Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Nestarnúci vidiecky nábytok vykúzli domácu pohodu v každej miestnosti

Nestarnúci vidiecky nábytok vykúzli domácu pohodu v každej miestnosti

by blog.novynabytok.sk

Predstavte si ten pocit, keď vchádzate do starého domčeku na vidieku. Tú vôňu, atmosféru, pohodu, pocit domova. Vidiecke interiéry jednoducho majú svoje neopísateľné kúzlo, ktoré vás zahreje pri srdci tým najlepším možným spôsobom. Ak túžite mať podobný pocit aj u vás doma, poradíme vám, ako si svoj príbytok zariadite vo vidieckom štýle, a to tak, aby bol stále moderný a trendy.

1Vidiek v provensálskom štýle

Vôňa levandule, slnkom presvetlené miestnosti, pastelové farby, starožitný nábytok, drevo v tých najrôznejších odtieňoch bielej farby, porcelán a kvetinové vzory všade navôkol. Aj to neodmysliteľne patrí k štýlu francúzskeho vidieka. Ten v sebe kombinuje bielu jednoduchosť s doplnkami, ktoré vo vás budú vyvolávať príjemný pocit a množstvo pozitívnych spomienok.

Atmosféru dotvárajú maličkosti

V interiéri zariadenom v štýle francúzskeho Provensálska prevláda najmä typická biela až krémová farba. Nájdete ju na nábytku, stenách, často i na podlahe, obliečkach, jednoducho všade. Odporúča sa však biela farba v jej rôznych odtieňoch, napríklad slonovinovej či krémovej, keďže čistobiela farba sa v Provensálsku považuje skôr za faux pax. Ak ale nepreferujete „vybielené“ miestnosti, použiť môžete aj rôzne pastelové farby, ideálne fialovú či bledomodrú, ktoré dodajú miestnosti ten správny šmrc.2

Ďalším typickým znakom francúzskeho vidieka sú textílie, a tým myslíme množstvo textílií. Veľký dôraz sa kladie na doplnky v podobe vyšívaných vankúšikov, záclony, obliečky či obrusy. Na nich by nemali chýbať pruhované, kockované, no najlepšie kvetinové vzory, ktoré sú veľmi žiadanou ozdobou. V miestnosti v štýle francúzskeho Provence by mali byť okrem kvetovaných vzorov aj živé kvetiny vo vázach a črepníkoch, ktoré celú miestnosť krásne prevoňajú letom.

Netreba zabúdať ani na presklené vitríny a nich veľa zdobenej keramiky. Ak navyše na poličky umiestnite niekoľko vašich obľúbených fotografií v pekných fotorámikoch, dodáte vášmu vidieckemu interiéru tú správnu nostalgickú bodku.

1Rustikálny štýl – ako u babičky

Tradičný rustikálny, teda sedliacky štýl si je v mnohom príbuzný s francúzskym vidieckym štýlom, no v mnohom sa, samozrejme, aj odlišujú. Spoločné majú najmä používanie prírodných materiálov, a to najmä masívneho dreva, množstvo vyšívaných textílií, ako aj maľovaný porcelán, ktorý však namiesto kvetinových vzorov zdobia tradičné slovenské vzory. Ak máte doma krásnu jedálenskú súpravu po babičke, určite ju vystavte na svetlo sveta. Uvidíte, že bude skvelou ozdobou.

Aj interiér v štýle tradičného slovenského vidieka sa vyznačuje doplnkami. Nejde len o keramiku, ale aj o rôzne prútené košíky, plechový či smaltový riad. Dôležité sú taktiež textílie, a to najmä v podobe zdobených bavlnených záclon, obliečok, obrusov a koberčekov. Ak pri výbere farieb a vzorov na textílie siahnete po nesmrteľnej bielo-modrej kombinácii, urobíte správne. Táto kombinácia sa vám totiž nikdy neomrzí a zaručene nikdy nevyjde z módy.4

A hoci je pre rustikálny interiér typické skôr prítmie, vykúzlite si doma vidiecky interiér v bielych farbách, presvetlený slnkom, ktorý svoje typické čaro získa práve vďaka správne zvoleným doplnkom. Zapojte svoju fantáziu a inšpiráciu skúste pohľadať napríklad aj v starých vidieckych domčekoch.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť