Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Ako zvoliť do domu tie správne farby?

Ako zvoliť do domu tie správne farby?

by blog.novynabytok.sk
netradičná kuchyňa s modrými stenami s výrazným vzorom a farebným nábytkom

                                                             Foto: © ydomaine.com

Dom, byt či len izba, nesú v sebe určité čaro a pocit bezpečia. V našom dome trávime nespočetné množstvo času, je našim útočiskom pred okolitým svetom plným únavy a stresu, preto by sme sa tam mali cítiť, čo najlepšie. Steny sú najväčšou plochou v byte a ich farba je teda určujúca pre atmosféru celého priestoru, či už ich ladíme do jemných alebo sýtych odtieňov. Pomocou farieb môžeme priestor rozšíriť či zmenšiť, presvetliť alebo zútulniť.

Kto z nás by nechcel mať doma príjemnú atmosféru a  izby žiariace pozitívnou energiou?

S našimi zaujímavými a užitočnými radami sa vám určite podarí premeniť váš dom na skutočný domov, kam sa budete vždy s radosťou vracať.

Pýtate sa ako? Jednoducho! Farbami!

štýlová moderná obývačka v šedých a čiernobielych farbách doplnená výraznými ružovými doplnkami

                                                    Foto: © achadosdedecoracao.com

Začnite v malom

Ak nevieme ako začať s maľovaním, je dobré zvoliť si na začiatok malý priestor. Ako prvú miestnosť si môžete zvoliť chodbu, prepojovaciu izbu alebo predsieň. Okrem toho, že sa malý priestor jednoduchšie vymaľuje a rýchlejšie uprace, uvidíte výsledok svojej práce skôr ako pri veľkých miestnostiach.

Elegantná predsieň v bielej farbe vo francúzskom štýle

                                                               Predsieň – BRW – Porto 1

Vyskúšajte svoj výber farieb

Farbu, ktorá sa vám páči je vhodné vyskúšať v miestnosti prostredníctvom vzorkovníka alebo nafarbenej dosky. Nebojte sa experimentovať! Ak máte šancu maľovať rovno na stenu, neváhajte! Je to najlepší spôsob, ako zistíte, ktorá farba je tá správna pre vašu izbu alebo byt. 

A čo tak vyskúšať inú pomôcku? 

Koleso farieb

Koleso farieb predstavuje paletu farieb, ktorá ukazuje farby a ich intenzitu. Možno vás prekvapí, koľko kombinácií funguje krásne dohromady. Môže vám pomôcť s vizuálnou teplotou farieb.

koleso farieb

                            Foto: © krasavnutri.blogspot.com

Ako sa jednoducho rozhodnúť pre tú správnu farbu ak nechcete skúšať rôzne varianty na vlastných stenách? 

Vyskúšajte si vaše dizajnérske schopnosti online! 

Predtým, než sa doma pustíte do maľovania izieb “naostro”, môžete si vyskúšať vaše dizajnérske schopnosti online. Uľahčite si rozhodovanie o tom, aké farby zvoliť do jednotlivých miestností svojho bytu alebo sa len inšpirujte do budúcnosti a staňte sa na chvíľu dizajnérom!

Priestor pre vaše nápady nájdete na stránke: http://www.colordesigner.sk/

Farebné odtiene

Pri nákupe farby kupujeme určitý odtieň. A práve odtieň je to, čo tvorí farbu. Hodnota odtieňa pomáha identifikovať či je farba svetlá alebo tmavá. Jej sýtosť, intenzita predstavuje dominanciu farby a preto vieme určiť tmavšie, intenzívnejšie farby, ktoré sú vhodné do priestoru s aktívnym režimom. Ak však túžite po pokojnejšom priestore, ktorý má upokojiť alebo uľaviť od rýchleho životného štýlu odporúčame použitie svetlejších farieb.

farebné odtiene modrej a béžovej

                                  Foto: © bloglovin.com

Pre dnešné jednoduché a vzdušné priestory v dome či byte by ste mali používať maximálne dve základné a jednu doplnkovú farbu, sýtych tónov na stenách sa však nemusíte vzdávať. Používajte ich však skôr na malých plochách, napríklad vo výklenku v stene, prípadne použite výrazný farebný a grafický prvok ako spojovací motív všetkých miestností.

Predsieň - WIP - Cezar Biela + Lesk čiernyPredsieň – WIP – Cezar Biela + Lesk čierny

Nebojte sa dekorácií

Podčiarknuť farebný efekt môžete prostredníctvom využívania rôznych textúr a dekorácii. Dva druhy materiálu ako napríklad meď, bronz alebo cín v kombinácii s farbou dodávajú miestnosti celistvosť. Vrstvené farebné glazúry dajú miestnosti hĺbku, ktorá vie aj nudné plochy premeniť na zaujímavý a inšpiratívny osobný priestor.

veľký luxusne zariadený dom s mnohými materiálmi a doplnkami

                                                                Foto: © theladbible.com

Monochromatické schémy

Ako už názov napovedá, ide o schému, ktorá pôsobí upokojujúco, nakoľko používa len jednu farbu a jej odtiene, takže predstavuje jednoduchý spôsob ako vytvoriť súdržný a elegantný vzhľad v izbe.   Pre väčšiu kontrastnosť môžete jemné farebné rozdiely jednoducho vytvoriť pomocou rovnakej farby alebo príbuzných farieb v rôznych povrchových úpravách. Napríklad, steny a čalúnenia môžu byť v rovnakom farebnom odtieni, ale môžu sa mierne líšiť v povrchoch. Takže okrem správneho zladenia farebnosti daného priestoru, dopĺňame farby aj správnou textúrou a materiálom. Iným dojmom totiž pôsobí farba na drsnej a matnej omietke, inak na textile, a inak vo farbe skla.

monochromatická schéma použitá v spálni v odtieňoch fialovej

                                        Foto: © hlminteriordesign.com

Prejdite sa

Uvažujete nad vymaľovaním celého bytu? Skúste nakombinovať farby tak aby na seba vzájomne pôsobili a pri pohľade tvorili celok aj v priľahlých miestnostiach. Spravte si prechádzku z izby do izby, pozerajte sa z iných uhľov pohľadov a skúšajte, až kým nenájdete to, čo je najlepšie pre vaše pocitové vnímanie a dizajn vašej izby či  vzhľad celého bytu.

luxusný dom ladený v odtieňoch sivej, bielej, hnedej a čiernej

                                                         Foto: © homestratosphere.com

Ako opticky zmeniť priestor? 

Zdajú sa vám vaše izby príliš malé alebo naopak príliš veľké? Stropy sú nízke alebo by ste prijali, aby boli vyššie? Nebojte sa, nemusíte si kvôli tomu rozbúrať celý byt. Poradíme vám ako šikovne opticky zmeniť priestor pomocou farieb.

  •  veľká izba – naneste farbu na všetky steny okrem stropu. Používanie tmavších, intenzívnejších farieb vám pomôže opticky zmenišť izbu alebo skrátiť dlhú chodbu.
  •  úzka izba – namaľujte farebne iba jednu úzku stenu a zvoľte tmavú podlahu
  •  malá izba – na steny a strop naneste svetlú farbu a podlahu nechajte tmavú. Efekt presvetlenia miestnosti a optického zväčšenia malého priestoru vám pomôže docieliť kombinácia dvoch stredných odtieňov farby.
  •  vysoká izba – pre strop aj podlahu vyberte tmavší odtieň ako sú okolité steny
  •  nízka izba – zadnú stenu miestnosti vymaľujte zvislými pruhmi
  •  široká izba – vymaľujte na tmavo bočné (dlhé) steny a podlahu, strop a zadnú stenu nechajte svetlú

Základná rada znie:

Tmavé farby používajte vždy do väčších miestností, pretože vo všeobecnosti opticky zmenšujú priestor a naopak svetlé farby dokážu navodiť dojem väčšej, vzdušnejšej miestnosti.

ako opticky zväčšiť malú izbu pomocou svetlých odtieňov

                                                        Foto: © bloglovin.com                

 

veľká spálňa ladená do tmavých farieb

                                                              Foto: © homestratosphere.com

Nezabudnite na svetlo

Pri výbere farebných odtieňov pre jednotlivé miestnosti a steny musíme okrem iného brať do úvahy tiež svetlo. To je základným optickým prvkom v byte a jeho väčšia či menšia intenzita ovplyvňuje použité farby. Pri prirodzenom svetle vidíme všetky farby najvernejšie. Umelé osvetlenie vytvára dojem  teplejších odtieňov farieb prechádzajúcich až do žltej. Taktiež so  stúpajúcim slnečným svitom sú výraznejšie predovšetkým odtiene teplých farieb – červenej, žltej a oranžovej. Keď slnečné svetlo slabne, získavajú všetky predmety nádych do modra. Preto v miestnostiach orientovaných na sever používame skôr teplé odtiene farieb, v izbách na juhovýchod či na západ môžeme zvoliť tmavšie a chladnejšie tóny.

Študentská izba - BRW - Indiana 7Študentská izba – BRW – Indiana 7

Dôležité je zapamätať si, že:

Voľba farby závisí aj od svetelnej intenzity miestnosti. Rozlišujeme nielen množstvo denného alebo umelého svetla, ale aj smer priameho či nepriameho žiarenia.

svetlá obývacia miestnosť so stenami a nábytkom v pastelových farbách

                                                               Foto: © wayfair.com

Pri výbere farieb berte do úvahy typ izby

Rovnako, ako si vyberáme rôzne farby podľa vlastného vkusu, takisto sa pre každú miestnosť v byte hodia iné farby podľa ich pôsobenia. Preto pri výbere farby nezabúdajte, akú miestnosť chcete vymaľovať. Sú farby, ktoré sa hodia do miesta pokoja, iné do izieb,kde trávime svoj čas aktívne, preto je nutné mať na pamäti konkrétne využitie daného priestoru.

Chodba a schodisko

V týchto priestoroch je vo všeobecnosti málo svetla, preto na steny volíme bledšie odtiene farieb. Vítané sú svetlé farby, ako žltá, béžová či biela. Kontrastom farieb však môžeme efektne upozorniť na prípadné nebezpečie, ako sú schody alebo prahy, takže je na ne vhodné zvoliť tmavší odtieň. Priestory chodby či predsiene by mali vytvárať vhodný prechod z vonkajších častí do obytných priestorov a súčasne pripraviť na celkovú atmosféru izieb.

vhod do domu a schody v príjemných pastelových farbách

                                                            Foto: © ds.benjaminmoore.com

Obývačka

Keďže obývačka  je priestorom, kde trávime aktívne časti dňa, sú do nej vhodné teplé a výrazné farby. Útulne a stabilne pôsobí hnedá a oranžová farba, na oživenie a duševnú stimuláciu sa dopĺňajú zelenou, prípadne modrou. Samozrejme biela sa hodí ku všetkému a ľahko sa kombinuje s inými farbami. Výborne sa hodí k béžovému obývaciemu nábytku, treba však mať na pamäti aj ďalšie faktory, akú sú svetlo v izbe či nábytok a doplnky. K moderným jednoducho zariadeným obývačkám a nábytku v bielej farbe môžete kľudne zvoliť i odvážnejšiu farbu ako fialová či sivá, stačí ich však naniesť na jednu stenu ako doplňujúci prvok. Ku tmavému nábytku vyberajte čo najsvetlejšie odtiene.

výrazná obývacia miestnosť s tmavým dreveným nábytkom a stenou s výrazným vzorom

                                                     Obývacia izba – Bog Fran – Forrest 2

Nezabudnite:

 Obývacia miestnosť problémov znesie aj výraznejšie odtiene červenej alebo oranžovej, avšak dávame pozor, aby tieto silné farby neprevládli, inak bude atmosféra v miestnosti nepokojná. Živé farby skrotíme pokojnejšími, pastelovými odtieňmi.

Spálňa

U mnohých ľudí je zvykom vymaľovať spálňu na bielo. Používajte ju však iba v kombinácii s výraznejšími farbami, celá v bielej by totiž izba mohla pôsobiť nemocničným dojmom. Vhodnými farbami sú najmä modrá a zelená.  K dnešným módnym trendom tiež patrí hnedá farba, ktorá ponúka návrat k prírode, predstavuje pohodlie a útulnosť. Tá sa tiež dobre kombinuje so žltou alebo oranžovou, ktoré sú energické, takže ich v spálni určite ocenia spáči, ktorí majú problémy s ranným vstávaním. Ak chcete oživiť sexuálny život novou energiou, použite farbu červenú, avšak opatrne, priveľa vedie k agresivite. A nezabúdajte, že ak si zvolíte tmavšie odtiene, je vhodné ich kombinovať s bielou, prípadne inými farbami v svetlých odtieňoch. Hlavné je, aby izba nepôsobila pochmúrne a depresívne.

luxusná spálňa s nábytkom z dreveného masívu doplnená pastelovo modrými stenami a žltými závesmi

                                                            Spálňa – Black Red White – Stylius 1

Majte na pamäti:

Do spálne, kde človek túži po odpočinku a pokoji,  sú vhodné najmä jemné, pastelové farby v kombinácii so studenými a neutrálnymi‚ ktoré vytvárajú príjemnú pokojnú atmosféru.

Detská izba

Je všeobecne známe, že detská izba by mala žiariť pestrými a intenzívnymi farbami, prípadne rôznymi obrázkovými motívmi. Musíte však myslieť na to, že pri vývoji dieťaťa farebnosť izby plní niekoľko dôležitých úloh. Na jednej strane má deti rozveseliť a podporiť ich kreativitu a schopnosť učenia sa, na strane druhej je nutné, aby zodpovedala ich duchovný potrebám, tlmila dráždivosť a povzbudzovala pozitívny vývoj. Preto sa treba niektorým farbám oblúkom vyhnúť, najmä ak máte doma hyperaktívne dieťa. Pre neho je nevhodná červená, žltá i oranžová, naopak by ste ho farbou v izbe mali tlmiť. Voľte teda modrú, zelenú alebo svetlo fialovú. Pre veľké plochy stien a podláh volíme svetlé odtiene, menšie plochy (záclony, vankúše, prestieradlá) by naopak mohli byť v sýtejších farebných tónoch.

veselá dievčenská detská izba s farebnými doplnkami

                                                         Foto: © suburbsmama.blogspot.sk

Možno by ste neverili:

Ale správne zvolené farby detskej izby, môžu vhodne pôsobiť na určité povahové rysy dieťaťa.

farebná stena v detskej izbe v pastelových farbách

                                                                 Foto: © poppytalk.com

Kuchyňa a jedáleň

V kuchyni sa nemusíme báť použiť výraznejšie farby ako je sviežo zelená, žltá, fialová či červená. Všetky tieto farby, nanesené s mierou napr. len na jednu stenu, v kombinácií s bielou vyčarujú útulnú kuchyňu. Oranžová a žltá farba v jedálni stimulujú náš žalúdok, podporujú komunikáciu a odrážajú späť do miestnosti príjemné svetlo. Príliš ostré kontrasty nám v jedálni nevytvoria príjemné posedenie.

krémová kuchynská linka v kontraste s výraznými zelenými stenami

                                                          Kuchyňa – WIP – Viza Plus

Rada pre tých, ktorí si dávajú pozor na štíhlu líniu:

Modrá farba tlmí chuť do jedla. 😉

originálna farebná kuchyňa v retro štýle

                                                 Foto: © brit.co

Pracovňa

V pracovni v prvom rade záleží na tom, aké nároky na nás práca kladie, či si vyžaduje sústredenie, alebo naopak povzbudenie a stimuláciu. Chladnejšie, vecné alebo neutrálne odtiene farieb nám napomáhajú lepšie sa sústrediť, veselšie odtiene naopak vytvárajú atmosféru podporujúcu tvorivú činnosť. Netreba však zabúdať na správnu mieru použitej farby. Mali by sme ju vhodne kombinovať s neutrálnou ako je biela, sivá alebo čierna.

A ktorá farba je do pracovne najvhodnejšie z psychologického hľadiska?

Zelená!  Pretože  pôsobí povzbudivo na nervový systém a zároveň upokojuje.

vkusná pracovňa s kvalitným dreveným nábytkom a príjemnými zelenými stenami v prírodných odtieňoch

                                                       Pracovňa – Black Red White – Kaspian 1

Kúpeľňa

Kúpelňa je miestnosť, v ktorej prevláda pokoj a uvoľnenosť. Predsa len sa nám často spája s chvíľami relaxu a odpočinku vo vani plnej peny, s príjemnou hudbou, prípadne sviečkami. Veľmi vítané sú preto upokojujúca zelená a uvoľňujúca modrá farba. Vhodné je použiť pastelové odtiene týchto farieb, prípadne žltú alebo príjemnú béžovú či hnedú na obkladačky a doplnky, ako  mydlá a uteráky zvoliť vo  výraznejších farbách. Vaša kúpeľňa tak bude dýchať harmóniou a pokojom.

krásna kúpelňa s bielym lesklým nábytkom a hnedými obkladačkami

                                                             Kúpelňa – Tempo Kondela – Lynatet

Tak čo? Ide sa maľovať? 🙂

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť