaše dieťa priestor na hranie. Čo sa týka malých izieb s viacerými deťmi, odborníci odporúčajú, aby jedno dieťa by malo okolo seba šestnásť metrov kubických voľného vzduchového priestoru.

Farby vplývajú na duševný vývoj dieťaťa, u školákov rozvíjajú tvorivosť, dokonca majú dosah aj na schopnosť učenia. Odborníci radia použiť v detskej izbe na veľkých plochách neutrálne alebo prírodné odtiene (pri nábytku odtiene dreva), prípadne jemnejšie odtiene pastelových farieb. Sýte farby na veľkých plochách, hoci príťažlivé, pôsobia v miestnosti časom otravne, dokonca až dráždivo a dieťa určite neupokojujú. Vyhnite sa kombinácií troch a viac farieb, použitých na veľkých plochách ako sú steny a skrine.

A čo dekorácie v detskej izbe? Tie by sa mali meniť spolu so záujmami dieťaťa. Na jednej stene sa tak v priebehu rokov môže objaviť veľký krtko, o rok neskôr princezná a o 7 rokov popová skupina. Výmenou tapety, dominantného plagátu, samolepiek, osvetlenia alebo nového väčšieho koberca dosiahnete neuveriteľné dizajnové premeny miestnosti a dieťa sa opäť cíti ako v novom, hoci skriňa, stôl a komoda zostali pôvodné, spred štyroch rokov.

Študentská izba - BRW - Graphic 3

 Študentská izba – BRW – Graphic 3

5. Študentská izba

Z dieťaťa sa stal študent a najlepšie obdobie na prestavbu vysnívanej detskej izby budú prázdniny. Úplne prvá zásada pri jeho zariaďovaní znie: Váš dospievajúci syn/dcéra už svoju predstavu o zariadení izby má a môže sa stať, že Vám povie, kde a za koľko vybraný nábytok, poriadny matrac a masívnu posteľ zoženiete. Je to ich miestnosť, často tam v puberte strávia viac času, ako by ste si priali. Prenechajte teda zariaďovanie svojim deťom.

Študetská izba - Tempo Kondela - Drago

Študetská izba – Tempo Kondela – Drago

Vybavenie študentskej izby je primárne určené na podporu hlavnej činnosti, teda štúdia. Určite nešetrite na rozmere hornej dosky písacieho stola, dnes sa tam umiestňuje spolu s knihami a zošitmi aj monitor alebo notebook, často ešte aj reproduktory. Pod stolom by sa mal nachádzať kontajner so zásuvkami alebo dvierkami. Na stôl patrí pekná lampa, vyberte takú, čo poskytuje dostatočne silné svetlo, potrebné pri dlhom čítaní učebníc a kníh, v pozadí zapnutého PC.

Pre správny vývoj chrbtice dieťaťa je potrebná vhodná ergonomická stolička a poriadny matrac.

Aká stolička je najvhodnejšia? Ľubovoľne nastaviteľná stolička, určená k pracovnému stolu, dostatočne vysoká a podporujúca správne držanie chrbta, vyrobená z odolných materiálov, akými sú kov a kvalitná pena.

Matrac je nemenej dôležitým prvkom. Mladí sa po škole „rozvalia“ na posteli aj s notebookom a strávia tam pokojne celé poobedie až do večera a následne celú noc. Čo sa týka odolnosti, odporúčame taštičkové matrace s rôznymi zónami tvrdosti, vyrobené z odolných kovových pružín, pretože vynikajúco odvádzajú vlhkosť a znesú i nešetrné zaobchádzanie. Taštičkový matrac môžete položiť na rošt z pevných drevených latiek, tento typ matraca totiž chrbticu kopíruje, avšak vyžaduje pevný podklad. Matrac odporúčame kúpiť minimálne o 20 cm dlhší ako je výška dieťaťa a široký aspoň 80 cm, nech dieťa nespí s pripaženými rukami.

Starší študent sa v puberte zbavuje všetkého „detského“. Táto fáza býva pre rodičov (a nábytok) náročným obdobím. Izba je zrkadlom prežívania adolescenta a Vy by ste mu mali stanoviť hranice, čo všetko si v izbe môže upraviť podľa svojho vkusu. „Puberťákovi“ vadia detské postavičky na skrini, zoškrabáva detské nálepky a nalepuje plagáty, kde sa len dá.

Študentská izba - BRW - Graphic 2

 Študentská izba – BRW – Graphic 2

Študentská izba môže vo vrcholnom období puberty vyzerať ako tmavý brloh, kam je lepšie nevstupovať. Tínedžeri hľadajú hodnotné vzory, nevedia sa poriadne nikam zaradiť a sú z toho nervózni. Budú radi, keď im nebudete neustále upratovať izbu, na ktorú sa už nedokážete pozerať. Nechajte ich, špina a smrad im časom bude vadiť a upracú si. Rešpektujte ich súkromie a kúpte im 2-3 rozkladacie stoličky alebo malú pohovku, aby si mohli voľné večery vychutnať vo svojej izbe, so svojimi dobrými kamarátmi.

V prípade, že už máte vybratú posteľ (vrátane matracu a roštu) a študentský stôl, zjednoťte tieto prvky do jedného materiálového prevedenia a pridajte k nim pevnú a dostatočne veľkú šatníkovú skriňu na bežné oblečenie. Dnes to nie je problém, pri výbere si môžete vyskladať izbu z rôznych typov nábytku, avšak rovnakom odtieni.

Skriňa by mala byť dostatočne veľká aj na 2 sezóny, rozdelená na praktické priehradky, prípadne obsahovať rôzne šikovné „vychytávky“, vymyslené pre úsporné ukladanie odevov. Nezabudnite na police na stenu, šikovnú skrinku, či praktickú komodu na študijné pomôcky.

Izbu určite neprepĺňajte nábytkom  s cieľom schovať „neporiadok adolescenta“. Mladí ľudia ocenia aj pekný nočný stolík pri posteli, prípadne kreslo na leňošenie.

Študentská izba - BRW - Graphic 1

Študentská izba – BRW – Graphic 1

Ako rýchlo premeniť detskú izbu na pracovňu?

Ak pracujete často z domu, pouvažujte nad skombinovaním pracovne a detskej izby. Kombinácia herne a domácej kancelárie vám pomôže mať svoje deti neustále pod dohľadom  a svoju prácu taktiež zvládnete vykonávať ľavou zadnou. Aj keď doma strávite na notebooku len hodinu alebo dve, je to šikovný nápad, ktorý ľahko spojí váš pracovný čas a zábavu detí. Izbu jednoducho rozdeľte na dve časti napríklad farebnosťou nábytku či kobercom, na steny zaveste magnetické tabule alebo korkové nástenky, ktoré použijú vaše deti tak isto ako aj vy. Hlavným pravidlom je usilovať sa o vyváženosť oboch sekcií izby.

Zariaďujte s radosťou

Veríme, že sme Vám aspoň trochu pomohli pri nákupe nábytku do detskej izby. Prajeme Vám a Vašim deťom dlhodobú spokojnosť so zakúpeným nábytkom!

Som pripravený nakúpiť kvalitný nábytok! (2)

P.S.: Jedným z častých problémov rodičov býva zariadenie detskej izby pre dve vekovo rozdielne deti. Tento problém dnes rieši mnoho rodín. Ako (by) ste si s tým poradili Vy?

Zdroj: https://www.wikihow.com/Prepare-a-Baby-Nursery-for-a-Newborn-Baby%27s-Arrival

https://www.decoist.com/home-office-playroom-combo-designs/?chrome=1

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť