Home Rady pri výbere nábytku Nebaví vás žehlenie? Poradíme vám, ako ušetriť čas aj námahu!

Nebaví vás žehlenie? Poradíme vám, ako ušetriť čas aj námahu!

by Anita
Šatníková skriňa Verwood

Pranie, žehlenie, ukladanie vecí do skríň – tento kolobeh možno pozorovať v každej domácnosti aspoň raz za týždeň. Čím viac členov rodina má, tým častejšie sa opakuje. Navyše uložiť veci do skrine alebo komody tak, aby sa nepokrčili a nemuseli ste ich žehliť znova si tiež vyžaduje určité umenie.

Ako ušetriť viac času

Šetríme čas na žehlení

Začnite výberom úložných priestorov a organizáciou

Oprané, voňavé a vyžehlené prádlo, ktoré bude natlačené v skrini, šatníku alebo komode budete musieť zaručene žehliť znova. Pokiaľ teda nechcete chodiť v pokrčenom oblečení. Základom je dostatok úložného priestoru. Pochopiteľne nie každý môže mať priestranný šatník, ale pokiaľ si veci rozumne zorganizujete, bude vám stačiť aj klasická šatníková skriňa. Ak bude skriňa slúžiť len vám, samy zistíte ako si veci najlepšie uložiť. Pokiaľ sa o skriňu budete deliť s ďalšou osobou mali by ste sa dohodnúť, kto bude ktorú časť využívať, aby nevznikol chaos a neporiadok.

Skriňa Verwood

Šatníková skriňa Verwood Typ 20 orech + čierna

Blúzky, košele, šaty a veci z krčivého materiálu je najlepšie zavesiť na vešiak a neskladať ich. Tričká, nohavice, svetre a podobne môžete poskladané naukladať do políc alebo do komody, ale rozhodne by v nich nemali byť natlačené. Dobrými pomocníkmi sú aj rôzne organizéri do zásuviek alebo poličiek. V zásuvkách tak môžete mať niekoľko priečinkov a rozdeliť tak nielen bielizeň, ale aj doplnky, kravaty a podobne. Do skrine a na poličky môžete použiť priehľadné plastové zásuvky, vďaka ktorým budete mať prehľad kde máte či uložené.

Biela komoda so zásuvkami

Biela komoda Spice 3

Minimálne 2-krát za rok, na jar a na jeseň, by ste mali svoje oblečenie preorganizovať. Okrem toho, že vyhodíte veci, ktoré už nenosíte alebo nechcete, mali by ste zmeniť aj usporiadanie. Sezónne veci, ktoré momentálne nevyužívate môžu byť na horných poličkách alebo vzadu v skrini, kde nebudú zavadzať. Oblečenie, ktoré nosíte najčastejšie a najradšej, by naopak malo byť po ruke, aby ste sa „nehrabali“ v skrini a neprehadzovali neustále všetky veci.

Ako si uľahčiť pranie a žehlenie

Praniu a žehleniu sa bohužiaľ vyhnúť nedá, jedine že by ste využívali služby čistiarne. Existuje ale niekoľko trikov, ako si tieto domáce práce uľahčiť. Ak vás nebaví pred každým praním triediť oblečenie na biele, tmavé a farebné jednoducho zaveďte triedenie bielizne už pri vhadzovaní do koša na prádlo. Buď pripravte 3 menšie koše alebo boxy, prípadne rozdeľte jeden veľký na 3 časti napríklad pomocou kartónu.

Upratujte priebežne!

Zjednodušenie žehlenia začína pri sušení pádla, resp. jeho vešaní. Na sušenie je ideálny skladací sušiak, ktorý môžete prenášať a keď ho nepotrebujete zložiť a zasunúť do skrine alebo pod posteľ. Ak máte záhradu, môžete si dovoliť aj väčší vonkajší sušiak, ktorý ale budete využívať len v prípade dobrého počasia, teda nie po celý rok. V každom prípade je dobré venovať pozornosť nosnosti sušiaka. Niekedy sa na obale uvádza aj to, koľko plných práčok prádla viete na sušiak zavesiť.

Ako správne sušiť prádlo?

Nezanedbajte ani sušenie prádla

Ak chcete, aby bolo prádlo menej pokrčené, práčka by nemala byť príliš plná. Oblečenie potrebuje trochu priestoru aby sa jednak dobre vypralo a menej krčilo počas prania. Predtým ako veci zavesíte na sušiak poriadne ich „vytrepte“ aby sa natiahli, vyrovnali a tak usušili. Blúzky, košele, tričká a šaty môžete miesto na sušiak zavesiť na vešiaky (ramienka), vďaka čomu sa vyrovnajú a nezostanú na nich odtlačky štipcov na bielizeň. Každý, kto žehlil tričko s takýmto odtlačkom vie, že je lepšie sa tomu vyhnúť. Aby ste šetrili svoje zdravie a hlavne chrbát určite si zaobstarajte žehliacu dosku, ak ju ešte nemáte. Nastavením vhodnej výšky žehliacej dosky predídete problémom s chrbticou, ktoré sú spôsobené krčením sa pri žehlení oblečenia.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť