Home Detská izba inšpirácie Ako vybaviť izbu pre malých i veľkých študentov

Ako vybaviť izbu pre malých i veľkých študentov

by Martin

Letné prázdniny sú v poslednej štvrtine, a ak máte doma malého školáka, pomaly ho pripravte na prechod do pravidelného režimu. Uľahčite a spríjemnite deťom toto obdobie. Iste si pamätáte tú nostalgiu za krásnymi dňami, keď ste nič a nikam nemuseli. Zvlášť pri prváčikoch bude asi radikálna zmena v detskej izbe, smerom ku písaniu domácich úloh a učeniu.

Navrhnuté detské a študentské izby vám uľahčia výber

Kúpte svojim ratolestiam v predstihu pred začiatkom školy nový nábytok podľa posledných trendov. Snažte sa byť trochu nadčasoví a nakupujte tak, aby vybavenie izby vášho školáka vydržalo dlhšie ako jeden rok. Pozrite sa po detských a študentských izbách. Už pripravené sady nábytku vám výber znateľne uľahčia. Zaistite dieťaťu pokoj na domácu prípravu hneď od prvého školského dňa.

Neváhajte kúpiť poriadny pracovný stôl. Deti pri ňom budú tráviť čoraz viac času, učiť sa čítať a písať, robiť úlohy. Ideálna dĺžka stola v období začiatku školskej dochádzky je 150 cm a počítajte s dnes už bežným a potrebným vybavením počítačovou zostavou. Keď si dieťa sadne na stoličku, musí mať tiež zrovnaný chrbát a nohy na zemi. Doplňte aj primerané osvetlenie, pridajte lampičku k posteli aj stolu.

Optimálne riešenie nájdete pri „rastúcich“ písacích stoloch, ich výšku nastavíte ľubovoľne. Taký stôl zostane vašej ratolesti až do dospelosti. K dobrému stolu patrí aj kvalitná stolička, spĺňajúca základné zdravotné parametre. Vyberte stoličku s opierkou pod lopatky, vysokú tak, aby lakte boli k pracovnej doske v pravom uhle. Nezabudnite ani na vhodný koberec. Celú miestnosť zateplí a tlmí zvuky.

Malí školáci už majú mať samostatné lôžko. Jeho dĺžku vyberte tak, aby vždy aspoň o 15 centimetrov presahovala výšku dieťaťa pri štandardnej šírke 80 centimetrov. Deti milujú detské postele v podobe áut, autobusov alebo napríklad aj lodí. Miesto v izbičke ušetríte s multifunkčnými vyvýšenými či poschodovými posteľami. Vedľa miesta na spanie je ich súčasťou aj písací stôl, šatníková skriňa, úložné priestory a police.

Starší študenti majú o vybavení izby svoju predstavu, korigujte ju opatrne

Teenagerom zaistite pohodlnú posteľ a dostatočný priestor na prácu. V tomto veku už majú vaši potomkovia svoje predstavy o živote a do ďalšieho zariaďovania ich izby si spravidla nenechajú príliš hovoriť. Stredo a vysokoškoláci ocenia vybavené študentské izby, ktoré poskladáte podľa aktuálnej potreby. Zostavy v mnohých variantoch sú vhodné pre dievčatá i chlapcov.

S postupom času bude váš školák potrebovať oveľa viac miesta na knihy, zošity a učebnice. K stolu dajte odpadkový kôš, hodiť sa bude aj nádoba na písacie potreby. Celkové osvetlenie izby vyriešte centrálnym svetlom. Na čítanie kúpte stolové lampy, ktorých svetlo má dopadať na knihu pod uhlom 50°. Relaxačnú časť izby potom vybavte nástennými lampičkami.

Zažité farebné schémy modrá vs. ružová už u študentov neplatia

V študentskej izbe sa už nemusíte riadiť zaužívanou schémou chlapcom modrá a pre dievčatá ružová. Izbu pre študenta zariaďujte vzhľadom na hlavné aktivity. Potrebujete vhodný stôl a stoličku, dostatok úložných priestorov a hlavne pohodlnú posteľ. Aj keď majú študenti o svojej izbe akúsi ideu, nesklamete ich prírodnou dyhou, lakovanými povrchmi, či hliníkom.

Kvalita postele závisí na kvalitnom matraci a rošte. Ak máte dostatok priestoru, zvoľte šírku lôžka 120 cm. Váš študent totiž na posteli strávi veľa času, či už učením, písaním na počítači, telefonovaním alebo čítaním. Zaujímavú farebnú dekoráciu a ochranu matraca získate s kvalitnou prikrývkou. Mnohí odborníci odporúčajú meniť matrac zo zdravotných dôvodov každých sedem rokov, nezabúdajte na to.

Musíte šetriť miestom? Kúpte kúsky sektorového nábytku. Jeho výhodou je jednoduché poskladanie modulov a tým aj široká variabilita. V malej miestnosti vyzerajú stavebnicové systémy dobre, idú ľahko skladať aj upraviť na mieru. Typickou „dekoráciou“ študentských izieb sú povaľujúce sa veci na zemi či kreslách. Zabránite tomu členitou a priestrannou šatníkovou skriňou.

Vytvoriť takmer ideálnu detskú izbu nie je jednoduché, ale všetko môžete s trochou času zvládnuť. V každom prípade vždy myslite na bezpečnosť a presvedčte sa hlavne o stabilite kúpeného nábytku. Netolerujte ostré rohy alebo hrany, skontrolujte si aj zdravotnú neškodnosť použitých farieb. Školské potreby nakupujte radšej už teraz, na začiatku septembra si ušetríte nervy aj peniaze.

Základom pre bezproblémový nákup je zoznam potrebných vecí. V ňom zohľadnite želanie svoje, svojej ratolesti aj požiadavky danej školy. Ak sa škola zatiaľ nevyjadrila, odložte väčšie nákupy na neskôr a kúpte len to najdôležitejšie. Aktovku alebo batoh, písacie potreby, peračník, cvičebný úbor a prezuvky. Zošity, obaly ani písacie pomôcky nemusíte kupovať značkové a dizajnové. Výrazne tým ušetríte.

Tešíte sa spolu so svojimi deťmi, až pôjdu po prázdninách do školy? Napíšte do komentára pod článkom, akým novým kúskom nábytku ste im urobili radosť a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť