Home Ako sa starať o nábytok Látková alebo kožená sedačka?

Látková alebo kožená sedačka?

by blog.novynabytok.sk
Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Trek OTM/BK-2F-REC

Či už kupujete novú alebo modernizujete existujúcu pohovku, uistite sa, že je hviezdou vo vašej obývačke. Keď sa rozhodnete pre ideálny tvar a veľkosť pohovky, môžete sa začať hrať s farbou, rozložením a doplnkamiAk uvažujete o kúpe novej sedačky, určite stojíte pred neľahkým rozhodnutím, či si zaobstarať látkovú alebo koženú sedačku. Nuž, každá z nich má svoje výhody aj nevýhody, ktoré by ste mali poznať predtým, ako sa definitívne rozhodnete.

Kožená sedacia súprava - Pyka - Chesterfield

Kožená sedacia súprava – Pyka – Chesterfield

Aké sú výhody a nevýhody koženej sedačky?

Asi najväčšími výhodami sú dlhá životnosť a jednoduchá údržba. Pokiaľ si zaobstaráte sedačku z kvalitnej kože, bude vám slúžiť podstatne dlhšie ako tá textilná.

Aby vaša kožená sedačka vyzerala stále ako nová, stačí ju raz za rok ošetriť špeciálnym prípravkom určeným na ošetrovanie koženej sedačky. Samozrejme ju raz za čas treba zbaviť prachu pomocou bavlnenej handričky alebo prachovky.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Trek OTM/BK-2F-REC

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Trek OTM/BK-2F-REC

Nevýhodou je samozrejme vyššia cena. Pokiaľ chcete naozaj kvalitnú koženú sedačku musíte počítať s tým, že dvojsedy sa pohybujú od 400 Eur vyššie a trojsedy od 500 Eur vyššie. Vzhľadom na ich dlhú životnosť a vyššiu kvalitu to ale vôbec nemusí byť zlá investícia.

Pokiaľ ale príde k mechanickému poškodeniu alebo rozrezaniu, výmena a oprava poťahu sú náročnejšie ako pri látkovej sedačke.

Kožená sedacia súprava - BRW - Viena

Kožená sedacia súprava – BRW – Viena

Výhody:                                                                        

  • veľmi dlhá životnosť
  • jednoduchá údržba a ošetrovanie

Nevýhody: 

  • náročná oprava/výmena poťahu
  • vyššia cena ako pri látkovej sedačke

Ak sa vám zdá kožená sedačka priveľmi drahá alebo nechcete kožený nábytok z morálnych dôvodov, môžete siahnuť po sedačke čalúnenej z umelej eko kože. Nevydrží vám až tak dlho ako tá kožená, no na druhej strane nepraská, ľahko sa čistí, je odolná voči UV žiareniu a môže mať aj vysoko lesklé vyhotovenie. Najväčšou výhodou je farebná paleta, ktorú môže takáto sedačka mať.

Kožená sedačka - 3-sed - Pyka - Lord

Kožená sedačka – 3-sed – Pyka – Lord

Aké sú výhody a nevýhody látkovej sedačky?

V prípade látkových sedačiek máte možnosť vybrať si z nespočetného množstva farieb a materiálov. Môžete si teda vybrať presne takú sedačku, ktorá sa dokonale hodí k vášmu interiéru. Čalúnená sedačka môže byť potiahnutá aj rôznymi druhmi látky. Milujete luxus? Doprajte si zamatové jemné povrchy. Odolnejšie tkaniny sú zasa hrubšie uzlíkové.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Sylt

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Sylt

V ponuke nájdete aj sedačky z materiálov, ktoré odpudzujú tekutiny a ľahšie sa udržujú, prípadne sedačky so snímateľným poťahom, ktorý stačí oprať.

Ak si vyberiete sedačku z kvalitného a odolného materiálu, môžete sa tešiť na dlhú životnosť. A samozrejme cena látkovej sedačky je nižšia ako tej koženej.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Estevan

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Estevan

Na látkovej sedačke sa ale usadzuje prach aj zvieracie chlpy a na svoje si prídu aj roztoče. Na trhu sú však dostupné rozličné prostriedky, ktoré sedačku ochránia. Patrí sem napríklad impregnačný prostriedok.

Sedačku odporúčame pravidelne vysávať a raz za čas ju dať vytepovať, aby vyzerala dobre čo najdlhšie. Niektoré škvrny na poťahu sa vám ale môžu čistiť dosť ťažko, prípadne ich nevyčistíte vôbec. To záleží hlavne od materiálu.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Polaris červená

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Polaris červená

Výhody:

  • veľké množstvo farebných variácií a materiálov
  • nižšia cena

Nevýhody:

  • usadzovanie prachu, zvieracích chlpov
  • hrozba vytvorenia fľakov a škvŕn

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Deno

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Deno

Nech sa už rozhodnete pre koženú alebo látkovú sedačku podstatné je, aby bola pohodlná a robila vám radosť čo najdlhšie.

Zdroje: https://www.idealhome.co.uk/living-room/living-room-ideas/living-room-sofa-ideas-297762

https://www.apartmenttherapy.com/what-to-look-fo-140538

Čítajte tiež: Ako si vybrať tú pravú sedačku do mojej malej obývačky: vo veľkom štýle
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť