Home Obývačka inšpirácie Luxusná obývačka nemusí byť iba sen

Luxusná obývačka nemusí byť iba sen

by Martin

Niekto si pod pojmom luxusná obývačka predstaví koženú sedačku a pred ňou nablýskanú obývaciu stenu podľa najnovších nábytkárskych trendov, pre niekoho je symbolom luxusu veľká televízia s dokonalým obrazom a reprosústava s čistým zvukom. Luxusný interiér si môže zaobstarať každý bez ohľadu na to, koľko má peňazí.

Kvôli luxusnej obývačke nemusíte vybieliť účet

Za kvalitný a luxusne vyzerajúci nábytok do obývačky nemusíte minúť vysoký obnos. Ak si pozriete širokú ponuku pohoviek, určite nájdete zaujímavý a luxusne vyzerajúci kúsok za dobrú cenu. Poťah z ekokože je takmer na nerozoznanie od oveľa drahšej kože prírodnej. Navyše sa oň nebudete musieť toľko starať.

Pohovku doplňte pohodlným kreslom s možnosťou podpery nôh. Symbolom pohodlia bol a stále je, klasický ušiak. Za príplatok si zaobstaráte kreslo s masážnou funkciou. Po ťažkom dni si v ňom krásne oddýchnete a zrelaxujete unavené a boľavé telo.

Obývacej stene dodajú luxusný nádych lesklé povrchy a LED osvetlenie. Dáte za ňu o niečo viac ako za stenu klasického vzhľadu, ale cenový rozdiel nemusí byť veľký. Nebojte sa ani nábytku zo skla a kovu. Len si uvedomte, že lesklé povrchy sa budú čistiť horšie, než povrchy matné.

Nezabudnite na kvalitné osvetlenie

Ak máte vysoké stropy, môžete si dovoliť obrovský krištáľový luster alebo moderné dizajnové svetlo. Hlavné osvetlenie doplňte stojacou lampou. Vyberajte ju tak, aby ladila so zvyškom interiéru. Aby svetlo nebolo pri sledovaní televízie príliš silné, je dobré, aby mala lampa stmievač, ktorým intenzitu svetla nastavíte. Hravú svetelnú atmosféru dodajú obývačke dekoratívne svetlá, ktoré sú napríklad súčasťou nábytku.

Máte radi mihotavé svetlo ohňa, ale nemáte krb? Kúpte si biokrb, ktorý nepotrebuje komín. Možno ho zavesiť na stenu alebo postaviť na zem či nábytok. Verte, že bude ozdobou každého interiéru a všetci vám ho budú závidieť.

Neobmedzujte sa bielymi múrmi

Do luxusnej obývačky patria aj výrazné farby ako fialová, zlatá, hnedá alebo sivá. Nevymaľujte nimi celú izbu, ale len jednu stenu alebo jej časť. Maľbu môžete oživiť použitím vzorovaného valčeka. Na stene pôsobí zaujímavo aj tapeta, fototapeta alebo samolepka s výrazným motívom. Vyberajte tak, aby sa vám vzor aj farby páčili, ale zároveň aby nepôsobili rušivo.

Bielu stenu oživíte aj obrazom. Zostanete pri reprodukcii klasických majstrov vo výraznom vyrezávanom a pozlátenom ráme, alebo zvolíte moderné umenie v ráme z brúseného nerezu? Záleží čisto na vašom vkuse a finančných možnostiach.

Prehnutá obrazovka alebo 3D obraz? V dnešnej dobe žiadny problém

Nepotrpíte si na najnovších trendoch a chcete ušetriť? Vystačíte si s klasickou LCD s väčšou uhlopriečkou, ktorá vám umožní pustiť si filmy vo vysokom rozlíšení napríklad cez USB. Ak si chcete pripadať ako v kine, kúpte si 3D televízor. Technológie idú dopredu a ceny klesajú.

3D technológie sa delia na aktívne a pasívne. U aktívnej sú okuliare ťažšie, pretože obsahujú elektroniku a napájací článok. Bezdrôtovo sa synchronizujú s obrazom televízora a vo veľkej rýchlosti zatmievajú striedavo ľavé a pravé oko, čím vytvárajú 3D vnem. Výhodou je obraz v plnom rozlíšení.

Pasívna stereoskopia vyžaduje okuliare s polarizačnými sklami, ktoré sú podobné tým v kinách. Okuliare obraz filtrujú a každé oko tak vidí trochu niečo iné. Mozog si potom obraz spojí a vytvorí dojem 3D.

Ste náročný divák a peniaze pre vás nie sú problém? Kúpte si prehnutý UHD televízor. Obrazovka vyzerá vďaka prehnutiu väčšia, ako v skutočnosti je a obraz je reálnejší. Televízia má lepšie pozorovacie uhly, štvornásobne väčšie rozlíšenie ako Full HD a nižšiu kvalitu obrazu dokáže previesť na UHD.

Ako si u televízie zabezpečiť skvelý zvuk

Pre skvelý zvuk bez šumov a skreslení si zaobstarajte aspoň päť alebo sedem reproduktorov. Niektoré zadné reproduktory fungujú aj bezdrôtovo, takže sa nemusíte báť prekážajúcich káblov. Predné reproduktory umiestnite do výšky uší alebo trochu vyššie. Najlepšie sú debničky s vlastným stojanom, ale môžu byť zavesené aj na stene. Zadné reproduktory majú byť v rovnakej výške ako predné, ale ak to nie je možné, môžu byť aj o niečo vyššie.

Základom dobrého zvuku sú predné debničky, ktoré by spolu s poslucháčom mali tvoriť vrcholy rovnostranného trojuholníka. Stredový reproduktor má byť v strede obrazu, teda nad alebo pod televíziou, a to čo najbližšie úrovni uší, nikdy však na zemi.

Kvalitný subwoofer môžete postaviť takmer kamkoľvek na zem, najlepšie pozdĺž jednej steny, nikdy však priamo k nej. Vyskúšajte viac miest a nájdite to, kde je zvuk najlepší. Lacnejšie subwoofery je lepšie umiestniť do rohu miestnosti.

Zadné efektové reproduktory majú byť v rovine poslucháča alebo mierne za ňou, teda v uhle 90 – 110 °. U zadných reproduktorov potom opäť platí pravidlo rovnostranného trojuholníka, ideálny uhol od obrazovky je teda 150 °. Všetky reproduktory by mali byť v rovnakej vzdialenosti od poslucháča, reálne by sa mala dodržať aspoň rovnaká vzdialenosť od každého páru debničiek.

  • Predné debničky – vo výške uší, s poslucháčom tvoria vrcholy rovnostranného trojuholníka
  • Stredový reproduktor – v strede obrazu (nad alebo pod televíziou), nikdy na zemi
  • Subwoofer – pozdĺž jednej steny, nikdy priamo u nej, lacnejší v rohu miestnosti
  • Zadné efektové reproduktory – v rovine poslucháča alebo mierne za ňou, uhol 90 – 110 °
  • Zadné reproduktory – v rovnakej výške ako predné, s poslucháčom tvoria vrcholy rovnostranného trojuholníka, uhol od obrazovky 150 °
  • Reproduktory vždy z jedného páru v rovnakej vzdialenosti od poslucháča

Dobrý zvuk si ľahko zaistíte zostavou s automatickou kalibráciou, ktorá si všetko nastaví podľa potreby sama. Je to výhodné najmä v atypických interiéroch, kde je manuálna kalibrácia síce možná, ale oveľa pracnejšia.

Zahalili ste svoju ​​obývačku do luxusu? Prezraďte ostatným čitateľom svoje tipy a rady, aby to mali jednoduchšie.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť