Home Obývačka inšpirácie Ako zariadiť malú obývačku? Pomôže Vám odkladací stolík!

Ako zariadiť malú obývačku? Pomôže Vám odkladací stolík!

by Martin

Zariadiť malý byt funkčne a zároveň pekne sa môže zdať ako neriešiteľný problém, opak je však pravdou. Stačí si všetko dopredu dobre premyslieť, a najlepšie nakresliť plánik bytu s rozmiestnením nábytku. Tiež si dobre premyslite, aký nábytok naozaj potrebujete, a bez ktorého sa zaobídete. Niektoré kusy nábytku nepotrebujete, ale napríklad jedálenský stôl sa nezaobíde bez stoličiek, posteľ bez nočných stolíkov a sedačka bez odkladacieho stolíka. Ako si vybrať odkladací stolík k sedačke do malej obývačky?

Rozkladacie a hniezdové stolíky

V malom byte voľte viac menších stolíkov alebo stolík s úložnou funkciou. Ideálne sú takzvané hniezdové stolíky. Tie sa najčastejšie skladajú z dvoch alebo troch kusov rôznych veľkostí a výšok, ktoré zasuniete do seba. Všetky stolíky potom zaberajú miesto ako jeden. Ich výhodou je aj ľahká prenosnosť.

Rozkladací stolík oceníte v prípade, keď občas hostíte väčší počet ľudí a potrebujete na stolík odložiť veľké množstvo občerstvenia. Niektoré zväčšíte napríklad tým, že prídavnú plochu vysuniete spod stolíka. V naozaj malom byte potom oceníte stolík s možnosťou zvýšenia odkladacej plochy. Potom za ním môžete pohodlne pracovať napríklad na notebooku. Z niektorých stolíkov vytvoríte dokonca stôl jedálenský.

Materiály a konštrukcia

Odkladacie stolíky sa vyrábajú z masívu, lamina, plastu, kovu aj skla. V malom byte oceníte stolík so sklenenou doskou, pretože prepúšťa svetlo a opticky zväčšuje priestor. Podobne pôsobí aj povrch vo vysokom lesku. Na skle a lesklom povrchu sa však držia odtlačky rúk i hrnčekov a je na nich vidieť prach, takže ich musíte častejšie čistiť.

Do malého interiéru voľte stolík s jednoduchým tvarom (najlepšie obdĺžnik alebo štvorec), v ľahkom a vzdušnom dizajne a svetlých farbách. Kruhu a oválu sa radšej vyhnite, pretože zaberajú príliš miesta. Hrany by mali byť dostatočne zaoblené, aby ste sa o ne nezranili. Štýl voľte podľa ostatného nábytku v obývačke, predovšetkým potom podľa sedačky. Veľkosť stolíka vyberte podľa toho, koľko ľudí bude stolík používať.

Vyberajte model s úložnými priestormi. Je jedno, či sa bude jednať o zásuvky či poličky. Uzavretý úložný priestor je však vhodnejší, pretože ukryje uložené veci a miestnosť bude vyzerať upratanejšie. Do políc môžete dať prútené košíky, ktoré poslúžia namiesto zásuviek. Praktický je stolík na kolieskach, pretože ho ľahko odsuniete, pokiaľ práve prekáža. Oceníte to hlavne v prípade, keď máte rozkladaciu sedačku a každodenne na nej spíte.

Ďalšie tipy

Pre odloženie kávy či misky s občerstvením poslúži aj taburet, ktorý v prípade väčších návštev využijete na sedenie. Potom je však otázka, kam odložíte občerstvenie. Opäť sa oplatí taburet s úložným priestorom. Miesto stolíka poslúži na odkladanie aj pevná podložka, ktorú umiestnite na opierku sedačky. Ovládače a časopisy môžete schovať tiež do „vreciek“ zavesených na podrúčkach pohovky alebo kresla.

Ak chcete stolík využívať len ako odkladaciu plochu, môžete zvoliť moderné nízke prevedenie. Pre odkladanie kávy a občerstvenia je však pohodlnejší stolík s výškou, ktorá bude zhodná s výškou sedačky (vo výške kolien sediacich osôb). Ak si nie ste budúcim použitím istí, voľte radšej stolík s možnosťou zmeny jeho výšky.

Je zvykom mať stolík pred sedačkou, ale ak tu naň nemáte miesto, postavte radšej z každej strany sedačky jeden menší stolík. Do malej obývačky sa rovnako väčšinou vojde len sedačka pre dvoch ľudí, takže každý na svoju kávičku bez problému dočiahne. A ak máte pohovku v rohu miestnosti, tak ju trochu posuňte a do rohu postavte rohový stolík. Využiť môžete aj stolík na kolieskach, ktorý spodnou časťou zasuniete pod sedačku. Keď nebudete na sedačke sedieť, stolík k nej jednoducho prirazíte, a ten tak nebude zaberať cenný priestor.

Riešili ste problém s malou obývačkou? Poraďte ostatným čitateľom, aký stolík ste nakoniec vybrali.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť