Home Obývačka inšpirácie Moderná obývačka – vzdušná a nepreplnená

Moderná obývačka – vzdušná a nepreplnená

by Martin

Obývačka slúži v najväčšej miere ako spoločenská miestnosť. Stretávate sa tu so svojou rodinu a prijímate návštevy priateľov. Mala by slúžiť aj ako miesto na relaxáciu či zábavu. Zariaďte si izbu predovšetkým pohodlne a pamätajte na to, že hlavným rysom by mala byť najmä útulnosť.

Vyhnite sa pokiaľ možno tomu, aby ste svoju ​​obývačku preplnili vázami, dekoráciami, odkladacími plochami a stolíkmi. Podľa architektov je to klasická chyba, navyše sa pridáva aj nedostatok voľnej plochy medzi jednotlivými kusmi nábytku. Aby ste nemuseli v izbe prevádzkovať slalom, nechajte medzi nábytkom, sedačkou alebo kreslami uličku aspoň 80 centimetrov.

Seďte oproti sebe a nielen smerom k obrazovke

Máte pri sedení na pohovke možnosť voľného výhľadu z okna? Obývačka sa tým opticky zväčší, rovnako ako pri posedení v rohu. Nerobte si tiež doma z obývačky výhradne domáce kino. Myslite aj na vzájomné rozprávanie tvárou v tvár. Stačia aj dve jednoduché kresielka. Vôbec ideálne je, keď môžete rozostavenie sedacieho nábytku jednoducho kombinovať podľa potreby.

Flexibilný nábytok vám pomôže aj v prípade, že chcete v izbe ubytovať hostí alebo v ňom aj spíte. Výborne poslúži napríklad zvýšené dvojlôžko s úložným priestorom, cez deň upravené ako pohovka s veľkými opornými vankúšmi. Zaobstarať si môžete aj rozkladaciu pohovku alebo kreslo.

Vyskúšajte flexibilný nábytok:

  • zasúvateľné stolíky
  • police a stolíky na kolieskach
  • zvýšené dvojlôžko s úložným priestorom
  • rozkladacia pohovka alebo kreslo

Ďalšou možnosťou, ako ušetriť vzácne miesto, sú potrebné do seba zasúvateľné stolíky alebo police a stolíky na kolieskach. Presúvanie jednotlivých kúskov nábytku vám pomôže vytvoriť presne taký interiér, aký potrebujete, a zmeny prinesú do bytu aj občas potrebný vzruch.

Ak chcete rozdeliť odpočinkové posedenie a jedáleň, využite napríklad dlhú pohovku s rovnou zadnou stranou. Rôzne zóny činnosti v byte a vyvážený priestor získate aj použitím posuvných zásten. Poslúžia vám i k zakrytiu pohľadov, ktoré nechcete vystavovať zvedavým očiam. Jednotlivé zóny v izbe vám podobne vyznačia koberce.

Nábytok do veľkej izby kupujte vzhľadom na jej rozmer. Pre veľkú izbu vyberte pohovku väčších rozmerov s usadením tesne nad podlahou. V malej miestnosti potom skombinujte veľký nábytok s menšími kusmi, izba bude vyzerať priestrannejšie.

Netradičné posedenie vytvoríte usporiadaním miest okolo stredu izby

Netradičné, ale príjemné posedenie vytvoríte usporiadaním miest okolo stredu. Ak sa do izby otvára viac dverí, odsuňte nábytok od stien do strednej zóny a zabezpečíte si tým voľné priechody. Nechcete, aby sa všetko točilo okolo televízora? Usporiadajte nábytok tak, aby obrazovka nebola ohniskom pozornosti.

Nezabudnite na niektoré pravidlá:

• Obývačka nie je skladisko
• Veci, ktoré nepoužívate viac ako štvrť roka, upracte
• Pocitovo zväčšíte izbu kobercom
• Na ukladanie oblečenia zvoľte nízke komody

Stretávate sa s nedostatkom miesta a máte malú obývačku? Aj tak môžete získať dosť voľného priestoru. Miestnosť predovšetkým nie je skladisko. Veci, ktoré nepoužívate dlhšie ako približne štvrť roka, upracte do komory alebo pivnice. Pocitovo zväčšíte plochu izby tiež tým, že nebudete mať koberec po celej podlahovej ploche.

Izbu opticky zväčšíte tiež tým, že necháte voľné rohy bez nábytku a iných predmetov. To isté docielite obstaraním vstavaných skríň. Výrazne farebné bytové textílie použite len pre špeciálne kreslá, pohovky alebo vankúše. Potrebujete v izbe nutne ukladať oblečenie? Zvoľte nízke komody.

Svetlosť miestnosti zvýšite obstaraním presklených dverí

Problémy s miestom môžete riešiť tiež spojením obývacej izby s kuchyňou. Svetlosť miestnosti a dojem veľkosti zvýšite trebárs obstaraním presklených dverí. Skúste vymeniť závesný luster za nástropné svetlo, ktoré opticky nezaberá miesto. Rozšírite si tým voľný priestor v úrovni očí.

Snažte sa, aby vaša obývačka mala dostatok svetla. Kvety na parapete sú síce vďačnou ozdobou, často ale tienia. Zaobstarajte si tiež aspoň dva typy osvetlenia a k lustru skúste stojacu lampu. Vytvoríte tým v miestnosti rôzne nálady s pomocou tlmeného alebo naopak jasného svetla.

Obývačku odľahčíte aj obstaraním nábytku na nožičkách a voľne stojace či položené veci skôr upracte do skríň a úložných priestorov. V miestnosti pre relaxáciu by ste si určite nemali pripadať ako v tesnej cele.

Aj farby stien, či samotného nábytku vám miestnosť dokonale presvetlía. V kurze sú čoraz viac populárnejšie pastelové farby pudrovej ružovej, lilavej fialovej, ale aj svetlej žltej. Nič nepokazíte ani stálicou medzi trendmi – bielou a svetlosivou.

 

Pracovňa v obývačke, prečo nie?

Ak máte malý byt alebo nemáte iný priestor, zariaďte si v obývačke multifunkčnú mini pracovňu. Využite nato roh izby, ktorý vyplníte rohovým PC stolíkom. Na premenu izby vám stačí naozaj len zopár kúskov nábytku. Je potrebné však tento priestor nejakým spôsobom oddeliť, aby ste si neprenášali v prípade práce z domu pracovný stres do obývačky, ktorá má byť oázou pokoja. Môže to byť stena s izbovými kvetmi, ale postačí aj umiestnenie za chrbtom sedačky.

Kúpili ste rôzne veľké kusy nábytku? Skúste ich vizuálne vyrovnať napríklad zavesením obrazov do rovnakej výšky, kde dominujú šatníkové skrine alebo iné vysoké skrinky. Tam, kde je nábytok naopak nízky, zaveste obrazy do výšky očí.

V obývačke nezabudnite na kvety v rohoch, ktoré celý priestor príjemne „zaguľatia“. Nedávajte tiež všetko nábytkové vybavenie do jednej línie. Zaujímavé je napríklad diagonálne postavené sedenie a jednotlivé kreslá postavené uprostred miestnosti.

Akým nábytkom ste si vybavili vašu obývačku? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom, ktoré usporiadanie vám najviac vyhovuje.

Zdroje: https://www.realhomes.com/design/small-home-office-ideas

https://www.apartmenttherapy.com/10-perfect-living-room-home-office-nooks-short-on-space-but-not-style-226135

https://www.livingetc.com/ideas/living-room-color-trends

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť