Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Inšpirácie: Ako správne vybrať farbu pracovnej dosky do kuchyne?

Inšpirácie: Ako správne vybrať farbu pracovnej dosky do kuchyne?

by blog.novynabytok.sk
kuchyňa Smile

Výber kuchynskej dosky

Foto: © fivestarstoneinc.com

Pracovnú dosku do kuchyne si vyberáme na základe našich estetických preferencií a finančných možností. Dnes nájdeme na trhu množstvo materiálov, ktoré sa hodia na kuchynskú dosku, v rôznej kvalite a cenových hladinách: od laminátu, cez masív, MDF dosku, hliník až po prírodný alebo umelý kameň či dokonca sklo.

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_2

Pracovné dosky sa predávajú v nespočetných farbách a odtieňoch. Podľa čoho si však máte správne vybrať ich farbu? Rozmýšľajte prakticky a prezrite si viaceré kuchyne a návrhy.

Ak ste ich zatiaľ nevideli dosť, nechajte sa inšpirovať našimi ukážkami…

Kuchyňa - Famm - Mondi III

Kuchyňa – Famm – Mondi III

Pre bielu lesklú kuchyňu

Pracovná doska do bielej lesklej kuchyne alebo do kuchyne v kombinácii s bielou a hnedou (prípadne čiernou) farbou by nemala byť úplne biela ani čierna. Stavte na niektorý z odtieňov sivej, ktorá vašu bielu linku šikovne „odpichne“ od steny. Vhodná je aj nerezová doska, prípadne kuchynská doska z umelého sivého kameňa (napr. imitácia žuly).

kuchyňa Junona

Kuchyňa – BRW – Junona

Dva odtiene dreva

Do modernej dvojfarebnej kuchyne s dreveným vzhľadom (napr. v prevedení Dub Sonoma) sa hodí pracovná doska v tom istom dizajne, so vzorom svetlého dreva, ktoré dominuje na horných skrinkách alebo matná doska, ladená do béžových tónov.

kuchyňa Junona

Kuchyňa – BRW – Junona

kuchyňa Famonix

Kuchyňa – Famm – Chamonix

Pre bledé kuchyne

Matná biela, smotanová, krémová alebo svetlosivá kuchyňa dobre vynikne v kombinácii s béžovou doskou, prípadne s doskou vo farbe drezu (sivá), so zvýšeným leskom. Hliníkovou pracovnou doskou v tomto prípade taktiež nič nepokazíte.

kuchyňa Monda

Kuchyňa – Tempo Kondela – Monda

kuchyňa Venus

Kuchyňa – Famm – Venus

Jemná béžová

Béžová kuchyňa volá po harmonickom zladení do podobných farebných odtieňov. Béžová pracovná doska je pre ňu najprirodzenejším riešením.

kuchyňa Moreno

Kuchyňa – Casarredo – Moreno

V rustikálnom štýle

Do rustikálnej alebo vidieckej kuchyne v drevenom vzhľade sa výborne hodí béžová pracovná doska z laminátu v matnom prevedení, prípadne svetlý umelý kameň.

kuchyňa Karolina

Kuchyňa – Renar – Karolina

Z tmavého dreva

Kuchynská linka vo vzhľade tmavého dreva vyzerá dobre v kombinácii so svetlejšou doskou. Hodí sa k nej béžová, smotanová, ale aj svetlosivá farba. Pri modernejšom dizajne sa nebojte ani metalických odtieňov. Pracovná doska do tmavej kuchyne môže byť aj z nerezu. Jeho výhodou je jednoduchá údržba.

kuchyňa Moreno

Kuchyňa – Casarredo – Moreno

Odetá do čiernej

Moderné, tmavé kuchyne čiernej a sivej farby si žiadajú svetlejšiu dosku. Béžová aj svetlosivá doska vytvorí žiadaný kontrast. V závislosti na dizajne sa môžete rozhodnúť aj pre lesklejší laminát, kameň, prípadne pre modernú, lesklú sklenú dosku.

Kuchyňa - Halmar - Como

Kuchyňa – Halmar – Como

Výrazné a farebné

Kuchynské linky s výraznými skrinkami, napríklad v červenej alebo zlatej farbe, vyzerajú dobre s jednoduchou pracovnou doskou v svetlosivej alebo bielej farbe, prípadne so svetlým kameňom alebo matným sklom. 
Kuchyňa - Casarredo - Smile

Kuchyňa – Casarredo – Smile

A čo stena..?

Pri výbere kuchynskej dosky nezabúdajte na to, že súčasťou vašej kuchyne je aj stena. Berte preto do úvahy aj farbu a povrch steny, prípadne kachličiek. Všeobecné pravidlo znie: čím výraznejšia stena, tým decentnejšia doska. Ak má vaša stena žiarivú farbu alebo komplexný vzor, vyhnite sa nápadným kuchynským doskám (mramor, žula, príliš lesklý povrch). Sivá alebo béžová klasika (prípadne aj tmavá doska vo farbe kuchynských skriniek) bude pre vás to pravé. Kuchyňa bude vyvážená a nebude pôsobiť prekombinovane.

kuchyňa Eliza

Kuchyňa – Bog Fran – Eliza

kuchyňa Eliza

Kuchyňa – Bog Fran – Eliza

kuchyňa Jura newKuchyňa – Tempo Kondela – Jura new

kuchyňa Jura newKuchyňa – Tempo Kondela – Jura new

kuchyňa Viza plus

Kuchyňa – WIP – Viza Plus

Mrknúť kuchynské linky

Potrebujete sa poradiť? Napíšte nám a radi vám poskytneme podrobnejšie odporúčania, ako správne vybrať kuchynskú linku.

Čítajte tiež: Ako si vybrať najvhodnejšiu kuchyňu?
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť