Home Bývajme zdravo! Ako vybrať posteľ pre seniorov?

Ako vybrať posteľ pre seniorov?

by blog.novynabytok.sk
Manželská posteľ 180 cm - Benab - Montana

Ak hľadáte vhodnú posteľ pre svojich rodičov alebo starých rodičov, myslite na to, že musí spĺňať určité kritériá. Dôležitá je hlavne výška postele, pretože líhanie a vstávanie z postele je pre ľudí v seniorskom veku o niečo náročnejšie. Ako teda vybrať ideálnu posteľ pre seniorov?

Manželská posteľ 180 cm - Benab - Montana

Manželská posteľ 180 cm – Benab – Montana

Akú výšku by mala mať posteľ pre seniorov?

Iste tušíte, že postele pre starších ľudí by mali byť vyššie ako bežné postele. Pohodlná výška postele by mala byť taká, že vrch matraca siaha niekde medzi kolená a zadok, v závislosti od výšky postavy hovoríme o výške postele 55 – 65 cm. Ale kam presne?

Ak vrchná hrana matraca siaha tesne pod zadok, na posteľ sa vám pohodlne sadne a ľahne. Pri líhaní a vstávaní tak šetríte bedrové kĺby. Avšak pri schádzaní z postele sa budete musieť trochu zošuchnúť dole, lebo v takomto prípade sa nohy „hompáľajú“ z postele.

Ak si zvolíte vrchnú hranu matraca nižšie, teda tak, že pri sedení na posteli sa nohy celou plochou dotýkajú zeme a kolená sú v pravom uhle, bude sa z postele pohodlne vstávať ale trochu menej pohodlne na ňu sadať.

Vyskúšajte si to doma na svojej posteli napríklad navýšením postele o niekoľko vankúšov. My vám radi namodelujeme kombináciu postele s matracom podľa vašich požiadaviek.

manželská posteľ

Čalúnená manželská posteľ Adorable 160 cm

Čalúnená manželská posteľ Adorable 160 cm

Pri ležiacich alebo osobách s nadváhou je vhodné voliť postele s vyššou nosnosťou. Dnes nie je problém zohnať postele s nosnosťou do 140 kg alebo dokonca až do 200 kg na lôžko.

Pokiaľ ide o materiál postele, ten závisí hlavne od vkusu. Posteľ môže byť vyrobená z kovu, masívneho dreva alebo lamina. Najodolnejšie a zároveň najdrahšie sú kovové postele, drevo je ale oveľa príjemnejšie na dotyk. Postele z masívu je vhodné ošetriť nezávadným a vodeodolným lakom, aby sa ľahšie udržovali.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Aveny

Manželská posteľ 180 cm – Blanár – Aveny 

Ako vybrať vhodný matrac?

Posteľ s vyvýšenou ložnou plochou musí byť doplnená aj vhodným matracom. Matrac treba vyberať aj s ohľadom na zdravotné problémy ktoré senior má, alebo v budúcnosti môže mať. Vo všeobecnosti ale platí, že matrac by mal byť čo najvyšší. Bočnica postele by mala siahať aspoň do 1/4 jeho výšky. Po umiestnení do rámu postele by mala byť splnená podmienka, že po sadnutí na posteľ sa človek dotýka nohami zeme a kolená sú v pravom uhle.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Taranto

Manželská posteľ 180 cm – Blanár – Taranto

Matrac musí byť dostatočne priedušný a zabezpečiť vhodné rozloženie váhy, aby sa znížil tlak na organizmus. Určite sa teda neoplatí na matraci šetriť a je dobré investovať do naozaj kvalitného matraca.

Dobrou voľbou sú matrace z latexu alebo studenej peny. V prípade, že je senior ležiaci, oplatí sa kúpiť antidekubitný matrac, aby nevznikali preležaniny. Antidekubitné matrace ste nemali používať ako prevenciu, ale iba v prípade, že sú naozaj potrebné. Zároveň by mali mať vystužený obvod, aby neprišlo ku skĺznutiu ležiaceho.

Pozrieť naj matrace

Tvrdý alebo mäkký matrac?

Vyvýšená posteľ pre seniorov by mala mať matrac, ktorý je skôr tvrdší. Tvrdý matrac nekladie odpor pri otáčaní sa počas spánku na posteli a umožňuje seniorom využiť oporné body skeletu – ramenný, bedrový a kolenný kĺb.

Potreby človeka sa ale môžu meniť v závislosti od veku a zdravotného stavu, takže sa oplatí zvážiť možnosť kúpy obojstranného matraca. Jedna strana môže byť mäkšia a druhá stredne tvrdá alebo tvrdá.

Penový matrac - Styler - Excelent

Penový matrac – Styler – Excelent

V prípade, že užívateľ nového matracu trpí artrózou kĺbov a má krehký žilový systém, potrebuje matrac v oporných bodoch zmäkčiť. Vyberajte teda matrac, ktorý je tuhší, ale má vrchnú vrstvu z tzv. lenivej peny, resp. elastickej peny. Táto pena sa používa hlavne pri antidekubitných matracoch a zaisťuje aj tepelnú pohodu.

Penový matrac - Benab - Top Visco

Penový matrac – Benab – Top Visco

Ako je to s roštom?

Výber roštu úzko súvisí aj s výberom matraca. Na latkový rošt sa hodí pružinový alebo tvrdý a vyšší penový matrac, na lamelový sú vhodnejšie penové matrace a pri polohovateľných roštoch vyberajte matrac z latexu alebo studenej peny.

Lamelový rošt - 200x100 cm - Styler

Lamelový rošt – 200×100 cm – Styler

Ak niečo senior skutočne ocení, tak je to polohovací rošt, ktorý dokáže pomôcť pri boľavej chrbtici a zmierniť tvorbu kŕčových žíl. Pre jednoduchšiu manipuláciu sú ideálne elektricky polohovateľné rošty, ktoré sa hodia najmä menej pohyblivým alebo ležiacim osobám. Polohy treba pravidelne meniť, aby nedošlo k tvorbe preležanín.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Evita

Manželská posteľ 180 cm – Blanár – Evita

Mrknúť rošty

Tipy na záver

Keď už vyberáte novú posteľ pre seniora, nezabúdajte ani na nočný stolík. Nočný stolík by mal byť pevný, stabilný a so zaoblenými hranami, aby neprišlo k úrazu. Ak ho potrebujete premiestňovať, mal by mať kolieska, ktoré sú ale vybavené brzdou. Samozrejme by nemali chýbať ani zásuvky, do ktorých si môžu odložiť okuliare, načúvatká, lieky alebo tlakomer.

Hľadáte pre seniora aj ideálne kreslo? Siahnite po modeli s kolieskami, ktoré je praktické na premiestňovanie. Využiť ho môžete aj ako vozíček po byte – senior nemusí z kresla zakaždým vstávať, stačí, keď ho trochu potlačíte.

Kreslo na kolieskach - Tempo Kondela - Charlie

Kreslo na kolieskach – Tempo Kondela – Charlie

Ak bol pre vás tento článok užitočný a pomohol vám s výberom vhodnej postele pre seniorov, neváhajte sa oň podeliť s priateľmi!

Čítajte tiež: Postele s úložným priestorom

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť