Home Obývačka inšpirácie Prázdne kúty v domácnosti? Rohový nábytok ich vyplní!

Prázdne kúty v domácnosti? Rohový nábytok ich vyplní!

by Martin

Problém s nedostatkom miesta a predovšetkým úložných priestorov rieši čím ďalej tým viac domácností. Rohový nábytok je ideálny do miestností s mnohými oknami a dverami aj do malých a úzkych miestností, pretože ich nezužuje ani neskracuje, ale iba vypĺňa inak nevyužitý priestor. Vďaka rohovému nábytku môžete takmer akýkoľvek, teda aj malý priestor, zariadiť zaujímavo, vkusne a prakticky. Drobnejšie rohové solitéry vyplnia prázdne kúty, kam by sa bežný rovný kus nehodil alebo nevošiel. Predovšetkým v problematických interiéroch totiž bývajú rohy jediným vhodným miestom, kam môžete postaviť nábytok. Buď doň postavíte bežný nábytok cez roh, alebo zvolíte rohový model.

V rohovom prevedení sa vyrábajú hlavne rôzne skrine a skrinky, komody, príborníky, vitríny aj knižnice. Zoženiete aj rohové televízne stolíky, police, jedálenské lavice, pracovné stoly a sedačky. Okrem nábytku zoženiete aj rôzne bytové doplnky určené do rohu, napríklad prútené koše na bielizeň či drôtené kvetinové stojany.

Rohová sedačka

Veľké rohové sedačky sú u nás obľúbené, lenže do malého priestoru sa príliš nehodia, pretože zaberajú veľa miesta. Na rohovú sedačku sa väčšinou zmestí veľa ľudí, môžete si na nej poležať, rozložiť ju na pomerne veľké lôžko a máva aj úložný priestor. Hodí sa však skôr pre tých, ktorí často organizujú filmové večery. Vo veľkom priestore môžete rohovú sedačkou vyčleniť rôzne funkčné zóny. Existujú rohové sedacie súpravy do U, symetrické na obe strany aj nesymetrické.

Rohová polica či regál

Polička môže byť moderným detailom, ktorým vyplníte inak málo alebo vôbec nevyužívaný rohový priestor. Pri výbere dbajte na to, aby jej dizajn a farba ladili s celkovým štýlom miestnosti. Môžete si vybrať modernú policu z drôteného programu alebo zo skla, ale aj rustikálnu policu z masívu. Police môžu mať jedno i viac poschodí a rôzny tvar. Pred kúpou si rozmyslite, čo na polici budete odkladať a dbajte na jej nosnosť. Pri vešaní si uvedomte, že vám nesmie prekážať pri pohybe po miestnosti. Ak je vám jedna polička málo, môžete si vybrať policový regál, do ktorého uložíte oveľa viac vecí.

Rohová šatníková skriňa

Môžete si kúpiť sériovo vyrábanú rohovú skriňu v štandardizovaných rozmeroch, pre lepšie využitie priestoru je však lepšie nechať si vyrobiť skriňu na zákazku. Len tak bude plne vyhovovať vašim potrebám. Rohová šatníková skriňa síce máva užšie dvere, vo vnútri je však veľa priestoru. Ten môžete rozčleniť rôznymi policami, šatníkovými tyčami a ďalšími doplnkami. Vždy dbajte na to, aby ste mali ľahký prístup aj do rohu skrine. Ideálnym riešením je, keď rohová skriňa pripomína malú šatňu. Potom v nej však nesmie chýbať zrkadlo a osvetlenie.

Rohový televízny stolík

Ak už naozaj neviete, kam umiestniť televíziu, možno vás zachráni rohový televízny stolík. Jeho použitie však nie je z hľadiska pozorovacích uhlov vhodné za každej situácie, takže ho nechajte ako poslednú možnosť. Lepší je rohový stolík, ktorý má kolieska, vďaka ktorým ľahko stolík natočíte do ideálneho pozorovacieho uhla. Tiež by mal mať úložné priestory na všetku elektroniku, ktorú máte pri televízii.

Rohová jedálenská lavica

Jedálenská lavica zaberie menej miesta ako stoličky a poskytne dostatočné pohodlie pre viac ľudí. Vďaka tomu nepotrebujete toľko stoličiek. Pod sedákom môže byť skrytý veľký úložný priestor. Rohovou lavicou vyplníte roh miestnosti, ale môžete ju použiť aj v priestore, kde pomocou nej ohraničíme jedálenskú zónu. Rohový diel lavice môže slúžiť ako polica alebo miesto na sedenie.

Rohová skrinka či vitrína

Rohová skrinka väčšinou máva police, môže však mať aj zásuvku. Police môžu byť otvorené, alebo ukryté za plnými či presklenými dvierkami. Skriniek je na trhu veľa, takže je len na vás, aký dizajn si vyberiete. Pokiaľ máte nejakú hodnotnejšiu zbierku, pristane jej celopresklená vyššia skrinka, teda vitrína. Pre zvýraznenie uložených predmetov môžete zvoliť model so zabudovaným LED osvetlením.

Rohové kvetinové stolíky a stojany

Máte veľa kvetín a už neviete, kam s nimi? Kúpte si rohový kvetinový stolík alebo stojan a využite inak prázdny kút. Myslite však na to, že niektoré kúty sú pomerne tmavé, takže na stolík musíte postaviť správny typ kvetín s ohľadom na požiadavky na svetlo. Kvetinové stolíky aj stojany sa vyrábajú v mnohých tvaroch a z mnohých materiálov, takže je opäť na vás, aký typ si vyberiete. Buďto ich môžete zladiť so štýlom miestnosti, alebo zvoľte nejaký výrazný solitér, ktorý sa stane ozdobnou dominantou miestnosti.

Rohový písací stôl

Vďaka rohovému stolu využijete inak prázdny kút v izbe. Vždy však dbajte na to, aby k stolu dopadal dostatok prirodzeného svetla (ak je to možné), a aby dopadalo zo správnej strany. Pokiaľ bude stôl slúžiť iba ako počítačový, temný kút až tak veľmi nevadí. V rohu máva počítačový stôl podstavec na monitor. Pri výbere dbajte na to, aby v konštrukcii bolo miesto nielen na počítač, ale aj pre vaše nohy a zasunutie stoličky.

Využívate rohový nábytok, alebo nechávate kúty voľné? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť