Home Obývačka inšpirácie Menej je viac – minimalistický štýl nábytku

Menej je viac – minimalistický štýl nábytku

by Anita
Obývacia izba Azteca 4

Keď si zariaďujete nové bývanie, zrejme máte aspoň približnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať nábytok, doplnky, akú farbu budú mať steny. Niekto miluje starožitnosti, klasiku a niekto jednoduchosť. Pokiaľ patríte k tým, ktorí túžia po elegantnom a minimalistickom štýle, poradíme vám ako na to!

Obývacia izba Azteca 4

Kombinovateľná obývacia izba Azteca 4

Striedmosť a elegancia

Bývanie v minimalistickom štýle sa bude páčiť každému, kto nemá rád upratovanie a hlavne utieranie prachu. K tomuto štýlu totiž rozhodne nepatrí množstvo dekorácií a doplnkov, ani zbytočne veľa nábytku. Nemusíte teda tráviť hodiny oprašovaním sošiek, misiek, vázičiek a pod. To ale neznamená, že v interiéri nemajú byť žiadne dekorácie. Samozrejme si môžete miestnosť zútulniť, ale malo by ísť o jednoduché doplnky, ktoré budú zapadať do minimalisticky zariadeného bytu ako misky na ovocie, váza či vonná sviečka. V izbách by malo byť len toľko nábytku, koľko je potrebné a určite ich neprepĺňajte regálmi, poličkami alebo knižnicami.

Predsieň Derby 2

Praktická predsieň Derby 2

Zamerať by ste sa mali na kvalitu a to neplatí iba o nábytku. Začať treba od podlahy. Tá by mala byť rozhodne kvalitná a nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre masívne drevo alebo liatu podlahu. Koberce či parkety sú síce fajn, ale nebudú pôsobiť tak čisto a elegantne. Kvôli údržbe je ale vhodnejšie použiť do predsiene a chodby keramický obklad. Ani pri maľovaní by ste nemali zabudnúť na striedmosť, voľte skôr svetlé farby a vynechajte vzorované tapety či nálepky na stenu. Ak už chcete týmto spôsobom oživiť interiér, zvoľte si motív, ktorý nebude narúšať celkovú harmóniu a použite ho maximálne na jednu stenu. Zabudnúť by ste mali aj na čipkované závesy či záclony, ozdobné garniže a pod. Radšej stavte na jednofarebné rolety alebo žalúzie.

Spálňový nábytok

Variabilná spálňa Benson

Málo nábytku a jednoduché tvary

Každá jedna miestnosť by mala pôsobiť vzdušne, elegantne a prakticky. Ideálne sú vstavané skrine v šatníku, na chodbe alebo v spálni a zabudované elektrospotrebiče v kuchyni, vďaka čomu nebude narušený celkový dojem. Funkčnú a elegantnú kuchynskú linku nie je vhodné „rozbíjať“ elektrospotrebičmi, aj keď majú strohý dizajn. Všetky veci, ktoré sú v kuchyni potrebné by mali byť odložené v zásuvkách alebo skrinkách.

Kuchynská linka 240cm

Kuchyňa Daria 240 cm

To isté platí pre aj pre všetky ostatné miestnosti, ani v kúpeľni by ste nemali mať kozmetiku povykladanú na poličke, ale pekne uloženú v zrkadlovej skrinke alebo v skrinke pod umývadlom. Obývačku taktiež zariaďte len jednoducho – stačí vám pohodlná sedačka, konferenčný stolík, polica alebo regál na knihy, prípadne TV stolík. Elegantným riešením je aj zavesenie TV na stenu. Nábytok by mal mať jednoduché pravidelné tvary bez zbytočných dekoračných prvkov.

Obývacia stena Salford 1

Obývacia stena Salford 1

Svetlé steny, svetlý nábytok

V minimalisticky zariadenom byte by mala byť základnou farbou biela, doplniť ju môžete sivou alebo krémovou. Pokiaľ vymaľujete steny bielou a žiada sa vám oživenie, zvoľte si jeden výrazný kus nábytku, napríklad sedačku. Sedačka môže byť pokojne zelená, hnedá, fialová alebo červená, ale mala by byť jednofarebná. V izbe by ste nemali kombinovať viac ako 3 farby, inak by mohol priestor pôsobiť chaoticky. Svetlej farby môže byť aj nábytok. Byt môžete zariadiť moderným lakovaným nábytkom, alebo nábytkom z masívneho dreva či lamina. Mali by ste sa ale rozhodnúť, ktorý štýl  sa vám pozdáva viac a v rovnakom duchu zariadiť celú domácnosť, aby vyzerala kompaktne.

Obývacia izba Azteca 1

Nábytkový systém Azteca 1

Prečítajte si tiež náš článok: Zariaďte si obývačku elegantne a prakticky

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť