Home Bývajme zdravo! Ako na nás pôsobia farby v dome?

Ako na nás pôsobia farby v dome?

by blog.novynabytok.sk
farebná obývacia izba a jedáleň s výrazným nábytkom a doplnkami

                                                        Zdroj: bloglovin.com                                

Farby v našom živote zohrávajú veľmi dôležitú úlohu a sú prirodzenou súčasťou sveta okolo nás. Možno by ste neverili, ale človek dokáže voľným okom vnímať minimálne 2000 rozličných odtieňov a až približne 87 % všetkých dojmov získavame prostredníctvom sveta farieb.

paleta farieb

                                                          Zdroj: pixabay.com                         

Vyjadrujeme nimi samých seba a rovnako, ako ich vnímame pri výbere rôznych produktov, pri obliekaní, či v prírode, rozhodujeme o nich aj v prípade vymaľovania izieb či zariaďovania nášho príbytku. Do interiéru si preto vyberáme farby, ktoré si v mysli spájame s príjemnými pocitmi či zážitkami.

Pôsobia na nás podvedome a súčasne individuálne, pretože každý z nás má vlastné spektrum preferovaných farieb. To vyplýva z ich vnímania, ktoré je závislé od viacerých faktorov, ako sú farebný odtieň, druh svetla (denné alebo umelé, intenzívne či matné), naše všeobecné cítenie, biorytmus atď.

obývačka s nábytkom v rôznych výrazných farbách a mnohými doplnkami a farebnými obrazmi

                                                                          Zdroj: brit.co                        

Nie všetky farby sa však hodia do každej izby a nie každá farba v nás dokáže vzbudiť želané pocity. Pre správnu voľbu farieb do interiéru je preto dobré poznať psychológiu a účinky farieb, ktoré vysvetľujú ich efekt a  pôsobenie na ľudskú psychiku.

Psychológia farieb

  • aktívne – viac povzbudzujúce – napríklad červená a žltá
  • pasívne – viac upokojujúce – napríklad zelená a modrá
  • teplé – pocitovo otepľujú interiér a predmety zdanlivo približujú – príkladom je červená a oranžová
  • studené – v interiéri pôsobia chladne, neosobne a predmety opticky vzďaľujú – príkladom je modrá a zelená
  • neutrálne – nevyvolávajú žiadne silnejšie pocity a sú najvhodnejšie pre kombináciu s ostatnými farbami – príkladom je čierna, biela a šedá
psychologia farieb

                                          Zdroj: zozivota.sk                              

Jednotlivé farby a ich odtiene,a taktiež svetlo majú veľký vplyv na psychické aj fyzické rozpoloženie človeka a majú moc ovplyvniť naše pocity a nálady. Ich vplyv na vytvorenie príjemnej atmosféry a na fyziologické účinky človeka je neobyčajný.

Rozhodne čítajte ďalej:

Prinášame prehľad významu a symboliky jednotlivých farieb, aby ste si  čo najlepšie zvolili tú správnu farbu práve pre vás.  Taktiež vám napovieme, do ktorých miestností v dome je tá či oná farba vhodná a priblížime zásady ich kombinovania.

Vplyv základných farieb na našu náladu

Červená  

Je ľudsky najvýraznejšia, extrovertná a dynamická farba, ktorú spájame s plnosťou života, odvahou, obetavosťou, láskou, silnými citmi a skutkami vášne. Udržuje koncentráciu, dodáva vitalitu a životnú energiu. Ide o veľmi výraznú farbu so silným emocionálnym nábojom, v interiéri by sme ju preto mali používať naozaj premyslene. Sýte odtiene môžu vo veľkých plochách nielen podporovať energiu a chuť do života, ale dokonca vyvolávať aj úzkosť či agresivitu.

Do ktorých miestností je vhodná?

V obytných miestnostiach ju používame predovšetkým pre oživenie nevýrazného priestoru, hodí sa aj na hračky a vybavenie detských izieb či študentských izieb, nie však pre hyperaktívne deti. Je ideálna do miestností, v ktorých realizujeme nejaké aktivity, teda napríklad do kuchyne či obývacej miestnosti, po prípade si ňou vymaľujte jednu stenu v spálni pre nabudenie vášnivej atmosféry.

S akými farbami ju kombinovať?  

Vhodná je v kombinácií s bielou a žltou. Pre odvážnych je ako stvorené spojenie s čiernou, modrou alebo hnedou. Dobre tiež ladí so zelenou a so šedou či fialovou pôsobí slávnostne.

moderná obyvacia izba v minimalistickom štýle bez nábytku s červeno-bielou stenou

                                                               Zdroj: môjdom.zoznam.sk                           

Oranžová  

Oranžová farba je veselá a hravá, podnecuje kreativitu a vnáša dynamiku do priestoru. Výrazné tóny prinášajú do domova energiu, ktorá je menej agresívna ako pri červenej, napriek tomu však pôsobia veľmi dominantne a  u citlivejších osôb môžu vyvolávať až nepokoj a úzkosť. Jemné tóny naopak vytvoria v priestore viac pokoja a pohody.

Do ktorých miestností je vhodná?

Hodí sa do jedální alebo spoločenských miestností, pretože podporuje vitalitu a radosť zo života. Povzbudzuje aj chuť do jedla a mala by napomôcť pri rannom vstávaní. Pastelové tóny presvetlia a zútulnia tmavé miestnosti.

S akými farbami ju kombinovať?  

Je vhodná v kombinácií s bielou.  So zelenou, žltou či modrou pôsobí veľmi dekoratívne.

jedáleň s oranžovo bielou stenou a drevenými podlahami i nábytkom

                                                                                  Zdroj: houzz.com                  

Žltá 

Táto farba je optimistická, pôsobí veselo, je zdrojom dobrej nálady, povzbudzuje a stimuluje intelekt. Podporuje koncentráciu, motoriku, symbolizuje tvorivosť a múdrosť a jej dôležitou vlastnosťou je tiež komunikatívnosť (dôvod, prečo sú poštové schránky žltej farby). Navyše interiér presvetlí a rozjasní a jej Jemné odtiene na veľkých plochách priestor opticky zväčšia.

Do ktorých miestností je vhodná?

Žiarivo žltá osvieži a rozjasní každý interiér. V pastelových odtieňoch sa hodí do pracovne alebo detskej izby. Vhodná je do priestorov s menším množstvom svetla, napríklad do chodieb, a tiež tam, kde chceme vytvoriť príjemnú atmosféru. Vhodná je do kuchýň a pracovní, pretože povzbudzuje chuť k jedlu aj činorodosť.

S akými farbami ju kombinovať?  

Žltá ladí so zelenou či modrou, v kombinácii s bordovou získa miestnosť na určitej dynamike. Vhodná v kombinácií s bielou, čiernou alebo ako odvážny kontrast k červenej či modrej.

farebná detská izba v žltej a modrej farbe, ktorá krásne oddeľuje chlapčenskú a dievčenskú časť izby

                                        Zdroj: blog.styleestate.com                     

 Zelená 

Je to prirodzene prívetivá a optimistická farba, pretože je spojovaná s jarou a novým životom, s prírodou a mladosťou. Pôsobí upokojujúco a harmonizujúco, je to farba istoty a spokojnosti, povzbudzuje a stimuluje intelekt. Okrem pokoja, je tiež symbolom nádeje a vyrovnanosti, podporuje duševnú činnosť a napomáha k sústredeniu. Hovorí sa jej tiež farba zdravia, pretože má upokojujúci vplyv na nervový systém, je účinná pri vyčerpanosti a nespavosti, môže zmierniť migrény, vytvára osobnú rovnováhu a rozširuje kapiláry. V podstate má  opačné účinky ako červená.

Do ktorých miestností je vhodná?

Hodí sa do priestoru, kde sa vyžaduje čistota, jasnosť, vyrovnanosť, ako napríklad spálňa, kúpeľňa či obývačka.  Možno ju použiť aj do pracovní či detských izieb. Odporúča sa tiež do hlučných priestorov, pretože upokojuje psychiku a sluch.

S akými farbami ju kombinovať?  

Vďaka širokej škále odtieňov ju možno v interiéri dobre kombinovať s rôznymi farbami. Harmonizuje s teplými farbami, spoločne so žltou priestor výrazne preteplí. Taktiež dobre vyzerá s  bielou alebo hnedou.

spálňa s béžovým nábytkom a zelenými stenami

                                          Zdroj: theroosterandthehen.com                        

Modrá 

Je to farba intelektu, mieru i túžby. Svetlé odtiene prinášajú pocit uvoľnenia, pokoja, pocit otvorenosti až nekonečna. Symbolizuje tiež duševné sústredenie, silné vnútorné zážitky a obnovenie vnútorných síl.

Do ktorých miestností je vhodná?

Hodí sa do miestností určených k odpočinku a sústredeniu, miestností, kde sa vyžaduje pokoj pre myslenie a relax, teda predovšetkým do spální a kúpeľní, v určitej miere aj do pracovní. V iných miestnostiach by sme ju mali doplniť vybavením v teplých farbách.

S akými farbami ju kombinovať?

Jej svetlé odtiene v nás evokujú čistotu,vo veľkých priestoroch však môžu pôsobiť až studeno a vyvolávať dojem hĺbky či diaľky. Pokiaľ však pridáme bielu, pôsobia tieto miesta slávnostne a výnimočne. Harmonizuje v kombinácií s bielou, žltou, oranžovou i červenou.

bielo modrá kúpeľňa

                                                                       Zdroj: hgtv.com                   

Fialová

Je zmesou studenej modrej a teplej červenej farby. Čím viac pridáme jednej alebo druhej, tým charakteristickejší odtieň získa fialová farba a potom aj tomu primeraný podiel oboch vlastností. Keďže v sebe spája vlastnosti natoľko extrémnych a rozličných základných farieb, pokladá sa za symbol tajomnosti a zmyslu pre duchovné záležitosti. Táto mystická farba je plná túžob, ilúzií a melanchólie. Vyvoláva kontroverzné pocity.

Do ktorých miestností je vhodná?

V spálni vytvorí romantické prostredie, v obývačke či jedálni pridá dramatickosť a privádza k meditácií. Vo výraznejších odtieňoch je vhodné aplikovať ju iba na jednu stenu ako doplnkovú farbu.

S akými farbami ju kombinovať?

Na stenách efektne ukáže kontrast tmavého odtieňa fialovej s bielou farbou, veselo pôsobí v kombinácií so zelenou a v moderných priestoroch pekne zahrá i so sivou. Jej pastelové odtiene sa dajú pekne kombinovať s pastelovými odtieňmi ružovej či modrej pre dosiahnutie romantického dojmu v štýle Provance.

dievčenská izba vo fialovo ružových farbách

                                                                        Zdroj: hgtv.com             

Hnedá 

Hnedá farba predstavuje symbol zeme, stromu a domova. Je spojená s predstavou poriadku, dôveryhodnosti a útulnosti. Deti ju nemajú rady, rodičia vystavení stresu k nej cítia náklonnosť pre pocit príjemnej dôvernej atmosféry. V pastelových tónoch predstavuje farbu pokoja a pohody.

Do ktorých miestností je vhodná?

Jej pastelové odtiene na stenách opticky zväčšia a zútulnia priestor. Hodí sa do stiesnených chodieb, ktoré potom pôsobia jasnejším a čistejším dojmom, ale aj do kuchyne či detskej izby. Hnedá na podlahe dodáva pocit tepla a stability.

S akými farbami ju kombinovať?

Aby hnedá nepôsobila nudne, je dobré ju kombinovať s pestrými farbami. Hodí sa tiež k pastelovým odtieňom a elegantne pôsobí v kombinácií s bielou či rôznymi odtieňmi béžovej farby.

byt celý v hnedo bielych farbách

                                                                     Zdroj: peknebyvanie.sk               

Sivá 

V ľuďoch evokuje skôr smutný či nudný dojem. Je to neutrálna farba, upokojuje a príliš neoslňuje ako to je v prípade bielej, preto je vhodné kombinovať ju so žiarivými farbami.

Do ktorých miestností je vhodná?

Sivú farbu rozhodne neodporúčame aplikovať na všetky steny v miestnosti, pôsobila by príliš smutným až depresívnym dojmom. Vo vhodnej kombinácií farieb je vhodná do moderne ladených interiérov a použiť ju môžeme napríklad v obývačke či kuchyni.

S akými farbami ju kombinovať?

V prípade, že máte radi minimalizmus a moderný štýl, luxusne pôsobí v kombinácií s bielou, čiernou či červenou farbou. Veľmi pekne tiež doplní rôzne pastelové odtiene napríklad ružovej, modrej či fialovej farby.

obývačka ladená v sivej a bielej farbe

                                                                         Zdroj: bellacor.com               

Biela 

Biela farba symbolizuje jasnosť, nevinnosť a čistotu, nový začiatok i narodenie. Je tiež symbolom božskosti, dokonalosti, hrdosti, dobroty a večnosti. Biely byt je svetlý, vyzerá priestranný, avšak príliš veľa bielej môže pôsobiť smutne, sterilne a takmer až nemocnične, preto sa odporúča, aby boli biele steny ozdobené maľbami, plagátmi alebo zarámovanými obrazmi.

Do ktorých miestností je vhodná?

Keďže je to neutrálna farba, hodí sa do ktorejkoľvek miestnosti.  Rozjasňuje a zväčšuje priestor. Neodporúčame však vymaľovať na bielo celú izbu, je veľmi efektné a moderné kombinovať ju s inými farbami.

S akými farbami ju kombinovať?

Je neutrálna a možno ju skombinovať s akoukoľvek farbou.V spojení s jemnými modrými odtieňmi však pôsobí veľmi chladne. Ak ju použijeme ako pozadie, veci pred ňou sú vyzdvihnuté a zdôraznené, preto je výborná ako podkladová farba, na ktorú môžeme maľovať alebo lepiť samolepky na stenu. Veľmi pekne ukáže v kombinácií s výraznými farbami ako je fialová, ružová či červená.

detská izba biela v kombinácii s farebnými stenami

                                                              Zdroj: momtrends.com                     

Čierna 

Čierna farba predstavuje symbol elegancie, luxusu a tmy. Rovnako ako biela, je to neutrálna farba, vo väčšom množstve však evokuje smútok. Taktiež vstrebáva energiu a utišuje konflikty.

S akými farbami ju kombinovať?

Rovnako ako biela je  kombinovateľná s každou farbou. Zatemňuje a zmenšuje priestor, preto je vhodná ako doplnková farba.

moderná izba s čiernymi stenami

                                                                              Zdroj: pluska.sk                      

Čierno-biela kombinácia

Čistá biela zväčšuje priestor, dôstojná čierna dodáva miestnosti na atmosfére, ale opticky ju naopak zmenší. Spoločne tvoria zaujímavý kontrast, pôsobia impozantne, luxusne vyzerajú veľké čierno-biele dlaždice v priestrannej hale v kombinácií s ďalším vybavením interiéru, napríklad čiernymi zárubňami a bielymi dverami. Zaujímavé sú tieto farby aj v kuchyni, kde ich môžeme doplniť žltou či oranžovou. Malé čierno-biele vzory však môžu vyvolávať až úzkosť a depresiu.

kuchyňa čiernobiela

                                                                           Zdroj: be-stylish.eu                                                                                                                                                                                       

čierno biela kombinácia pruhov na stene

                        Zdroj: popsugar.com                   

Harmónia farieb

Pri výbere farieb v našich miestnostiach by sme sa vždy mali pokúšať kombinovať farby, ktoré najlepšie vyžarujú našu povahu, pretože takýmto spôsobom si dokážeme vytvoriť prostredie, v ktorom sa budeme cítiť pohodlne a domácky. Pri ich kombinovaní by sme však tiež mali rešpektovať všeobecné princípy harmónie farieb.

farebne_vankuse_v_obyvacke v pastelových farbách

                                                                  Zdroj: pixabay.com               

Zapamätajte si tieto 3 základné zásady:

  1. Farby vzájomne sa dopĺňajúce, napríklad modrá a oranžová, žltá a fialová alebo červená a zelená vyvolávajú príjemné pocity.
  2. Príjemne pôsobí aj kombinácia dvoch farieb rovnakého tónu, ale rôznej sýtosti – svetlozelená so sýtou zelenou, červená s ružovou.
  3. Vhodná je aj kombinácia neutrálnej a pestrej farby – čierna, šedá alebo biela s modrou, žltou alebo zelenou. Vyvolávajú pokoj a znižujú napätie.

Farby a zásada Jin a Jang

Obidve protikladné životné zásady zohrávajú dôležitú úlohu, pretože napĺňajú všetko vo vesmíre.

jing yang polička

                                      Zdroj: buzzfeed.com                  

Jin je ženská, introvertná, ktorá predstavuje noc, tmu a ticho. Vyhovujú jej okrúhle, vlnité tvary, pastelové farebné odtiene, upokojujúce farby (modrá, zelená, fialová), mäkké materiály (drevo, textil) a prevláda tlmené svetlo. Ľudia typu jin sú pokojní, vyrovnaní a introvertní.

Jang je mužská, extrovertná, aktívna a predstavuje slnko, deň, svetlo a pohyb. Vyhovujú jej rovné čiary a hranaté tvary, silné alebo svietivé farby (žltá, červená, oranžová), studené a hladké materiály (kameň, sklo, kov) a prevláda silné svetlo. Ľudia typu jang sú dynamickí, ambiciózni a extrovertní.

feng shui izba v hnedo oranžových tónoch

                                                            Zdroj: interierstudio168.cz                                       

Navzájom však jedno podmieňuje druhé: bez jinu niet jangu a naopak. Dôležité je, aby boli v neustálej vzájomnej rovnováhe.

Jin a Jang v miestnosti

Spravidla platí, že miestnosti, ktoré sú viac jang, teda miestnosti, v ktorých sme aktívnejší (kuchyňa, detská izba a obývačka), znesú silnejšie farby (napr. žltú, červenú a oranžovú – farby akcie).

Avšak pozor!

Tieto výrazné intenzívne farby by nemali na stenách  prevládať. Upokojte ich umiernenými farebnými odtieňmi.

Miestnosti, ktoré sú viac jin, teda izby ktoré slúžia na uvoľnenie, upokojenie, odpočívanie (spálňa, kúpeľňa), by mali byť zahalené do pokojnejších, nevtieravých, upokojujúcich farieb. Veľmi príjemná je zelená farba. Vhodná je do spální a kúpeľní. Avšak v spálni by mala byť iba nevtieravá, upokojujúca zelená. Aj modrá farba veľmi rada vchádza do jin priestorov. Táto farba symbolizuje pokoj, usmernenie do svojho vnútra a má veľmi priaznivý vplyv na spánok.

ibza zariadená podľa pravidiel jin jang

                                                                    Zdroj: peknebyvanie.sk                  

Ak si chcete upraviť interiér podľa stáročiami overených skúseností Číňanov a nechať tak voľne prúdiť pozitívnu energiu po celom byte, vrelo vám odporúčame prečítať si článok o základných princípoch feng shui v interiéri,  kde sa dozviete o tomto zázračnom spôsobe bývania oveľa viac.

Možno vám práve tieto jednoduché pravidlá feng shui alebo naše rady o pôsobení farieb na človeka zmenia váš dom na skutočný domov. 🙂

Farby podľa vášho znamenia

Farby sú úzko spojené aj so zamením, v ktorom ste sa narodili. Každé znamenie má svoju silnú farbu, no existujú však aj nevýhodné odtiene, ktorým by ste sa mali vyhýbať. Výber nesprávnej farby pre vaše znamenie zverokruhu je to, čomu je potrebné sa za každú cenu vyhnúť. Prečo? Aj keď sa farby vašej osobnosti môžu líšiť od vašich silných farieb zverokruhu, vždy ich môžete použiť na nasmerovanie pozitívnych vibrácií.

Baran:

Keďže je baran ohnivé znamenie, určite vás neprekvapí, že jeho najsilnejšou farbou je červená. Živý, ohnivý odtieň väčšiny červených predmetov je symbolom sily a energie.

Býk:

Najobľúbenejšia farba Býka je ružová, ale ak chcete pridať zmysel pre harmóniu a koordináciu, zvážte aj pastelovú zelenú.

Blíženci:

Žiadny iný odtieň by vašej energii nevyhovoval lepšie ako žltá farba. Tento odtieň nasmeruje vašu kreativitu a poskytne duševnú jasnosť a zároveň vám pomôže vyhnúť sa oblakom.

Rak:

S takou jemnou povahou ako má rak,  je striebro dokonalým odtieňom na vyjadrenie vášho pokoja, starostlivosti a pokoja, pretože je spojená s vyšším ja a spiritualitou.

Lev:

Lichotivý odtieň zlatej alebo oranžovej priťahuje veľkú pozornosť, rovnako ako vy. Jedným dychom tieto farby symbolizujú dobrodružstvo, spontánnosť a exhibicionizmus.

Panna:

Zelená a hnedá je farba sily pre Pannu, pretože je to prvok zeme spojený s poľnohospodárstvom a novým životom. Tieto farby navodzujú pocit bezpečia a relaxu.

Váhy:

Očarujúce, krásne a dobre vyvážené. Také sú odtiene farieb ružovej a modrej. Znamenie Váh je spojené so svetlejšou farbou, pretože jeho silová farba sa posúva smerom k svetlejšiemu koncu farebného spektra, takže vyberajte so studených pastelových odtieňov.

Škorpión:

Ako intenzívny človek so sklonom k drsnosti vás ostatní často nepochopia. Máte silnú prítomnosť a náročnú osobnosť. Hodí sa k vám čierna farba. Ak ju  však chcete zjemniť, siahajte po odtieňoch krvavo červenej, karmínovej, gaštanovej, či námorníckej modrej.

Strelec:

Fialová je okrem kráľovskej farby aj farbou múdrosti a tajomstva. Fialová sa hodí ku kreatívnym dušiam  ako sú strelci.

Kozorožec:

Zemské znamenie kozorožec je spojený s prírodnými drsnými odtieňmi hnedej a sivej, ktoré vyjadrujú silu a zrelosť a zároveň zvyšujú vašu spoľahlivosť a praktickosť.

Vodnár:

Vodnár má prirodzene svoju primárnu silovú farbu v jasne modrej, pretože to hovorí aj jeho názov. Odtiene svetlej modrej vás dokážu upokojiť a zvýšiť výkon vášho intelektu.

Ryby:

Odtieň oceánu, akvamarín, je silnou farbou pre vašu dušu rýb. Povzbudí vašu energiu a budete sa cítiť ako doma. Ako ryba, žijete svoj život, ktorý kráča s prúdom, a akvamarín, tiež známy ako morská pena, je odtieň, vďaka ktorému sa cítite bezpečne.

Zdroje: https://www.colorsexplained.com/zodiac-colors/

https://colors.dopely.top/inside-colors/your-zodiac-colors-based-on-zodiac-signs/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť