Home Netradičné bývanie Ako si správne vybrať botník

Ako si správne vybrať botník

by blog.novynabytok.sk

Ak máte predsieň plnú topánok a stále o ne zakopávate, niečo zrejme nie je na mieste. A to niečo je váš botník (skrinka na topánky).

Ak botník ešte nemáte, je najvyšší čas si ho zaobstarať. Prečo? Odpoveď je jednoduchá: aby ste mali kam poukladať vaše topánky. Ako si však zo širokej ponuky skriniek na topánky vybrať tú pravú? Poradíme vám.

Botník (skrinka na topánky) - MOB - Fires

Botník (skrinka na topánky) – MOB – Fires

Mrknúť naj botníky!

Dvakrát merať, raz kupovať

Rozhodujúcim faktorom pre výber botníka je veľkosť vašej predsiene. Starostlivo si ju odmerajte, aby ste vedeli, akú šírku a výšku botníka potrebujete. Ak bývate v paneláku, kde je vzácny každý centimeter štvorcový priestoru, vysoký a úzky botník s výklopnými zásuvkami bude pre vás to pravé. Ušetrí priestor v tesnej hale a zároveň umožní jednoduchý prístup k topánkam.

Botník (skrinka na topánky) - Famm - BS 4 60

Botník (skrinka na topánky) – Famm – BS 4 60

Výklopné úzke botníky do malého bytu sú vhodné na nižšie topánky. Čižmy ani gumáky do nich pravdepodobne nenatlačíte. Botník umiestnený pri vchodových dverách zároveň výborne poslúži ako komoda, na ktorú si môžete odložiť kabelku alebo kľúče.

Botník (skrinka na topánky) - Tempo Kondela - Ariel 6

Botník (skrinka na topánky) – Tempo Kondela – Ariel 6

10

Botník (skrinka na topánky) – Tempo Kondela – Kapater biela

Myslite na odvetranie

Klasické botníky s policami, ktoré sú otvorené, si vyžadujú trochu viac priestoru. Sú však praktické a hygienické, nakoľko zabezpečujú topánkam náležité odvetranie. Jednoduchá konštrukcia z kovu alebo dreva pôsobí ľahko a takýto lacný botník sa vám určite vyplatí. Praktickým variantom je aj skrinka na topánky s odkladacím priestorom pre dáždnik.

Botník - Tempo Kondela - Botis Typ 2

Botník – Tempo Kondela – Botis Typ 2

Botník kovový - Tempo Kondela - Tea

Botník kovový – Tempo Kondela – Tea

Lavička aj úložný priestor

Botníky s kovovými alebo drevenými policami a botníky s čalúnením môžete zároveň využiť aj ako praktickú lavičku pri obúvaní. Oceníte to predovšetkým v prípade, že máte malé deti alebo radi nosíte šnurovaciu obuv. Ak máte veľkú rodinu, bude sa vám hodiť vysoká a široká skrinka na topánky, do ktorej sa toho zmestí čo najviac. Oceníte v nej aj zásuvku na rôzne príslušenstvo k topánkam, ako sú krémy, kefy a obuváky.

Botník (skrinka na topánky) - Tempo Kondela - Seat bench 1 NEW

Botník (skrinka na topánky) – Tempo Kondela – Seat bench 1 NEW

Nepodceňte výber materiálu

Lacné skrinky na topánky z lamina alebo drevotriesky sa ľahko udržujú (stačí, ak ich pretriete vlhkou handričkou) a sú farebne stále. Pre dostatočnú pevnosť a stabilitu by mali byť hrubé aspoň 1,8 cm. Nemali by ste do nich vkladať vlhké topánky, hrozí, že hrany nábytku nasiaknu a nabobtnajú. Oveľa odolnejšie sú kovové botníky, ktoré takisto ošetrujeme vlhkou handričkou. Botníky z dreveného masívu pôsobia luxusne a sú príjemné na dotyk. Ich ďalším bonusom je vôňa dreva a typické zafarbenie, ktoré sa však časom zvykne meniť, v závislosti na použitom druhu dreva (napr. borovica sa zvykne zafarbiť do červených odtieňov, smrek do sivých).

Botník (skrinka na topánky) - BRW - KENT - EBUT 88 (Gaštan)

Botník (skrinka na topánky) – BRW – KENT – EBUT 88 (Gaštan)

Botník (skrinka na topánky) - Tempo Kondela - Marina buk

Botník (skrinka na topánky) – Tempo Kondela – Marina buk

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_2

V rovnakom štýle

Ak máte v hale viac druhov dreveného nábytku, odporúčame vám, aby ste si drevený botník a zvyšné kusy nábytku z masívu do predsiene kúpili od toho istého výrobcu. Aj z estetického hľadiska bude vaša predsieň lepšie vyzerať, ak bude zladená v jednotnom štýle. Botníky pre náročných majú zaujímavý tvar a nekonvenčné prevedenie. Pri skrinkách na topánky by sme však mali predovšetkým staviť na praktickosť a kvalitu.

https://www.novynabytok.sk/botnik-skrinka-na-topanky-tempo-kondela-anabela-dub-sonoma-794887

Botník (skrinka na topánky) – Tempo Kondela – Anabela (dub sonoma)

Čítajte tiež: Päť tipov pre štýlovú predsieň: od obrazov po behúň

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť