Home Netradičné bývanie Interiérový dizajn v podaní zahraničných odborníkov: prezradili 15 naj tajomstiev!

Interiérový dizajn v podaní zahraničných odborníkov: prezradili 15 naj tajomstiev!

by blog.novynabytok.sk
zrkadlo vo francúzskom štýle je jednoducho kúzelné

Zariaďujete si byt, dom, alebo iba prerábate izbu a chcete, aby vyzerala ako z katalógu?

Nie je to až také náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prinášame vám 15 tipov od zahraničných odborníkov, ktoré vám určite pomôžu a inšpirujú vás.

Optické zvýšenie stropu

Nízky strop sa dá opticky zvýšiť využitým zvislých pruhov. Ak teda na stenu použijete tapetu s vertikálnymi pruhmi, strop bude vyzerať vyšší. Dizajnér Todd Romano ďalej radí využívať vysoké zrkadlá a nižší nábytok.

zvislé pásy na stene sú tým pravýmFoto: © delfi.it

Okenný rám vo výrazných farbách

Tipom od dizajnérky Meg Braff je okenný rám natretý farbou, ktorá nie je fádna. Žiarivá zelená farba splynie s krajinou a prírodou, ale vyskúšať môžete aj tmavé farby, ktoré vyniknú hlavne pri bledej stene.

výrazný okenný rám dokáže urobiť veľa

Foto: © emilyaclark.com

Využite zrkadlá

Zrkadlá môžu spraviť s interiérom hotové zázraky. Vďaka nim bude miestnosť pôsobiť väčšia, teplejšia a elegantnejšia. Dizajnér Jan Showers ale varuje, že veľké zrkadlové tabule môžu vyzerať komerčne a tak je vhodné siahať napríklad po zrkadlách vo francúzskom štýle.

zrkadlo vo francúzskom štýle je jednoducho kúzelné

Foto: © mydomaine.com

Zrkadlo - Tempo Kondela - Space

Zrkadlo – Tempo Kondela – Space

Nešetrite na sedačke

Návrhárka Krista Ewart radí investovať do kvalitnej a pohodlnej sedačky, ktorá vám vydrží veľmi dlho. Ak sa vám žiada nejaký moderný dizajnérsky kúsok, môžete si ho dopriať napríklad ako dekoračný vankúš.

Kožená sedacia súprava - Pyka - Sara

Kožená sedacia súprava – Pyka – Sara

akcie a výpredaje

Pravidlo 50/150

Mary Douglas Drysdale odporúča zaviesť pravidlo 50/150. Neviete o čo ide? Zvoľte si základnú farbu a namiešajte ju o 50% svetlejšiu. Druhý odtieň bude o 150% tmavší ako základný. Tieto odtiene použite pri maľovaní a zariaďovaní. Výsledný efekt bude úžasný.

naučte sa, ako používať farby v interiéri

Foto: © housebeautiful.com

Lesklé steny

Max Sinsteden radí nebáť sa lesklých, zrkadlovo hladkých stien.  Ak použijete na chodbe či  v predsieni lesklú tapetu alebo náter budete z výsledku milo prekvapení. Obzvlášť ak miestnosť doplníte zrkadlom.nevšedné lesklé steny

Foto: © decordesignreview.tumblr.com

Strop, ktorý oživí miestnosť

Ak máte napríklad v kuchyni podlahu, kuchynskú linku aj nábytok v tmavších odtieňoch a potrebovali by ste ju presvetliť, s jednoduchým trikom prichádza dizajnérka Caitlin Moran. Ak strop vymaľujete farbou, ktorá bude o niekoľko odtieňov svetlejšia ako steny, miestnosť bude vyzerať jasnejšie.

zaujímavý strop oživí interiér

Foto: © bhg.com

Obývacia izba - Tempo Kondela - Royal

Obývacia izba – Tempo Kondela – Royal

Kombinujte zlaté a strieborné doplnky

Odvážne kombinujte zlaté a strieborné doplnky – aspoň tak to odporúča návrhár John de Bestiani. Kľúčom k úspechu je použiť dostatok prvkov v oboch farbách. Zlaté aj strieborná by teda mali byť zastúpené v rovnakom pomere.

nebojte sa kombinácie zlatej a striebornej

Foto: © bhg.com

Rozbaľte to s tmavou farbou

Vymaľovať izbu tmavou farbou sa môže zdať trochu ponuré, ale návrhár Gero Kedigian odporúča vymaľovať tmavšími odtieňmi nie len steny, ale aj lišty. V kombinácií s čiernym rámom okna nevznikne kontrast a dosiahnete tak jedinečný výsledný efekt.

tmavá farba nemusí byť tabu ani v interiéri

zdroj: gravityhome.tumblr.com

Perfektný slamený koberec

Myslíte si, že slamené koberce sa do interiéru veľmi nehodia? Dizajnérka Meg Braff vás vyvedie z omylu. Prírodné materiály a neutrálne farby sú skvelým základom každej miestnosti a výnimkou nie je ani slamený koberec.

prírodné materiály sú zásahom do čierneho

Foto: © decouvrirdesign.com

Hŕba vankúšov

Jeden či dva vankúše na pohovke vyzerajú dosť skromne a preto návrhárka Mellisa Warner odporúča dekorovať aspoň dvoma pármi vankúšov v kontrastných farbách. Tabu by nemali byť ani rôzne vzory.

vankúše sú zaujímavou a lacnou dekoráciou

Foto: © crazychicdesign.com

Presklená sprcha

Klasikou je matné sklo alebo nepriehľadný sprchovací záves. Podľa Amy Meier ale má číre sklo svoje kúzlo, hlavne ak má sprchovací kút originálne obklady.

číre sklo nikdy nevyjde z módy

Foto: © stylemepretty.com

O zrkadlách premýšľajte

Pred tým, ako zavesíte zrkadlo si dobre premyslite, čo bude odrážať, radí Jan Showers. Nesprávnym umiestením zrkadla sa dá celkový dojem z priestoru aj pokaziť. Veľkým zrkadlom sa dá napríklad vyzdvihnúť veľkolepý luster, ktorý je pýchou miestnosti.

odraz v zrkadle musí byť premyslený

Foto: © storeybystorey.com

Vybrať si svoje zrkadlo

Dlaždice v kuchyni

Dlaždičky sú výborné nielen do kúpeľne, ale použiť by ste ich mali aj v kuchyni. Vyberte zaujímavé a pútavé dlaždice, ktoré spravia z vašej kuchyne najkrajšie miesto v dome. Obloženú stenu v kuchyni odporúča aj dizajnérka Angie Hranowsky.

dlaždice v kuchyni sú skvelé

Foto: © mydesignchic.com

Kuchyňa - Tempo Kondela - Jura New

Kuchyňa – Tempo Kondela – Jura New

Viac je viac

Toto pravidlo podľa Meg Braff proste v interiérovom dizajne platí. Môžete si dovoliť množstvo farieb, vzorov aj materiálov. Všetko je o symetrii, ak výrazné doplnky alebo aj kusy nábytku použijete v pároch a popustíte uzdu svojej fantázii.

nebojte sa kombinácií farieb, vzorov a materiálov

Foto: © housebeautiful.com

Spálňa - BRW - Porto 1

Spálňa – BRW – Porto 1

Inšpirovali vás tipy skúsených dizajnérov? Alebo máte vlastné overené triky? Podeľte sa s nami!

Čítajte tiež: Objavte škandinávsky štýl bývania!
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť