Home Detská izba inšpirácie Stolová lampa pre školáka – ako vybrať tú správnu?

Stolová lampa pre školáka – ako vybrať tú správnu?

by Martin

Písanie domácich úloh býva občas časovo náročné a občas si na ne treba dobre posvietiť. Doslova. Stolová lampa je užitočným, ba nevyhnutným doplnkom, každého PC stolíka. Najlepšie samozrejme je, ak na stôl dopadá čo najviac denného svetla, ktoré nenahradíme žiadnou žiarovkou ani diódou. Keď ale slnko zapadne, nezostáva, než si pomôcť svetlom umelým. Pri jeho umiestnení potom platí predovšetkým zásada, aby si dieťa pri čítaní, písaní alebo maľovaní netienilo vlastným telom. Ideálny stav je, keď umelé svetlo dopadá spredu na celú pracovnú dosku, ak to nie je možné, umiestnime lampu pravákovi na ľavú stranu a naopak ľavákovi na pravú stranu stola.

Pri predchádzaní chorôb detského zraku je tiež dobré pri práci pod rozsvietenou lampou zároveň osvetliť hlavným lustrom celú miestnosť. Umelé svetlo by pritom nemalo dieťa pri práci obťažovať odrazom od lesklých predmetov na stole ani v jeho blízkosti. Ideálna výška lampy nad doskou stola je medzi 40-50 centimetrami, tu však platí dôležitá zásada, aby tienidlo bránilo osvieteniu zo žiarovky priamo do očí. Podľa možností potom volíme uhol dopadu svetla na plochu v rozmedzí od 60 do 70 stupňov, odporúčaná intenzita osvetlenia potom je okolo 500 – 700 luxov, čo zodpovedá približne 75 Wattovej žiarovke.

Bezpečnosť predovšetkým

Pri výbere stolovej lampy je treba brať ohľad aj na bezpečnosť dieťaťa. Skontrolujte preto, či má jej konštrukcia dostatočnú stabilitu a tiež, či sú všetky vodiče poriadne zaizolované. Vypínač by mal byť pohodlne dosiahnuteľný, aby pri rozsvecovaní a zhasínaní nedochádzalo ku krkolomným situáciám či pádu lampy na zem. Na trhu nájdeme stovky detských svietidiel všetkých tvarov a prevedení, pri nákupe je však treba byť obozretný, aby sa nestal zbytočný úraz alebo nešťastie.

Nezabudnite tiež, že o potrebné svetlo v izbe môžete dieťa pripraviť aj nevhodným rozmiestnením nábytku, zďaleka najväčší vplyv na svetelnú pohodu vo všetkých miestnostiach má však farba stien. Je celkom prirodzené, že izbička vyžaduje veselé a svetlé farby, ťažko budeme potomkov vychovávať v tmavej kobke.

Zakročte včas, než bude neskoro!

Podľa odborníkov sa dnes deťom kazia oči oveľa viac, než kedykoľvek predtým, za čo môžu predovšetkým dlhé hodiny vysedávania pred televíznou obrazovkou alebo monitorom počítača. Veľké škody ale môžeme narobiť tiež tým, že necháme potomka čítať a písať pri nedostatočnom svetle. Ak sa nepodarí detskú očnú vadu odhaliť zavčasu, môže skončiť aj ťažkou chorobou zraku a v krajnom prípade aj slepotou.

K najčastejším ochoreniam zraku u detí patrí tupozrakosť (oči vidia rozmazane), škúlenie (každé oko pozerá inam), ďalekozrakosť (zle vidí na blízko) a krátkozrakosť (nedovidí do diaľky). Ak máte podozrenie, že vaša ratolesť môže niektorým z týchto ochorení trpieť, navštívte s ním čo najskôr očného lekára. Majte na pamäti, že ak starostlivosť o zrak zanedbáte už v ranom veku, môže si niesť dieťa následky celý život!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť