Home Ako sa starať o nábytok Ako sa správne starať o záhradný nábytok?

Ako sa správne starať o záhradný nábytok?

by Martin

Záhradný nábytok vám bude slúžiť dlhé roky za predpokladu, že si pri nákupe vyberiete kvalitný výrobok a budete sa oň dobre starať. Každý materiál má svoje vlastnosti a vydrží niečo iné. Niečomu vadí dážď, niečomu zase mráz. O jeden sa musíte starať častejšie, o druhý skoro vôbec. Ako je na tom drevo, kov, plast a iné prírodné materiály?

Ako sa starať o drevený nábytok

Drevený záhradný nábytok schovávajte na noc a pred dažďom pod kryciu plachtu. Vplyvom pôsobenia dažďa a slnečných lúčov nábytok rýchlejšie starne. Účinnou ochranou proti vlhkosti a slnečným lúčom je trebárs špeciálny olej.

Drobné nečistoty a prach umyte jemnou kefou s vodou. Zmoknutý nábytok vysušte obyčajnou handrou. Záhradný nábytok chráňte pred mrazom a na zimu ho schovajte do vhodných priestorov. Ideálna je garáž, pôda, vetraná pivnica alebo prístrešok so zabezpečeným prúdením vzduchu.

Ak je nábytok vyrobený z kvalitného dreva a má dobre dotiahnuté všetky skrutky, môže zostať cez zimu vonku. Radšej sa však poraďte s predajcom alebo výrobcom. V žiadnom prípade nábytok nezakrývajte plastovými a inými fóliami, cez ktoré by drevo nemohlo dýchať. Nábytok by totiž mohol začať plesnivieť.

Nábytok z domácich drevín

Nábytok z agátu, smrekovca, borovice či smreku nie je tak odolný, ako nábytok z exotických drevín. Výrobca väčšinou drevo tlakovo ošetrí alebo impregnuje, ale táto ochrana vydrží maximálne jednu sezónu. Potom by ste mali nábytok znovu ošetriť ochranným náterom s fungicídnymi zložkami proti plesniam a drevokaznému hmyzu.

Záhradný nábytok umiestnený trvalo na krytej terase môžete ošetriť aj včelím voskom. Dodáte mu tak príjemný zamatovo lesklý vzhľad. Vosk naneste mäkkou handričkou v rovnomernej vrstve medzi vlákna, a to na čistý a suchý povrch.

Záhradný nábytok z exotických drevín

Na ošetrenie exotických drevín použite najlepšie teakový olej. Drevo tak ochránite pred vysúšaním a deformáciami, ale pritom zostanú otvorené póry, takže obmedzíte jeho praskanie. Olej aplikujte vždy, keď povrch nábytku zmatnie a dažďová voda prestane zostávať na povrchu a začne sa vpíjať do dreva.

Mimo teakový olej, ktorý rýchlo zasychá a vytvára trvanlivejšiu ochrannú vrstvu, môžete nábytok ošetriť tiež ľanovou fermežou. Tá je vhodná pre obnovenie vzhľadu opotrebovaného záhradného nábytku, ktorý ste nechránili pred poveternostnými vplyvmi.

Nábytok z exotického dreva máva sklon k farebným zmenám. Tie bývajú tým viac výraznejšie, čím viac nechávate nábytok vystavený rozmarom počasia. Táto farebná zmena nemá žiadny vplyv na jeho odolnosť.

Ak chcete vzniku patiny zabrániť, ošetrite nábytok teakovým olejom alebo fermežou zmiešanou s terpentýnovým olejom.

Nábytok z ratanu

Záhradný nábytok z prírodného ratanu nevystavujte mrazu, dažďu, príliš suchému vzduchu a prudkému striedaniu teplôt. Na zimu ho uskladnite do zastrešeného priestoru. Pred zlým počasím a prachom ho ochránite obalom na nábytok.

Zaprášený nábytok utrite prachovkou. Na väčšie nečistoty použite saponát a vlhkú handričku. Potom nechajte nábytok voľne uschnúť. Raz za rok ho natrite farbou na drevo, a to hlavne na miestach, kde sa odlupuje lak a kde je zoslabená jeho vrstva. Použite trebárs silnovrstvý lazúrovací lak.

Prútený nábytok

Nábytok z prútia znesie raz za čas dážď, ale nepoužívajte ho ako celoročný záhradný nábytok postavený na nezastrešenom mieste. Mráz by prútiu nemal vadiť vôbec. Bežné čistenie vykonávajte vysávačom alebo vlhkou handričkou. Nábytok najprv vyčistite teplou slanou vodou, a potom ho utrite dosucha mäkkou handrou.

Bežná leštenka na nábytok oživí štruktúru a farbu prútia. Lesk dodáte nábytku tiež leštenkou vyrobenou z citrónového oleja. Získate ju rozpustením 5 ml citrónového oleja v 250 ml rastlinného oleja.

Pre získanie stálej farebnosti nábytok prelakujte bezfarebným lakom. Prútený nábytok nesmiete čistiť chemikáliami, prípravkami obsahujúcimi lieh, riedidlami, rozpúšťadlami a inými agresívnymi či abrazívnymi prostriedkami.

Nábytok z bambusu

Bambusový nábytok podlieha poveternostným vplyvom. Pôsobením slnečných lúčov vysychá a šedne. Ak ho neošetríte ochranným prípravkom, tak sa na ňom môže vplyvom dažďovej vody začať tvoriť pleseň v podobe čiernych bodiek. Vo vlhkom prostredí bambus sčernie a stráca svoju typickú lesklú žltohnedú farbu.

Nábytok opatrite kvalitným vonkajším náterom určeným na bambus. Nepoužívajte lak, ktorý by zamedzil prirodzenému rozpínaniu bambusu vplyvom striedania vonkajších teplôt. Bambusové drevo by mohlo popraskať. Vhodné sú nátery na báze oleja, ktoré bambusové drevo napustia a dodajú mu jemný lesk. Vyskúšajte napríklad OSMO UV. Olej by mal obsahovať filter proti UV lúčom, ktorý zamedzí vyblednutiu farby na slnku. Olejové nátery obmedzia napučanie a zmršťovanie bambusu vplyvom vlhka aj sucha. Náter obnovujte v jednej vrstve raz za tri roky. Bambusový nábytok opatrený olejovým náterom môžete čistiť občasným pretrením vlhkou handričkou.

Kovový nábytok

Hliníkový nábytok je takmer bezúdržbový. Čas od času ho umyte vodou a nechajte uschnúť. Cez zimu ho chráňte pred vlhkosťou a mrazom. Ak je hliník kombinovaný s ďalšími materiálmi, ako je drevo či plast, tak pri čistení dbajte pokynov výrobcu o ich údržbe, pretože tieto doplnkové materiály vyžadujú špeciálnu starostlivosť.

Záhradný nábytok z ušľachtilej ocele občas umyte od nečistôt prúdom vody. Na zimu ho uskladnite v suchých priestoroch. Ak je oceľ kombinovaná s ďalšími materiálmi, čistite ich podľa pokynov výrobcu.

Je kovový nábytok kvalitný a opatrený ochranným náterom proti korózii? V tom prípade ho občas umyte vodou a ihneď osušte. Nábytok ani nemusíte upratovať na zimu do suchých priestorov. Kovový nábytok bez povrchovej úpravy radšej mimo sezónu uschovajte na suché miesto. Ak je kov kombinovaný s inými materiálmi, venujte im špeciálnu starostlivosť.

Záhradný nábytok z plastu

Plastový nábytok je ľahký na údržbu. Nečistoty zotrite handričkou s teplou vodou a neagresívnym čistiacim prípravkom. Najlepšie sú prípravky, ktoré sú určené priamo na výrobky z plastu, trebárs B-Clean.

Pri čistení nepoužívajte prostriedky s brúsnymi účinkami (tekutý aj klasický piesok), špongie na riad a drôtenky. Nábytok by ste mohli poškriabať a v narušenom povrchu by sa ľahšie usadzovali nečistoty.

Nábytok z umelého ratanu umyte od nečistôt vlhkou handričkou alebo ho opláchnite pod prúdom vody. Pri čistení môžete použiť aj vlažnú mydlovú vodu. Umelý ratan nevystavujte teplotám nad 40 °C a v zime teplotám pod bodom mrazu, pretože môže skrehnúť a popraskať.

Nábytok vyrobený z drevoplastu je prakticky bezúdržbový. Nemusíte ho natierať, voskovať ani inak ošetrovať. Môžete ho nechať dlhú dobu na slnku, daždi aj vetre, bez toho aby sa zmenili jeho vlastnosti. Ak sa nábytok zašpiní, umyte drevolast mokrou handrou, kefou alebo pomocou vysokotlakovej umývačky.

Poznáte nejaký ochranný prípravok alebo čistič na záhradný nábytok, ktorý zaručene funguje? Na aký materiál je určený? Prezraďte ostatným čitateľom v komentári pod článkom jeho názov a spôsob použitia.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť