Home Nápady do záhrady Prázdniny sa končia – ako využiť posledné dni voľna?

Prázdniny sa končia – ako využiť posledné dni voľna?

by Martin

Prázdniny sa končia a deti majú pred sebou ešte zopár dní voľna. Niektoré z nich sa do školy tešia, niektoré pôjdu vôbec prvýkrát a majú trochu obavy, čo ich čaká. Vymyslite pre deti na celý týždeň záhradnú zábavu. Prekvapte deti každý deň jednou kratochvíľou, urobte im radosť a zabavte sa s nimi tiež.

Využite posledné dni prázdnin a vymyslite hry pre deti

Vysoké denné teploty a slnečné počasie sú ideálne pre záhradné hry, pri ktorých využijete vodu. Príjemne schladí a deti pri svojom vyčíňaní vodu milujú. 1. Skvelú zábavu pripravíte len s obyčajnou detskou šmykľavkou, pod ktorou na dojazd rozviňte veľkú plachtu z plastickej hmoty. Na ňu potom nechajte tiecť vodu zo zavlažovacie hadice. Dojazd na mokrú plochu je zážitok.

Foto: ©Depositphotos.com/tizianella

2. Ďalšiu „mokrú“ hru nachystajte na záhrade s farebnými nafukovacími balónikmi. Naplňte ich opatrne vodou, dobre zaviažte a rozvešajte po stromoch v rôznej výške. Deti, najlepšie spolu s kamarátmi, si potom môžu s kúskom laty zahrať na stredovekých rytierov a súťažiť, kto praskne najviac balónikov. Hru vylepšite napríklad o zaviazanie očí a hlasové navádzanie na cieľ. O častú sprchu nebude núdza.

3. V letných záhradách vedľa vtákov poletuje spravidla veľa motýľov. Skúsili ste ich niekedy s deťmi pozorovať? Nie je to až tak ťažké, musíte im len pripraviť lákadlo. Do plochej keramickej misky s väčším priemerom nalejte na dno trochu čistej vody a pridajte na malé kúsky nakrájané sladké ovocie. Snáď vaše kŕmidlo a náustok nájdu motýle skôr, ako tento rok všadeprítomné osy.

Foto: ©Depositphotos.com/ponsulak

4. Detských neposedníkov na dlhšiu dobu zabavíte klasickou preliezačkou z obyčajných lezeckých lán. Medzi stromami na záhrade natiahnite nepravidelnú „pavúčiu sieť“, ktorou nechajte svoje ratolesti preliezať. Najlepšie opäť s kamarátmi, kto skôr a na čas. Rovnováhu a priestorovú orientáciu precvičíte výborne na lanovom moste. Naozaj pevne ho napnite do tvaru písmena X medzi dva stromy.

Postavte si na záhrade zelené tee-pee z vetiev a popínaviek

Deti a záhrada, to znamená tiež schovávačky na stovku najrôznejších spôsobov. 5. Skúste si spolu so svojimi ratolesťami postaviť záhradný tee-pee. Nosnú konštrukciu v známom ihlanovitom tvare urobte napríklad z agátových vetiev, vydržia dlho. Horizontálny výplet vytvorte z povrázkov či drôtikov. Okolo kruhovej základne vášho típí vysaďte popínavé, zelené a rýchlo rastúce trvalky.

6. Trochu adrenalínu pre vás a únavu pre vášho hyperaktívneho potomka zaistíte skákaním. Kúpte si záhradnú trampolínu s ochrannou sieťou, ktorú si vyberte v priemere 365 alebo 396 centimetrov. Maximálne ju môžete zaťažiť do 100 kg a pádu bráni nylonová bezpečnostná sieť s robustným zipsom. Samozrejmé je krytie pružín penovou podložkou, rovnako ako penový obal rúrok.

Poznáte univerzálnu zábavu, ktorej sa môže venovať takmer ktokoľvek 7. Francúzsky pétanque môžete hrať skoro všade, len na trochu rovnej plochy bez veľkých mačín alebo kameňov. V tom je práve čaro tejto hry. Zaobstarajte si v športových predajniach viac sád špeciálnych gulí a usporiadajte prázdninový turnaj pre všetky deti, prichádzajúcich i kamarátov.

Foto: ©Depositphotos.com/Forgiss

Pretože je prvý školský deň za rohom, neuškodí vašim deťom trocha nenápadného „opakovania“ a mierne cvičenie pamäti. 8. Ideálne prepojte náučnú chvíľku s tým, na čo sa chystáte. Na záhradu alebo do lesa, na prechádzku si vezmite atlas alebo herbár, a skúste chvíľu poznávať vtáky, živočíchy alebo rastliny. U malých detí majte po ruke aj papier a pastelky a nenásilne precvičujte jemnú detskú motoriku.

Ako sa zabavíte s deťmi v posledné prázdninové dni? S vlastnou záhradou to pôjde určite lepšie. Napíšte svoje najlepšie tipy do komentára pod článkom, a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť