Home Detská izba inšpirácie Detské sedacie vaky potešia vaše deti

Detské sedacie vaky potešia vaše deti

by Martin

Detské sedacie vaky a vankúše sa v posledných rokoch stali obľúbené doplnky vybavenia detských izieb. Zaujali i vaše ratolesti a chystáte sa na spoločný nákup? Na trhu je široká ponuka vakov a vankúšov v najrôznejších prevedeniach. Vyberajte si podľa veľkosti, poťahového materiálu, tvaru a výplne. Najdlhšiu životnosť majú náplne z EPS, špeciálnych polystyrénových guľôčok s priemerom 2 – 7 mm.

Ak sa rozhodnete pre lacnú polystyrénovú drť, sedacie vaky vám dlho nevydržia. Náplň je prašná, deti ich skoro vysedia. Platí, že čím väčšie guľôčky použijete ako výplň sedacieho vaku, tým príjemnejšie sa bude na nich sedieť. Väčšinou vaky môžete doplňovať náhradnou náplňou.

Medzi najobľúbenejšie sedacie vaky patrí tvar lopty, vankúša alebo hrušky. Ak je detská izbička menšia, popozerajte sa po ponukách v tvare taburetov, kresiel a stoličiek. Ich variabilita je menšia, ale vašim najmenším sa v nich bude príjemne a pohodlne sedieť. Vyberte si farbu, ktorá bude ladiť s ostatným vybavením, výber farebných možností je nepreberný.

V obchodoch kúpite podľa veľkostí sedacie vaky malé, stredné, veľké alebo extra veľké. Mega vankúše s rozmermi 180 x 140 cm obsahujú viac ako 500 litrov EPS guľôčok a pohodlne si na nich môžete zaleňošiť i vy. V prípade potreby tento vankúš môžete využiť i ako lôžko pre nečakanú návštevu. Pre pohodlné opretie hlavy pri sedení vyberte deťom kreslo s výškou strany aspoň 140 cm.

Cenový rozptyl sedacích vakov a vankúšov kopíruje veľké množstvo typovej dostupnosti, materiálu a veľkosti. Môžete zohnať vak v podobe malej futbalovej lopty.

Povrchový materiál sedacích vakov a vankúšov si zvoľte podľa predpokladanej záťaže. Pre deti je ideálny veľmi odolný a na dotyk príjemný nylon, prípadne ekokoža. Oba materiály sú nepremokavé a ľahko vyčistiteľné. Pekné, aj keď na údržbu náročnejšie, sú menčestrové a bavlnené poťahy. Výborné sú textilné poťahy, ktoré len vyperiete v práčke. Nylon s gumovou vrstvou na rube je odolný i na vonkajšie použitie alebo zábavu v bazéne.

Deti zaujme vidina zábavy a ničím neobmedzené pohodlie. Strávia na nich chvíle pri učení, čítaní, alebo sledovaní televízie. Na rozdiel od klasického nábytku im nehrozí zranenie o tvrdé hrany, a navyše vaky poskytujú dobrú oporu pre napnutý chrbát. Do malej izbičky vyberte napríklad model s kruhovým základom, vo väčšej izbe sa zmestí vankúš i s malým taburetom.

Sedacie vaky využijete i pre menších drobcov. Batoľatám vyberte vankúše, ktoré ich ochránia pred studenou podlahou, pričom budú mať dostatočne veľkú plochu pre svoje pohybové aktivity. Guľatý a plochý vankúš vystriedajte na sedacie vaky predškolákom, kde si môžu oprieť celých chrbát. Radšej dvakrát premerajte rozmery, aby vám dieťa nezapadlo veľmi hlboko a nenamáhalo sa so vstávaním.

Kvietkované vaky pre dievčatá, futbalovú loptu pre chalanov

Asi od 12 roku dieťaťa už nechajte deti využívať sedacie vaky a vankúše štandardných veľkostí, ale radšej s väčším objemom výplne. S týmito dizajnovými doplnkami detskú izbu farebne aj štýlovo oživíte, napríklad vzorom bodiek, pruhované, alebo dalmatínca. Kvietkované a pestrofarebné vzory sa viac budú páčiť dievčatám, imitácia futbalovej alebo basketbalovej lopty zase viac chlapcom.

Na prvý pohľad detský nábytok je super pohodlný i pre dospelých. S nadsádzkou sa dá povedať, že sedenie na vaku „otvára dvere späť“ do detských rokov. V porovnaní s bežným nábytkom sú pritom ceny sedacích vakov a vankúšov niekoľkonásobne nižšie. Výrobky majú dokonca variabilný tvar, ľahko sa s nimi manipuluje a pozitívne ovplyvňujú vaše zdravie.

Vedeli ste, že sedacie vaky majú v obľube i štvornohí maznáčikovia? Za pohodlný „sadni“ či „ľahni“ povel vám budú určite vďační. V zime je dokonca polystyrénová výplň vítaná ako izolácia od chladnej podlahy. Pretože výrobcovia používajú na vaky veľmi kvalitný a pevný materiál, pri bežnom používaní mu neublížia ani psie pazúriky.

Páči sa vám odpočinok na sedacích vakoch, zaobstarali ste si ich už do detských izieb? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte sa s ostatnými čitateľmi.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť