Home Ako sa starať o nábytok Ako ochrániť a ošetriť záhradný nábytok?

Ako ochrániť a ošetriť záhradný nábytok?

by blog.novynabytok.sk
Záhradná hojdačka Giana (um. Ratan)

Záhradný nábytok toho počas leta zažije až-až. Horúce lúče letného slniečka, letné dažde, búrky a silný vietor mu dajú zabrať. O tom, že slnečné žiarenie je skvelý pomocník, ale zlý pán sa presvedčíte aj pri pohľade na svoj záhradný nábytok. Prezradíme vám, ako záhradný nábytok ekologicky ošetriť tak, aby vyzeral ako nový.

O tom, že slnečné žiarenie je skvelý pomocník, ale zlý pán, sa presvedčíte aj pri pohľade na svoj záhradný nábytok. Na kráse mu nepridá ani príliš častý kontakt s vodou. Výsledkom je, že vaše pôvodne očarujúce kúsky záhradného nábytku pomaly strácajú svoju farbu, lesk, sú vyblednuté a bez života.

Záhradná hojdačka Giana (um. Ratan)

Záhradná hojdačka Giana (um. Ratan)

Že je aj tak už neskoro, pretože váš nábytok už je poškodený? Čítajte ďalej! Prezradíme vám, ako záhradný nábytok ekologicky ošetriť tak, aby vyzeral ako nový. Starostlivosť o záhradný nábytok sme prehľadne rozdelili podľa materiálov.

Kovový záhradný nábytok

Ako chrániť kovový nábytok? V prvom rade vyčistite kov. Najúčinnejší spôsob je ten, že kov utriete hubkou namočenou v čistiacom roztoku. Ak chcete odstrániť všetky zaschnuté škvrny, super pomocníkom bude klasická kefka na zuby.

Pokiaľ sa na nábytku nachádza aj hrdza, odstráňte ju, aby sa nešírila ďalej. S hrdzou však opatrne! Dávajte pozor, aby ste spolu s ňou nezoškrabli aj kúsok z nábytku. Keď skoncujete s hrdzou, nábytok opláchnite a vysušte. Ak použijete záhradnú hadicu, zábavu si určite užije aj váš štvornohý priateľ.

využite super akcie až -53%

Kovový nábytok vysušte. Ak sa vám zdá, že potrebuje aj nový náter, pustite sa do obnovy. Nekovové časti nábytku ochránite tak, že ich oblepíte maliarskou páskou. Najideálnejšie a najrýchlejšie je, ak použijete farbu, ktorá kombinuje antikorózne prísady s farbou slúžiacou ako základ aj krycia vrstva. Dbajte pritom na vlastnú bezpečnosť. Na svoju prácu si vyberte dobre vetraný priestor a zaobstarajte si ochranné rukavice.

Záhradný nábytok - Doppler - Miami Detroit 1+4 (hliník)

Záhradný nábytok – Doppler – Miami Detroit 1+4 (hliník)

Nechajte ochranný náter vysušiť. Nakoniec na kovovom záhradnom nábytku dotiahnite všetky skrutky a naolejujte technickým olejom všetky kĺbové spojenia tak, aby sa s ním ľahko manipulovalo a bolo nenáročné ho zložiť. Pokiaľ to bude možné, pri používaní kovového nábytku zabráňte akýmkoľvek možným nárazom, aby sa kov neolupoval.

Záhradná hojdačka Bahamas bežová

Záhradná hojdačka Bahamas bežová

Drevený záhradný nábytok

Poznáte ten pocit. Do záhradky ste si vybrali drevený dizajnový nábytok, ktorý lahodí oku a vytvára dokonalú harmóniu s okolitou prírodou a rastlinkami. Drevo je však materiál, ktorý si vyžaduje perfektnú starostlivosť. Ak chcete, aby vám drevený nábytok vydržal čo najdlhšie, je ideálne postaviť ho do altánku, na terasu, do záhradného stanu alebo jednoducho na miesto, kde naň nemá dosah priame slnečné žiarenie a nedostane sa do kontaktu s dažďovou vodou. Pokiaľ takýto priestor nemáte k dispozícii, skvele vám poslúži aj praktický obal na záhradný nábytok.

Zadovážiť obal na záhradný nábytok

Pri ošetrení nábytku zvážte aj to, aký druh dreva bol použitý na výrobu. Agátové aj teakové drevo je potrebné raz ročne ošetriť olejom, ale nemoriť. Teak, ktorý je jedným z najkvalitnejších materiálov na výrobu záhradného nábytku, je od prírody mastné drevo. Moridlo by sa naň nechytilo.

Záhradný nábytok Chesterfield II. 1+6 (Akácia)

Záhradný nábytok Chesterfield II. 1+6 (Akácia)

Ako teda postupovať pri ošetrení dreveného nábytku? Najskôr mu dajte mydlový kúpeľ so špeciálnym prípravkom určeným na drevené plochy. Potom doprajte drevu ochranu v podobe olejového náteru, ktorý prenikne hlboko do dreva, zvýrazní odtieň a prirodzenú ochranu dreva a dodá mu potrebnú farbu, lesk a impregnáciu.

Ak chcete ochrániť drevený nábytok pred slnkom a vodou ekologicky, potešíme vás. Ochranný prostriedok z našej ponuky obsahuje špeciálnu zmes ľanových, terpentínových a levanduľových olejov. Kvalitný prípravok je vyrobený na prírodnej báze a je zdravotne nezávadný. Ak máte mnoho kusov dreveného nábytku, zvoľte veľké 5 litrové balenie.

Záhradný servírovací vozík Monte (Teak)

Záhradný servírovací vozík Monte (Teak)

Záhradný nábytok z ratanu

Pokiaľ vlastníte záhradný nábytok z umelého ratanu, gratulujeme! Ste hrdým majiteľom pohodlného materiálu, ktorý tak ľahko nevybledne a ani nezmení tvar.

Záhradné lehátko - Exterio - Apple Daybed (umelý ratan)

Záhradné lehátko – Exterio – Apple Daybed (umelý ratan)

Umelý ratan je známy svojou odolnosťou voči UV žiareniu a vysokou tepelnou odolnosťou. Odolá teplotám od -40 až do +60°C. Vydržal by sibírsku zimu či saharskú horúčavu. Zo všetkých materiálov je teda najvhodnejší na exteriérové využitie. Hodí sa do záhradky, na terasky i na balkón. Ak budete tento vysokokvalitný nábytok dlhodobo vystavovať vode a slnku, síce vybledne, ale jeho poškodenie bude v porovnaní s menej odolnými materiálmi skutočne málo badateľné.

Záhradná zostava - Exterio - San Marino classic natur (hliník + umelý ratan)

Záhradná zostava – Exterio – San Marino classic natur (hliník + umelý ratan)

Ak sa vám nábytok z umelého ratanu zašpiní a potrebujete ho vyčistiť, použite vysokotlakový čistič, známy aj pod názvom wapka. Ak si nechcete obstarávať nič navyše a uspokojíte sa aj s menej náročnou údržbou, prípadne chcete vyčistiť povrch záhradného nábytku bez chémie, stačí, keď na čistenie použijete vedro s vodou zmiešanou s ekologickým čistiacim prostriedkom. Povrch potom postačí iba prejsť handričkou, ktorá bude namočená v tejto tekutine.

Záhradný nábytok Angela Box cappuccino (Umelý ratan)

Záhradný nábytok Angela Box cappuccino (Umelý ratan)

Možno vás inšpiruje tento rozkošný mýval.

Záhradný nábytok z textilnými prvkami

Materiály ako drevo, kov či umelý ratan ochránite aj vtedy, keď ich prikryjete textilnými prvkami. Aj o tieto textilné materiály sa však treba starať, ak chcete predĺžiť ich životnosť. Starať sa teda treba aj o vankúše a textilné poťahy. Textilné prvky, ktoré sú položené na záhradnom nábytku, je potrebné pravidelne vyvetrať. Ak by ste tak neurobili, mohla by sa na nich vplyvom vlhkosti chytiť pleseň. Vyberajte kvalitné vankúše a poťahy, ktoré sú vhodné na použitie v exteriéri a sú už od výroby impregnované. Najvhodnejšie sú polyesterové s teflónovými vláknami.

Záhradná hojdačka Petra

Záhradná hojdačka Petra

Čo robiť, keď zmoknú alebo navlhnú? Nechajte ich pomaly sušiť v tieni. Na slnku by mohli vyblednúť, alebo by na nich vznikli nepekné mapy. Ak majú textilné poťahy zips, máte vyhraté. Môžete ho jednoducho vyzliecť a oprať na 30 stupňov. Najlepšie sa vyperie bez aviváže, ale s impregnačným prípravkom. Podobne ako pri outdoorovom oblečení sa pri praní takýmto spôsobom skvele zachová impregnácia. Impregnačný sprej však môžete použiť aj po vypratí poťahov.

Výborným spôsobom ochrany textilných vankúšov a poťahov je aj prikrytie záhradného nábytku plachtou alebo špeciálnym obalom.  Ak sa rozhodnete zvoliť takýto spôsob ochrany, presvedčte sa, že popod plachtu alebo obal prúdi vzduch. Zabránite tomu, aby pod nimi vznikli plesne. Ak sa na textile budú nachádzať drobné nečistoty, ako napríklad malé vetvičky zo stromov alebo omrvinky, stačí ich len povysávať.

Záhradné lehátko Corona (um. Ratan)

Záhradné lehátko Corona (um. Ratan)

Prajeme vám nádherné leto plné pohody a bez nehody!

Čítajte tiež: Balkónový nábytok: Spravte si kúsok raja na vašom balkóne!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť