Home Bývajme zdravo! Škola volá – ako vybrať písací stôl a stoličku pre dieťa

Škola volá – ako vybrať písací stôl a stoličku pre dieťa

by blog.novynabytok.sk

Ak máte doma školáka, tak viete, že písací stôl a stolička sú nevyhnutnosťou. Na výbere by ste si mali dať naozaj záležať, aby sa dieťa cítilo pohodlne, aj keď bude písať domáce úlohy.

Detské stoly a stoličky by ste mali vybrať ešte predtým, ako dieťa nastúpi do prvej triedy. Ako vybrať stôl a stoličku pre školáka?

Ako vybrať detský stôl?

Každý školák potrebuje vo svojej izbe miesto, ktoré sa stane jeho pracoviskom. Dôležitý je teda písací stôl, ktorý bude vyhovovať ergonomickým zásadám. Pri výbere a nárokoch je rozhodujúci vek dieťaťa. Deti v predškolskom veku alebo prváčikovia nemajú ešte toľko povinností  a netrávia pri stole až tak veľa času. Staršie deti ale často potrebujú aj PC stôl a trávia pri ňom viac času.

 

Ideálny je stôl, ktorý rastie s dieťaťom a má nastaviteľnú výšku. Takéto stoly bývajú drahšie ako klasické, kúpiť sa dajú za cenu od 200 € vyššie. Vstupná investícia je síce náročnejšia, ale keď vaše dieťa o 2-3 roky vyrastie, nebudete musieť kupovať nový vyšší stôl. V prípade, že sa rozhodnete pre stôl s pevnou výškou, dôležitý je výber polohovateľnej stoličky.

 

Okrem polohovateľnej výšky sú dostupné aj stoly s nastaviteľným sklonom pracovnej dosky. Takúto vymoženosť určite deti ocenia, pretože sklon sa dá prispôsobiť tomu, čo práve robia. Pri písaní je ideálny sklon 10-15° a pri čítaní alebo učení  25-30°. Prispôsobenie sklonu podporuje správne držanie tela a dieťa sa tak neosvojí zlé návyky pri sedení.

Pracovná plocha a úložný priestor

Keď premýšľate, ako vybrať PC stôl alebo písací stôl pre deti, určite zohráva zásadnú úlohu veľkosť pracovnej dosky, počet a rozmiestenie šuflíkov. Tieto parametre sú rovnako dôležité ako výška stola.

Všeobecne platí, že pracovná plocha by mala byť taká veľká, aby dieťa mohlo pohodlne písať bez toho, že by zhadzovalo lakťom veci zo stola. Pri písaní alebo kreslení majú deti peračníky, farbičky a ostatné písacie potreby na stole, aby ich mali po ruke. Potrebujú teda dostatok priestoru, aby sa mohli na stole „rozložiť“.

 

Okrem takéhoto pracovného neporiadku treba počítať aj s miestom pre lampičku a nejakú tú učebnicu. Ak chcete mať na stole počítač, mal by mať hĺbku aspoň 80 cm, nutný je priestor na monitor a priestor na počítačovú skrinku pod stolom. Ak má dieťa notebook, nepotrebuje priestor pod stolom, ale je vhodné zaobstarať stôl s výsuvnou doskou. Tu si môže notebook odložiť keď ho nepoužíva, aby nezavadzal na stole.

Detský písací stôl by mal mať dostatok šuflíkov a úložných priestorov na zošity, učebnice, písacie potreby, farbičky, potreby na maľovanie, papiere a podobne. Ak rátate aj s počítačom, je vhodné zaobstarať stôl s výsuvnou doskou na klávesnicu a myš, alebo na notebook.

 

Materiál a umiestenie stola

Pri výbere je rozhodujúci aj materiál detského stolíka. Najčastejšie sa vyrábajú z ľahkej borovice alebo smreka, ktoré sú o niečo drahšie ako stolíky z drevotriesky. Stolíky z masívneho dreva sú krajšie, ale rýchlejšie sa opotrebujú, hlavne ak berieme do úvahy škvrny od pera, fixky, lepidla alebo rozliateho džúsu. Dlhšiu životnosť majú v tomto ohľade skôr stolíky z lakovanej drevenej dyhy. Detský písací stolík by mal mať zaoblené hrany a rohy, aby neprišlo k vážnejšiemu úrazu.

Pre stôl treba nájsť miesto, kde je dosť prirodzeného svetla. Dieťa tak bude mať prehľad o miestnosti a výhľad na dvere. Niektorí sa radi pozerajú čelom k oknu, ale ak sa to ukáže ako príliš rušivé, umiestnite stôl kolmo k nemu. Stolík môžete umiestniť aj pred okno, čo znamená, že svetlo bude dopadať na pracovnú dosku, ale aj na monitor počítača, a preto použite tieniace záclony, aby ste zabránili oslneniu. Podľa princípov feng shui je najlepšie umiestnenie stola také, pri ktorom sa chrbát opiera o stenu a poskytuje výhľad na dvere, ale neumiestňuje vás priamo do jednej línie so vchodom. Využiť sa dá aj rohový písací stôl, vďaka ktorému naplno využijete aj kút izby. Umiestnenie sa samozrejme odvíja od veľkosti a presvetlenia izby.

 

Ako vybrať stoličku pre dieťa?

Výber vhodnej stoličky je rovnako dôležitý ako výber písacieho stola. Ideálna detská stolička k písaciemu stolu by mala spĺňať niekoľko dôležitých podmienok pre zdravé sedenie. Vhodnou voľbou sú „rastúce stoličky“, ktoré majú nastaviteľnú výšku, chrbtovú opierku aj lakťové opierky. Stabilitu by mala zabezpečovať 5-ramenná podnožka. Vhodnejšie sú otáčacie stoličky, ktoré tieto parametre spĺňajú a vďaka kolieskam sa ľahšie prisúvajú aj odsúvajú od stola.

Aby ste vybrali správnu stoličku, potrebuje poznať zásady správneho posedu, ktoré sú nasledovné:

  • pri sedení majú byť kolená v 90° uhle
  • lakte položené na opierke majú zvierať pravý uhol, rovnako aj trup a stehná
  • chodidlá majú byť položené na podlahe, váha tela sa tak neprenáša len na chrbticu
  • pri opretí by sedadlo malo siahať do 2/3 stehien
  • pri dlhšom sedení (niekoľko hodín) je potrebné občas vstať a prejsť sa, aby sa v tele rozprúdila krv

správne ergonomické sedenie

Zdroj: www.jointventurespt.com/blog/proper-sitting-ergonomics

K zdravému sedeniu patrí aj správne osvetlenie. Ak nie je v izbe dostatok prirodzeného svetla, využite stropné svietidlá so stmievačmi, kde si dieťa môže samo nastaviť potrebnú intenzitu svetla. Zároveň je potrebné pracovný stolík doplniť o stolnú lampičku.

 

Vybrať detský stolík a stoličky teda nie je žiadna veda. Veríme, že vám naše rady pomohli pri výbere a podelíte sa o ne s priateľmi.

Zdroj: https://www.housebeautiful.com/room-decorating/home-library-office/a34826494/6-designer-tips-home-office-wfh-friendly/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť