Home Bývajme zdravo! Ako usporiadať veci v šatníkovej skrini?

Ako usporiadať veci v šatníkovej skrini?

by Martin

Stojíte každé ráno dlhé minúty pred skriňou, pretože sa nemôžete rozhodnúť, čo si vziať na seba? Možno to nie je vašou nerozhodnosťou, ale tým, že neviete, čo všetko v nej vlastne máte ukryté. Urobte si v skrini poriadok a už nikdy pred ňou nevystojíte chodníček (teda ak predsa len nie ste nerozhodní). Veci, ktoré používate denne, dajte do výšky okolo 120 cm, zásuvky len do takej výšky, aby ste videli pohodlne dovnútra. Tyč na ramienka by mala byť v úrovni očí, za ideálne sa pre pravidelne nosené veci považuje výška okolo 165 cm. Pod šatníkovou tyčou by malo byť 70 – 90 cm, pri dlhých kabátoch až 140 cm.

Pre zavesenie objemnejšieho oblečenia na ramienkach, ako sú napríklad kabáty, potrebujete skriňu hlbokú aspoň 56 cm. Ak máte vysokú skriňu, dajte dve šatníkové tyče nad seba. Rozmyslite si však vzdialenosť medzi nimi, aby sa vám povešané oblečenie nekrčilo. Ak na hornú tyč nedosiahnete, vyberte tyč sklopnú (pantograf). S pomocou tiahla sa potom pohodlne dostanete k oblečeniu, ktoré nepotrebujete každý deň. Do úzkych skríň sa zase hodia výsuvné šatníkové tyče. Šatníková tyč by mala byť rozdelená do patričných zón podľa typu oblečenia.

Kam uložiť aké oblečenie?

Spodnú časť skrine zarezervujte pre krabice, kabelky, tašky a topánky, horné a horšie prístupné miesta pre sezónne veci. Vždy sa snažte oddeliť veci na doma od vecí na von. Tričká na doma, tepláky alebo pyžamo môžete poskladať do stĺpikov na poličky, pretože nevadí, keď sa trochu pokrčia. Spodnú bielizeň a ponožky zase uložte do zásuvky, a to najlepšie takej, ktorá má vnútorný organizér.

Väčšiu časť šatníkovej skrine vyhraďte šatníkovým tyčiam a ramienkam, pretože väčšinu oblečenia je najlepšie zavesiť. Budete mať prehľad o tom, aké oblečenie máte, a nebude sa vám zbytočne krčiť. Na ramienka zavesíte šaty, mikiny, svetre, košele, bundy, kabáty a ďalšie oblečenie, na nohavice potom môžete zaobstarať špeciálny nohavicový vešiak. Aj keď je skladovanie oblečenia na ramienkach ideálne vzhľadom na prehľadnosť v skrini, tak nie každý materiál je na zavesenie vhodný.

Zaistite oblečeniu správnu starostlivosť

Na ramienka nie je vhodné vešať odevy z vlny, svetre, čiapky a šály. Počas pol roka, kedy nebudú potrebné, totiž vďaka svojej váhe ľahko stratia tvar. Urobíte lepšie, keď ich naskladáte do krabíc alebo vriec. To isté platí aj pre kabáty, kašmír a kúsky z umelých kožušín. Najskôr však odstráňte z vreciek všetky veci, oblečenie vyperte, zapnite gombíky a opatrne ich zložte. V krabiciach ich uložte tak, aby všetky kusy mali dosť miesta a dostal sa k nim vzduch.

Oblečenie z pravej kože zaveste na suché a tmavé miesto, kde teplota neklesá pod 10 °C. Čím viac miesta a vzduchu bude kožené oblečenie mať, tým lepšie. Taftové róby, krajkové šaty alebo modely z hodvábnej organzy povešané na ramienkach chráňte bavlneným vrecom či obalom a dodržte medzi ramienkami dostatočné rozstupy, aby sa oblečenie nekrčilo. Ak vešiate na jedno ramienko viac kusov, počítajte s tým, že sa oblečenie rýchlo pokrčí a nebudete mať prehľad o tom, čo v skrini máte.

Efektívne využitie úložného priestoru. Vyskúšajte KonMari – metódu skladania oblečenia

Marie Kondo je japonská expertka na upratovanie a autorka bestsellerov, ktorá vyvinula metódu zvanú KonMari. Táto metóda zahŕňa aj špecifický spôsob skladania oblečenia, ktorý sa zameriava na efektívnosť, estetiku a rešpekt k vašim veciam. Nasledujte tieto kroky, aby ste sa naučili skladanie oblečenia podľa metódy KonMari:

  • Vytváranie rovných línií: Ide o vytváranie čo najviac rovných línií pri skladaní. To zahŕňa zrolovanie niektorých vecí alebo prekladanie iných do určitých tvarov, aby vytvorili pevné, stabilné formy.
  • Vertikálne skladanie: Oblečenie by malo byť skladané a uskladnené vertikálne, nie horizontálne. To umožňuje lepšiu viditeľnosť a prístupnosť vecí, a taktiež optimálne využitie priestoru.

Ako skladovať rôzne typy oblečenia:

  • Tričká a košele: Najprv ich vyrovnať na plochej podložke. Potom zložte jednu stranu smerom dovnútra až po stred, vrátane rukáva. Potom zložte druhú stranu rovnakým spôsobom. Mala by vám vzniknúť dlhá, úzka obdĺžniková forma. Potom ju zložte na polovicu a ešte raz na tretinu alebo štvrtinu (podľa veľkosti), aby ste vytvorili malý štvorec alebo obdĺžnik, ktorý stojí samostatne.
  • Nohavice a džínsy: Najprv ich zložte napoly, takže sa zadné časti džínsových nohavíc stretávajú. Potom zložte dolnú časť nohavíc až po pás. Nakoniec ich ešte raz alebo dvakrát zložte, aby stáli samostatne.
  • Šaty a dlhé sukně: Tieto položky by mali byť najprv zložené na polovicu alebo tretinu, aby sa skrátili, a potom zložte podobne ako tričká.
  • Spodná bielizeň, ponožky a pančuchy: Tieto by mali byť zrolované alebo zložené do malých balíkov, ktoré možno ľahko uskladniť vertikálne.

Marie Kondo zdôrazňuje, že skladanie oblečenia nie je len o úspore miesta, ale aj o prejave úcty k vašim veciam. Skladajte svoje oblečenie jemne a s láskou, aby ste udržiavali jeho kvalitu a dlhovekosť. Taktiež to môže pomôcť zvýšiť vašu vďačnosť za veci, ktoré máte.

Marie Kondo odporúča skladanie väčšiny oblečenia, ale existujú výnimky. Napríklad, oblečenie, ktoré sa ľahko pokrčí (ako sú obleky a večerné šaty) by mali byť zavesené.

Celkový cieľ skladania oblečenia podľa metódy KonMari je vytvoriť priestor, ktorý je nielen organizovaný, ale ktorý tiež slúži ako útočisko. Toto je miesto, kde sa cítiš šťastný a upokojený – nie preťažený neporiadkom a chaosom.

Nie je ramienko ako ramienko

Snáď na každý typ oblečenia existuje správne ramienko, ktoré pomôže oblečeniu udržať pôvodný tvar. Každý typ oblečenia má totiž iné požiadavky na uskladnenie. Ideálne je, aby ramienka boli z rovnakého materiálu, ale nie je to zas tak nutné. Hlavné je, aby boli funkčné. Oblečenie zavesené na ramienkach zostane vyžehlené, vzdušné a môžete ho v skrini ľahko usporiadať.

Ramienko na bundy, kabáty a pánske obleky má robustné ramená a silnejší háčik, pretože kabáty bývajú z ťažkých materiálov. Pevná konštrukcia zachová kabátom tvar v ramenách a predídete tak ich deformácii. Košeľové ramienko je dobré použiť aj pri sušení košieľ, aby sa udržal ich tvar. Nohavice môžete za pás prichytiť na ramienka s klipsami, alebo ich prehnite cez tyčku klasického trojuholníkového ramienka. Keď to neodbijete, zostanú vám na nich i puky.

Sukne prikolíčkujte dvomi úchytmi (princíp totožný s ramienkom na nohavice), alebo si zaobstarajte ramienko, ktoré má v ramenách špeciálne zárezy, do ktorých umiestnite pútka. Šaty zaveste na ramienka so zárezmi, kam hladko zapadnú ich ramienka. Existujú dokonca špeciálne ramienka na spodnú bielizeň, ale asi je celkom zbytočné ich používať. Zavesiť sa hodí akurát tak podprsenky, aby sa v zásuvke nezničili. Ramienka na spodnú bielizeň mávajú špeciálne háčiky, vďaka ktorým z nich spodná bielizeň nekĺže. Ramienka navyše bývajú polohovacie, takže ich môžete upravovať každému kúsku spodnej bielizne na mieru.

Ako máte zorganizované oblečenie v skrini vy? Podeľte sa o svoje tipy v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť