Home Bývajme zdravo! Zorganizujte si kuchyňu ako šéfkuchár!

Zorganizujte si kuchyňu ako šéfkuchár!

by blog.novynabytok.sk
Potravinová kuchynská skriňa - BRW - Junona line

Kuchyňa je miestom, kde môžeme tvoriť a byť pritom sami sebou. Veď to určite poznáte – už len obyčajný guláš robí každý podľa iného receptu alebo upravený podľa predchádzajúcich skúseností.

Aby sa nám ale dobre tvorilo a pracovalo, mali by sme mať v kuchyni určitý systém a poriadok. Stačí možno len pár drobných úprav, vďaka ktorým sa dokáže kuchynský chaos premeniť na perfektne zorganizovanú tvorivú dielničku.

Potravinová kuchynská skriňa - BRW - Junona line

Potravinová kuchynská skriňa – BRW – Junona line

Vizitka každej gazdinky

Kuchynská pracovná doska je vizitkou celej kuchyne, ale aj gazdinky, ktorá sa o ňu stará. Máte na nej poriadok, alebo sa tam povaľujú nepotrebné spotrebiče, staré papiere, šupky z cibule a omrvinky?

Pracovná doska 200 cm - Bog Fran - Modena

Pracovná doska 200 cm – Bog Fran – Modena

Ak sa pýtate, čo s tým – samozrejme, najprv je potrebné pracovnú dosku poriadne poupratovať. Skúste z nej dať všetky veci preč. Teraz ich vytrieďte a nechajte len tie, ktoré potrebujete mať vždy po ruke. Toastovač je síce kuchynský spotrebič, ale naozaj ho chcete mať na očiach, keď ho vôbec nepoužívate? Vyhraďte si priestor v niektorej zo skriniek v kuchyni alebo v špajzi na takéto kuchynské spotrebiče a pomôcky, ktoré používate len raz za čas.
vyžite náš veľký výpredaj skladu a nakúpte extra výhodne

Nezabudúdajte na to, že pracovná doska je v prvom rade určená na prácu, teda na varenie. Malo by tu vždy ostať dosť miesta pre dosku na krájanie, na suroviny, tanier či misku a podobne. Príliš veľa vecí a nedostatok miesta znamenajú, že sa budete počas varenia na linke tlačiť, alebo si ju budete musieť priebežne upratovať.  Vytvorte si pre kuchynské práce komfort a uvidíte, ako vám všetko pôjde od ruky.

Pracovná doska - WIP - Blat wenge

Pracovná doska – WIP – Blat wenge

Sézam, otvor sa…

Čo sa stane, keď otvoríte jednotlivé dvierka a šuflíky na kuchynskej linke? Víta vás tu krásne usporiadaný riad, alebo opäť jeden veľký chaos?

Počas prípravy jedla častokrát potrebujeme varešku či vidličku rýchlo, ale musíme presne vedieť, kde ju nájsť. Našťastie, dizajnéri a tvorcovia nábytku na to mysleli a preto vytvorili šikovné šuflíky. V prvom je zväčša umiestnený príbor, v ďalšom môžu byť varešky, naberačky a ďalšie drobné náčinie. Rozdeľte si ho systémom, ktorý vám najviac vyhovuje. Vždy by ste mali vedieť, v ktorom zo šuflíkov nájdete to, čo práve hľadáte.

Kuchyňa - Tempo Kondela - Monda

Kuchyňa – Tempo Kondela – Monda

Ak vám kuchynská linka neposkytuje dostatok úložného priestoru na všetky spotrebiče a kuchynské náčinie, skúste si zadovážiť rôzne vešiaky a stojany.

Super pomôcky, ktoré v kuchyni oceníte:

  • Závesný set

Závesný set umiestnený nad pracovnou doskou alebo šikovne umiestnený na stene v kuchyni určite oceníte. Náčinie, ktoré často využívate, môžete mať prehľadne a systematicky zavesené a navyše to bude vyzerať veľmi pekne.

Závesný set - Decodom - Ekonomik Set

Závesný set – Decodom – Ekonomik Set

  • Odkvapkávač na riad

Aby ste s odkvapkávačom nemali veľa starostí, zvoľte taký, na ktorom je použitého čo najmenej materiálu – voda z neho bude odtekať najlepšie. Po každom odložení riadu z odkvapkávača utrite nahromadenú vodu pod ním. Predídete tak nepekným fľakom a usadenému vodnému kameňu, ktorý sa už odstraňuje ťažšie.

Odkvapkávač do kuchynskej skrinky - Bog Fran - Modena

Odkvapkávač do kuchynskej skrinky – Bog Fran – Modena

  • Organizér na príbor

Vidličky, nožíky, lyžice a malé lyžičky by mali mať svoje miesto – každé z nich samostatne. Najlepšie na ich uloženie v šuflíku poslúžia praktické organizéry. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a dezénoch, stačí si len vybrať.

Organizér do kuchynskej zásuvky - Bog Fran - Modena

Organizér do kuchynskej zásuvky – Bog Fran – Modena

  • Stojan na nože

Je to naozaj nutnosť! Nože by sa nikdy nemali povaľovať kade-tade a navyše by sa zbytočne mohli poškodiť alebo otupiť. Elegantný stojan na nože by mal mať miesto na každej kuchynskej linke.

  • Ukrytý smetný kôš

Kto povedal, že smetný kôš má byť na očiach? Ukryte ho šikovne do kuchynskej linky! Vyberte si praktický kôš určený presne na tento účel, ktorý sa bude otvárať automaticky s otváraním dverí.

Smetný kôš - Decodom - Minimax

Smetný kôš – Decodom – Minimax

  • Podložky

Praktické podložky pod horúce hrnce, ale aj pekné prestieranie na stôl sú nevyhnutnosťou. Zvoľte si také, ktoré podčiarknu štýl vašej kuchyne.

  • Dózy a plechovky

Ďalší praktickí a krásni pomocníci  sú dózy a plechovky na rôzne potraviny a suroviny. Pretože sú maximálne využiteľné, nemali by chýbať v žiadnej kuchyni.

  • Koreničky

Užite si varenie štýlovo. Koreniny nasypané v papierových vreckách sú nepraktické, ale krásne koreničky s popismi povýšia zážitok z varenia na inú úroveň. Nezabudnite ani na to, že koreničky by mali mať svoje čestné miesto. Ideálny je stojan, kde budú všetky pekne uložené.

Kuchyňa - Renar - Vika

Kuchyňa – Renar – Vika

Mrknúť viac doplnkov!

Čítajte tiež: Ako si správne vybrať botník

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť