Home Bývajme zdravo! Posteľ do detskej izby: ako vybrať tú správnu?

Posteľ do detskej izby: ako vybrať tú správnu?

by blog.novynabytok.sk

Máte doma bábätko alebo už veľkého školáka?

Každé dieťa sa rýchlo vyvíja a tomu by mal byť prispôsobený nábytok v jeho detskej izbe. Azda najdôležitejšia je posteľ, ktorá mu musí zabezpečiť podmienky pre kvalitný spánok pred ďalším dňom plným objavovania a zážitkov, alebo strávenom v školskej lavici a na krúžkoch.

Jednolôžková posteľ 90 cm - Tempo Kondela - Kombino

Jednolôžková posteľ 90 cm – Tempo Kondela – Kombino

Ako vybrať posteľ tak, aby bola pohodlná, bezpečná, kvalitná a aby sa vám aj dieťaťu páčila? Napísali sme pre vás niekoľko praktických tipov. Pomôžu vám stanoviť si kritériá, podľa ktorých by ste mali detskú posteľ vyberať a zároveň sa zorientovať v širokej ponuke na trhu.

Jednolôžková posteľ 90 cm - ML Nábytok - Geometric 07

Jednolôžková posteľ 90 cm – ML Nábytok – Geometric 07

Pre bábätká a dojčatá

Najmenšie detičky potrebujú hlavne bezpečnú posteľ, teda takú, z ktorej nemôžu počas spánku spadnúť. Najlepšou voľbou je teda detská postieľka, ktorá je celá ohradená a vystužená tzv. hniezdom, vďaka ktorému sa dieťatko neudrie.

Detská posteľ - Drewmax - LK 143

Detská posteľ – Drewmax – LK 143

Postieľka by mala mať výškovo nastaviteľné dno. Spočiatku bude nastavené vyššie, aby ste mali pohodlný a jednoduchý prístup k bábätku. Keď trošku vyrastie a začne sa stavať na vlastné, dno posuniete smerom nadol, aby bola postieľka bezpečná a dieťatko sa z nej nemohlo dostať von. Takto môže postieľka poslúžiť aj ako bezpečná ohrádka na hranie. Postieľka by mala byť vyrobená z kvalitných a zdravotne nezávadných materiálov, rovnako dbajte aj na výber matraca.

Detské postieľky sa vyrábajú v rôznych dezénoch a štýloch. Obľúbené sú napríklad baldachýny nad postieľkou. Svoj návrat zaznamenali aj kolísky, ktoré už majú inú podobu ako v minulosti.

V súčasnosti však mnoho párov uprednostňuje kontaktné rodičovstvo a bábätko dávajú spať do manželskej postele spolu s nimi.

Pre ktorýkoľvek variant sa rozhodnete, v určitom veku je vhodné zadovážiť dieťaťu vlastnú posteľ. Je pritom dôležité zvážiť všetky faktory, ide o vysoko individuálnu záležitosť. Každé dieťa je iné a preto neexistuje univerzálny čas, kedy vymeniť prvú detskú postieľku za väčšiu.

Poschodová posteľ 80 cm - Famm - Rico

Poschodová posteľ 80 cm – Famm – Rico

Z postieľky do detskej postele

Kedysi neexistoval taký široký výber postelí pre najmenších, a tak sme zväčša putovali z kolísky rovno do veľkej postele. Niektorí si možno spomínajú aj na tzv. rastúce postele z masívneho dreva, ktoré sem-tam môžete zazrieť v obchodoch aj dnes.

Na čo dbať pri výbere jednolôžkovej postele pre dieťa? Určite by mala byť bezpečná, k čomu vám pomôže posteľ so zábranou. Samozrejme, zábrana sa dá kúpiť aj osobitne a keď dieťa odrastie, jednoducho ju odstránite.

Jednolôžková posteľ 90 cm - Famm - Lili biela

Jednolôžková posteľ 90 cm – Famm – Lili biela

Nutnosťou je kvalitný matrac, ktorý poskytne potrebnú oporu a pohodlie neustále sa vyvíjajúcej detskej chrbtici.

Posteľ pre drobcov by mala byť aj pekná na pohľad, aby sa tešili na večerný spánok. Veď čo je horšie ako každovečerný boj a nekonečne dlhé zaspávanie?

Rozkladacia posteľ 80 cm - Dig-net - Paco

Rozkladacia posteľ 80 cm – Dig-net – Paco

Dieťa, ktoré už vie vyjadriť svoj názor, pokojne zapojte do rozhodovania. Dajte mu na výber z niekoľkých postelí, ktoré spĺňajú vami zvolené kritériá. Hitom sú rôzne postele v tvare autíčka alebo drevené, ktoré sú doplnené jednou veselou farbou. Rôzne poschodové postele alebo kombinované so šmýkalkou a ďalšími hrami deti tiež milujú. Vždy však dobre zvážte, či je už dieťa dostatočne veľké a vyspelé na takúto posteľ.

Poschodová posteľ 80 cm - Famm - Rico 2 Bunk sosna zelená

Poschodová posteľ 80 cm – Famm – Rico 2 Bunk sosna zelená

Skvelou a praktickou vychytávkou je jednolôžková posteľ s výsuvnou prísteľkou, teda rozkladacia posteľ. Ide o klasickú jednolôžkovú posteľ, ktorá má v sebe ukrytý ďalší matrac. Ten sa ľahko vysunie, čím vznikne ďalšie plnohodnotné lôžko. Využijete ho napríklad pri uspávaní dieťaťa alebo keď bude potrebovať, aby ste počas noci ostali pri ňom.

Tento matrac môžete používať aj ako poistku dieťaťa pred možným pádom z postele. Druhá posteľ sa totiž nachádza o kúsok nižšie. Samozrejme takúto praktickú prísteľku oceníte aj v prípade návštevy. A keď budete mať doma už väčšieho puberťáka, bude rád, že môže uňho prenocovať kamarát.

Rozkladacia posteľ 90 cm - Tempo Kondela - Laura

Rozkladacia posteľ 90 cm – Tempo Kondela – Laura

Obľúbené sú v súčasnosti aj detské postele s úložným priestorom. Tento priestor pod posteľou drobci radi využívajú na odkladanie hračiek, kníh alebo pomôcok do školy.

Jednolôžková posteľ 90 cm - Bog Fran - Magic

Jednolôžková posteľ 90 cm – Bog Fran – Magic

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_1

Pre školáčikov

O niečo väčšie deti (asi 5-6 ročné), ktoré sú už samostatnejšie, nemajú problémy so zaspávaním a nepotrebujú zábranu na posteľ, bez obáv môžu mať spomínané postele so šmýkalkami a hrami.

Poschodová posteľ 80 cm - Halmar - Flo Borovica

Poschodová posteľ 80 cm – Halmar – Flo Borovica

Obľúbené sú aj poschodové postele, ktoré využijete najmä ak máte dve alebo viac detí. A ak potrebujete ušetriť miesto, zvážte aj posteľ skombinovanú s písacím stolíkom a úložným priestorom. Posteľ je pri takomto type detskej izby vyvýšená a pod ňou sa nachádza ďalší nábytok.

Postele pre detičky tu

Rohová poschodová posteľ - WIP - Antresola

Rohová poschodová posteľ – WIP – Antresola

Myslite aj na úložný priestor, ktorý deti v takomto veku skutočne potrebujú. Oblečenie, školské potreby, ale aj hračky a kreatívne pomôcky by mali byť vždy usporiadané a mať svoje miesto. Takto svojich potomkov zároveň učíte od útleho veku poriadkumilovnosti.

Nezabúdajte, že deti v školskom veku už majú na veci svoj názor a určite budú chcieť spolurozhodovať o svojom novom nábytku. Porozprávajte sa s nimi, ako by si predstavovali svoju detskú izbu a aké farby obľubujú.

BRW Tip Top

Jednolôžková posteľ 90 cm – BRW – TIP TOP

Výhodou je, že aj detské postele sa väčšinou vyrábajú v klasických rozmeroch jednolôžkovej postele, vďaka čomu budete mať na výber širokú ponuku matracov. Zároveň je táto posteľ nadčasová a dieťa ju môže využívať až do dospelosti, alebo ju neskôr využijete ako posteľ pre hostí.

BOG_FRAN_TED_TD_11_OREZ

Jednolôžková posteľ 90 cm – Bog Fran – Ted

Ak uvažujete nad kúpou praktickej a univerzálnej postele, možno bude pre vás tou pravou voľbou jednolôžková váľanda. Nemusíte k nej už nič dokúpiť, pretože má v sebe zabudovaný matrac. Takéto váľandy do detskej izby sa vyrábajú v rôznych farebných prevedeniach zaujímavých aj pre deti či teenagerov. Ideálna váľanda do detskej izby je s bočným čelom, keďže zväčša sa umiestňuje pri stenu. Váľanda s úložným priestorom má mnoho spôsobov využitia, takže sa nemusíte báť čo s ňou, keď vaše deti odrastú.

Jednolôžková posteľ (váľanda) 80 cm - Mitru - Edo

Jednolôžková posteľ (váľanda) 80 cm – Mitru – Edo

Pre teenagerov

Spríjemnite svojím dospievajúcim deťom toto komplikované, ale krásne obdobie. Každý teenager túži po skvelej posteli, v ktorej bude tráviť čo najviac času. Kvalitný spánok mu môžete dopriať napríklad vďaka váľande s úložným priestorom, ktoré sme spomínali vyššie.

jednolozkova-postel-120-cm-blanar-polly

Jednolôžková posteľ 120 cm – Blanár – Polly

Ak preferujete drevenú alebo kovovú posteľ, siahnite po jednolôžkovej posteli a matraci vybranom na mieru. Kovové  postele sa spájajú s krehkými dievčenskými dušami. Kovové postele sú mimoriadne pevné, robustné a majú dlhú životnosť. Sú tiež esteticky príjemné, často so zakrivenými koncami hlavy a nôh. Ďalšou výhodou kovových posteľných rámov je, že sa ľahko čistia.

Jednolôžková posteľ 90 cm - BRW - Graphic

Jednolôžková posteľ 90 cm – BRW – Graphic

U drevených postelí sa zamerajte na presné zloženie konštrukcie. Najkvalitnejšie rámy postelí sú z jednodruhového dreva ako je napríklad buk. Drevo nižšej kvality bude označované ako viacdruhové drevo alebo preglejka, čo sú kompozity viacerých druhov dreva, ktoré sú stlačené dohromady. Tieto druhy dreveného materiálu sú lacnejšie, ale oveľa menej odolné.

Jednolôžková posteľ 90 cm - Casarredo - Palavan

Jednolôžková posteľ 90 cm – Casarredo – Palavan

Ďalšou možnosťou sú rozkladacie pohovky, ktoré mladí ľudia obľubujú vďaka ich praktickosti – cez deň môžu mať v izbe pekný gauč a v noci zase priestrannú posteľ.
Pohovka trojsedačka - Famm - Luton Graffiti

Pohovka trojsedačka – Famm – Luton Graffiti

Má vaše násťročné dieťa dostatočne veľkú izbu? Doprajte mu väčšiu posteľ! S rozmerom 120 alebo 140 cm bude určite spokojné. Dnes sa už v takejto šírke vyrába množstvo postelí a je o ne veľký záujem, pretože poskytujú vyšší komfort ako klasické jednolôžkové postele. Ďalším bonusom je, že je vhodná aj pre dve osoby, čo sa o klasickej jednolôžkovej posteli povedať nedá.

Manželská posteľ 140 cm - Tempo Kondela - Roket

Manželská posteľ 140 cm – Tempo Kondela – Roket

Manželská posteľ 140 cm - Signal - Lizbona

Manželská posteľ 140 cm – Signal – Lizbona

Mrknúť postele 140x200cm

Na trhu je momentálne dostupná široká ponuka, z ktorej môžete vyberať. Či už sa rozhodnete pre váľandu alebo rozkladaciu pohovku, jednolôžkovú alebo poschodovú posteľ, alebo niektorý iný variant, vždy sa snažte zohľadniť aj priania a vkus vašich ratolestí.

Jednolôžková posteľ 120 cm - Signal - Boston

Jednolôžková posteľ 120 cm – Signal – Boston

Jednolôžková posteľ 90 cm - Signal - Kenia

Jednolôžková posteľ 90 cm – Signal – Kenia

Zdroj: https://www.cuckooland.com/kids-bedrooms/kids-beds/metal-kids-beds/the-ultimate-guide-to-metal-beds

https://visualhunt.com/4-expert-tips-to-choose-a-kids-bed

Čítajte tiež: Interiérový dizajn v podaní zahraničných odborníkov: prezradili 15 naj tajomstiev!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť