Home Ako sa starať o nábytok Zmäkne, či nezmäkne nové kreslo alebo sedačka?

Zmäkne, či nezmäkne nové kreslo alebo sedačka?

by Martin

Sedačka alebo kreslo – nemá zmysel ich vyberať len podľa dizajnu. Pri čalúnenom nábytku je dôležité aj to, aby bol kvalitne vyrobený a pohodlný. Kvalitu asi príliš na prvý pohľad nespoznáte, ale pohodlnosť pri vyskúšaní áno. Ovplyvnia ju nielen rozmery nábytku a uhly sedadla a operadla, ale aj samotná mäkkosť čalúnenia. Síce nejde povedať, či je lepšie tvrdé alebo mäkké, pretože každému vyhovuje niečo iné, ale všeobecne platí, že by ste mali byť ostražití pri príliš mäkkých pohovkách.

Príliš mäkká výplň môže pri dlhodobejšom sedení brániť správnemu držaniu chrbta, pretože mu nevytvára dostatočnú podporu. Pri takejto pohovke tiež hrozí nebezpečenstvo, že sa rýchlejšie presedí a vás potom bude pri sedení tlačiť vnútorná konštrukcia sedačky. Tvrdšia (ale zase nie zbytočne tvrdá) sedačka vám dovolí stráviť na nej celý večer bez toho, aby vás potom bolel chrbát. To isté platí aj pri výbere rozkladacej sedacej súpravy, kedy sa lepšie spí skôr na tvrdšej výplni. Pri pene vyššej gramáže je tiež pravdepodobnejšie, že si dlhšie uchová svoju pôvodnú tvrdosť.

Výber sedačky či kresla

Testovať v obchode pohovku alebo kreslo na tvrdosť je pomerne ošemetná záležitosť. Pri kvalitných výrobkoch je pravdepodobné, že tvrdosť bude rovnaká alebo dosť podobná aj výrobku, ktorý nakoniec budete mať doma. Pri lacných výrobkoch sa však na mäkkosť príliš nespoliehajte, pretože sa pri nich mnohokrát používa najlacnejšia pena, ktorá nemá tvarovú stálosť a pomerne rýchlo sa presedí. Vo výsledku tak môže byť pohovka oveľa tvrdšia, pretože na predajni už je skúšaním presedená a doma zmäkne až následkom častého používania.

Keď si vyberáte sedačku z online obchodu a nemáte možnosť si ju vopred vyskúšať, môžete sa čiastočne riadiť typom použitej peny. Lacné sedačky totiž bývajú najčastejšie plnené bežnou polyuretánovou penou s nízkou gramážou, ktorá sa už po niekoľkých mesiacoch presedí a zdeformuje. Preto radšej hľadajte sedaciu súpravu s výplňou zo studenej polyuretánovej peny, pamäťovej peny alebo latexu, ktorá je kvalitnejšia.

Ako oddialiť presedenie sedačky

Klasická polyuretánová pena hneď na začiatku užívania sedenia zmäkne do svojej finálnej mäkkosti. Vlastnosti výplne jednotlivých sedadiel sa časom menia nesprávne zvoleným spôsobom sedenia. Pravidelné dlhé sedenie na jednom mieste, prípadne časté zapieranie kolien do sedačky, môže mať za následok jej rýchle presedenie. Preto by ste nemali sedieť alebo ležať len na jednom mieste, ale mali by ste sa snažiť rovnomerne využívať celú plochu sedačky. Tiež je dobré zabrániť deťom po pohovke skákať.

Aké skúsenosti máte s nákupom sedačky a zmenou jej tvrdosti vy? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť