Home Nápady do záhrady Záhradná jedáleň – stolujte priamo pod oblohou

Záhradná jedáleň – stolujte priamo pod oblohou

by Martin

Zima tento rok opäť takmer plynulo prešla do leta a slnečné dni sa predlžujú. Tiež vás nebaví jesť vo tmavých miestnostiach medzi štyrmi stenami? Urobte si na balkóne, alebo terase záhradnú jedáleň, a stolujte pod holým nebom. Využite krásne počasie na pobyt na čerstvom vzduchu. Je predsa fajn raňajkovať, obedovať i večerať priamo pod oblohou.

Kúpte si servírovací stolík, uľahčíte si v záhradnej jedálni prácu

Najbližšie pri dome umiestnite zostavy stola a stoličiek pre pohodlné raňajky. Je to praktické. Ak máte v blízkosti zastrešenú terasu alebo pergolu, užite si tú letný pobyt v zeleni. Nezabudnite na servírovací stolík s kolieskami, najlepšie aj s brzdami.

Pre kvalitnú záhradnú jedáleň musíte mať aj kvalitný záhradný nábytok. Preto sa vyhnite lacnému bielemu plastu, ktorý nie je ani príliš pevný, ani pohodlný. V kurze je drevo, napríklad skvelo vyzerajúci a odolný teak.

Chcete sa cítiť ako na exotickej dovolenke v hĺbke pralesa? Desaťročia vám vydrží pri správnej starostlivosti aj drevo akácie, alebo eukalyptus – drevina pestovaná dnes už na veľkom rade svetových plantáží. Usadnite, zatvorte oči a chvíľu len vnímajte zvuky okolo vás.

Nábytok konzervujte teakovým olejom, najlepšie 2 × ročne

Pohodlné kresielka a stabilný stôl z tvrdého exotického dreva vás vyjde v priemere od 385 do 1 230 Eur. Zato to ale bude investícia doslova celoživotná. Kusy olejujte trebárs teakovým olejom, najlepšie dvakrát ročne. Ľanovou fermežou zase oživíte zašlý vzhľad drevených záhradných zostáv, ktoré boli dlho na daždi a vetre. Na údržbu nezabudnite aj u mäkkého dreva, teda smreka a borovice.

Záhradný drevený nábytok už väčšinou kúpite kvalitne ošetrený od výrobcu. Ak je to na vás, napustite ho prípravkom pre obmedzenie účinku poveternostných vplyvov. Potom použite lazúru alebo oleje. Päť vrstiev včelieho vosku stačí na zamatovo lesklý vzhľad, ale nábytok musíte nechať pod strechou.

Najčastejší materiál na výrobu nábytku pre záhradné jedálne:
· Mäkké drevá: smrek, borovica
· Tvrdé dreviny: dub, buk, agát
· Exotické drevá: eukalyptus, meranti, teak
· Rotimber (špeciálne vyšľachtený agát)
· Plast, kov a ich kombinácie

Alternatívou k drevu je záhradný nábytok kovový. Vyžaduje najmenej údržby, iba kontrolujte uvoľnené spoje a čas od času ho natrite proti korózii. Má aj ďalšie výhody, napríklad v horúcom lete chladí, ak ste ho teda nenatreli čiernou farbou.

Zvláštnu starostlivosť potom chcú kovové materiály v kombinácii s drevom a plastom. Kovová záhradné kreslá doplňte o vankúšiky a komfort pri jedle máte istý.

Jedným z veľmi odolných materiálov je betón. Pokiaľ z neho máte okolo záhrady plotové stĺpiky, alebo vo vnútri artefakty či kvetináče, využite ho. Masívny a ťažký nábytok vystavte skôr ako solitér. Dobre vyzerá trebárs pologuľatá lavica s okrúhlym stolíkom. Doplňte lavicu farebnými látkovými sedákmi.

Ľahko budete manipulovať z nábytkom z ľahkého ratanu. Kúpite si ho v rade tvarov aj prevedení. V záhradnej či balkónovej jedálni uplatníte stolíky, kresielka i taburety. Známu prírodnú surovinu ale nenechávajte na mraze, dlho na daždi alebo vonku pri prudkom striedaní teplôt. Počítajte so zakrývaním a zimným upratovaním.

Konzumácia vonku je skvelá, ale čo keď na vás bude úporne pražiť slniečko? Nenechajte sa otráviť a kúpte si dostatočne veľký slnečník v žiarivých farbách. Najlepšie sú o priemere od 300 cm, majú ich vo všetkých hobby marketoch a stoja najčastejšie od 50 do 62 Eur. Vyberte si také, aby ste si s pomocou konštrukcie s bočným kĺbom nastavili uhol tienenia podľa vašej požiadavky.

Okrem záhradného nábytku kúpte do záhradnej jedálne štýlové letné prestieranie. Úžasne vyzerá bielo-modrá alebo bielo-červená kocka. K peknému stolovaniu si kúpte ešte rôzne misky, hrnčeky, karafy, smaltovaný riad, poháre, taniere, ale aj svietniky, prútené koše, alebo poklopy so sieťkou. Spestrite si vonkajšie stolovanie trebárs prípravou fondue. Urobte ich mäsové, syrové alebo čokoládové.

Svieži letný vzduch, slniečko a vyladené stolovanie stojí za to

Keď už vykonávate gastronomické radovánky vonku, dozdobte si prostredie okolo seba. Miesto váz alebo svietnikov použite zaváracie poháre. Naaranžujte do nich kvety, dovnútra nasypte kamienky a dolejte vodou. S jednoduchou drôtenou slučkou na hrdlo pohára dostanete zaručene nehorľavý svietnik.

 

Pred nákupom vhodného nábytku pre záhradné stolovanie zvážte nielen estetické hľadisko, ale aj dobu použitia. Máte dosť miesta pre uskladnenie počas zimy? Menej priestoru zaberie stohovateľný, prípadne skladací nábytok. Myslite tiež na to, že sa nábytku musíte venovať a podľa použitého materiálu ho pravidelne udržiavať. Premeňte svoju terasu alebo záhradu v oázu oddychu a pohody.

Hovorí sa, že nielen jedlom je človek živý. Po kulinárskom zážitku odporúčajú aj lekári chvíľu odpočinku, nič tým nepokazíte. Kúpte si do záhrady alebo na veľkú terasu hojdaciu sieť alebo lavicu.

Tiež máte radi stolovanie pod šírym nebom na čerstvom vzduchu? Napíšte do komentára pod článkom, aký používate nábytok a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť