Home Rady pri výbere nábytku Drevený nábytok: Ako vytvoriť útulnú atmosféru pre chladné jesenné večery

Drevený nábytok: Ako vytvoriť útulnú atmosféru pre chladné jesenné večery

by Martin

Jeseň je obdobím, kedy sa príroda oblieka do svojho najfarebnejšieho šatu, listy sa menia na ohromujúce odtiene červenej, oranžovej a zlatej.  Toto ročné obdobie je pre mnohých symbolom zmien, útulnosti a prípravy na zimné mesiace.

Domov sa stáva naším útočiskom, keď dni začínajú byť chladnejšie a večery dlhšie. Je to čas kedy si chceme vytvoriť teplejšie a útulnejšie prostredie, v ktorom by sme sa mohli schúliť s hrnčekom horúceho čaju alebo vlnenou dekou. Práve v tejto dobe sa mnohí z nás obracajú k prírodným materiálom.

Drevený nábytok je ideálnou voľbou na dosiahnutie tohto cieľa. Prečo? Drevo ako materiál má nielen vizuálnu teplotu,  ale jeho textúrra a farba nás spájajú s prírodou a pripomínajú nám lesy, z ktorých pochádza.

Výber dreva: Pocit tepla

Drevo je nesmierne rozmanitý materiál a rôzne typy dreva prinášajú rôzne pocity a vlastnosti. Je dôležité starostlivo zvážiť, aký typ dreva chcete použiť v interiéri, pretože to ovplyvní celkový dojem a atmosféru vášho priestoru.

→ Dub: Toto silné a robustné drevo je známe svojou dlhou životnosťou a hlbokou, teplou farbou. Vytvára pocit stability a vážnosti, a je ideálne pre elegantnú a tradičnú kuchyňu alebo obývaciu izbu.

→ Javor: Javor je známy svojou jemnou textúrou a strednou farbou, ktorá dodá interiéru teplý a príjemný pocit. Je to všestranné drevo, ktoré sa hodí do rôznych štýlov a priestorov.

→ Čerešňa: Toto luxusné drevo je populárne pre svoju jemnú zrnitú štruktúru a bohatú červenohnedú farbu. Dodáva priestoru sofistikovanosť a eleganciu.

→ Bambus: Bambus je ľahký a ekologicky udržateľný materiál, ktorý dodá interiéru svieži a moderný nádych. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú niečo netradičné a svieže.

→ Borovica: Borovica je ľahšie a svetlejšie drevo, ktoré vytvára priateľskú a príjemnú atmosféru. Je ideálna pre provensálsky štýl alebo pre tých, ktorí chcú pridať do svojho domova trochu prírodného šarmu.

Voľba dreva by mala byť v súlade s vaším štýlom a atmosférou, ktorú chcete vytvoriť. Napríklad, ak hľadáte niečo útulné a tradičné, môže byť dubová jedálenská súprava skvelou voľbou. Ak naopak chcete niečo ľahšie a vzdušnejšie, bambusové stoličky alebo regály môžu byť tým pravým riešením.

Rustikálny štýl: Návrat k prírode

Rustikálny štýl nie je len o vizuálnom vzhľade; je to o pripojení k prírode, o autenticite a jednoduchosti. Drevený nábytok v rustikálnom štýle je skvelým spôsobom, ako pridať k domovu tento pocit prirodzenosti a jednoduchosti. 

K rustikálnemu nábytku si vyberajte doplnky, ktoré sú v súlade s prírodnou tématikou, ako sú vlnené koberce, kožené sedačky alebo keramické svietidlá. Nebojte sa kombinovať staré a nové kúsky. Starožitný jedálenský stôl môže byť skvelým doplnkom k novým, jednoduchým kuchynským stoličkám.

Rustikálny štýl vytvára útulnú, pohodlnú atmosféru, ktorá vás môže každý deň pripojiť k prírode, bez ohľadu na to, či žijete na vidieku alebo v meste. Vytvára priateľské prostredie pre chladné jesenné večery.

Udržateľnosť: Starostlivosť o planétu

Udržateľnosť je v dnešnej dobe kľúčovým pojmom, a to nielen vo výbere stravy alebo životnom štýle, ale aj v nábytkovom priemysle. Pri výbere dreveného nábytku je dôležité zohľadniť nielen estetiku a funkčnosť, ale aj to, ako bol vyrobený a aký môže mať dopad na našu planétu. 

→ Certifikácia: Hľadajte certifikácie, ako je FSC (Forest Stewardship Council), ktoré zaručujú, že drevo bolo získané zodpovedným a udržateľným spôsobom. 

→ Recyklácia a obnova: Obnovený alebo recyklovaný drevený nábytok môže byť nielen štýlovou voľbou, ale aj skvelým spôsobom, ako znížiť ekologickú stopu. Takýto nábytok často pochádza z repasovaných materiálov, ako sú staré stodoly alebo demolované budovy, čím sa znižuje potreba vyrúbať ďalšie stromy.

→ Lokálny nákup: Nákupom od miestnych remeselníkov alebo výrobcov môžete podporiť miestnu ekonomiku a znížiť emisie spojené s prepravou. 

→ Neobsahuje toxické materiály: Mali by ste zvážiť aj použitie lepidiel, povrchových úprav a iných materiálov. Hľadajte produkty, ktoré neobsahujú alebo minimalizujú použitie toxických látok.

→ Dlhotrvajúca kvalita: Nákup menej kvalitných kúskov, ktoré rýchlo strácajú svoju hodnotu, môže viesť k vyššiemu odpadu a zbytočnému zaťaženiu životného prostredia.

→ Vedomý konzum:Neprekonateľný spôsob, ako chrániť našu planétu, je nakupovať premyslene a zodpovedne.

Prispôsobenie domova jesenným večerom

Nič neprispieva k atmosfére viac ako vhodne zvolený nábytok. Ako teda vytvoriť tú správnu atmosféru pomocou dreva v rôznych izbách vášho domu počas jesenných večerov?

1. Obývacia izba: Komfortné sedenie

→ Rustikálny gauč alebo kreslá: Vyberte si robustné kreslá alebo sedačku s mäkkými vankúšmi a teplými háčikmi. Ak je možné, zvoľte tmavšie odtiene dreva, ktoré vykúzlili pocit tepla a pohody.

→ Stolík z masívneho dreva: Vytvorte stredobod obývacej izby s dreveným konferenčným stolíkom, ktorý môže slúžiť na odkladanie šálky horúceho čaju alebo čítanie knihy pri sviečkach.

Tip: Výzdoba z jesenných lístkov, tekvíc a sviečok na drevenom stolíku doplní atmosféru.

2. Spálňa: Pohodlný odpočinok

→ Drevená masívna posteľ s veľkým čelom: Volte klasickejšie a masívnejšie dizajny, ktoré vytvárajú pocit útulnosti a ochrany.

Nočné stolíky z duba alebo čerešne: Tieto dreviny majú teplé tóny, ktoré sú ideálne pre spálňu. Osviežte ich novými mosadznými alebo medenými rukoväťami, aby ste pridali jesenný dotyk.

Tip: Prírodné sviečky na nočných stolíkoch pridajú romantickú atmosféru.

3. Jedáleň: Príjemné stretnutia

→  Masívny jedálenský stôl z borovice: Borovica je ľahšie a svetlejšie drevo, ktoré môžete kombinovať s teplými textíliami, ako sú bavlnené obrusy v jesenných farbách.

Servírovací stolík: Zorganizujte riady a dekorácie na elegantnom drevenom stolíku.

Tip: Servítky s jesennými motívmi a dekorácie v podobe tekvíc pridajú punc sezónnosti.

4. Detská Izba: Kráľovstvo Imaginácie

→ Drevená detská posteľ v tvare domčeka: Môže byť zábavným a útulným miestom pre vaše dieťa, kde môžete čítať spolu pred spaním.

→ Regály a stolíky z dreva: Farebné alebo biele drevené detské regály a stolíky môžu poskytnúť priestor na ukážku sezónnych kníh a hračiek.

Tip: Vyrobte jednoduché jesenné dekorácie spolu s deťmi a vystavte ich na drevených poličkách.

5. Predsieň: Vstupná brána do domova

→ Masívna drevená vešiaková stena: Robustný vešiak z tmavého dreva dodá predsieni stabilitu a je ideálny na zavesenie jesenných kabátov a šálov.

→ Drevený botník: Poriadok v obuvi je ľahšie udržiavateľný s elegantným dreveným botníkom.

Tip: Umiestnite konzolový stolík s vázou plnou jesenných kvetov alebo lístkov, aby ste privítali hostí teplou a sezónnou výzdobou.

Oslávte zmenu ročného obdobia tým, že do svojho domova prinesiete kúsky, ktoré sú nielen funkčné, ale aj krásne a plné charakteru. Vytvorte si vlastné útočisko pred chladným jesenným počasím.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť