Home Obývačka inšpirácie 5 tipov ako rýchlo a lacno oživiť obývačku

5 tipov ako rýchlo a lacno oživiť obývačku

by Martin

Máte pocit, že by si vaša obývačka zaslúžila nový šat ale nechcete robiť veľké zmeny ani investície? Máme pre vás 5 tipov na malé zmeny s veľkých efektom, ktoré nebudú zaťažovať vašu peňaženku.

1. Dajte starým veciam druhú šancu

Väčšina z nás má doma staré nepoužívané veci, ktoré nechceme vyhodiť pretože by sa mohli raz hodiť.  Na staršie vankúše môžete kúpiť alebo ušiť nové poťahy, ktoré sa do obývačky perfektne hodia. Dekorácie ako škatuľky, vázičky či sošky môžu dodať obývačke nový vzhľad aj keď ich roky schovávate. Ak ich použijete s citom pre dizajn a v rozumnej miere nič nepokazíte. Skutočným pokladom sa môže stať drevený nábytok aj keď je po starých rodičoch. Vintage kúsok sa môže stať skutočnou ozdobou a niekedy postačí iba menšia renovácia.

Foto: © pixabay.com

2. Preorganizujte obývačku

Popremýšľajte o tom ako by sa dal popremiestňovať váš nábytok. Určite ste už na aktuálny stav zvyknutý ale vždy sa dá nájsť praktickejšie alebo pohodlnejšie usporiadanie. Skôr ako začnete hýbať s nábytkom všetko si naplánujte, zmerajte a nakreslite. Aj malé zmeny môžu úplne zmeniť atmosféru a vzhľad miestnosti. Roky využívania vás určite navedú k zmenám k lepšiemu a efektívnejšiemu usporiadaniu.

3. Vlastné doplnky

Zapojte vlastnú zručnosť a fantáziu a vytvorte si vlastné doplnky. Upleťte si vlastnú deku alebo ju vytvorte zošitím niekoľkých starších prikrývok. Veľmi jednoduché je aj ušitie už spomínaných obliečok na vankúše. Inšpirácie nájdete aj na našom blogu. Nájdete tu tipy na dekorácie zo žiaroviek aj na vlastnoručne vyrobené fotorámiky.

4. Maľujte nielen steny

Vymaľovať obývačku novou sviežou farbou bude mať určite pozitívny efekt. Do obývačky sa skvele hodí zelená, žltá, oranžová ale aj hnedá či sivá. Samozrejme môžete farby aj kombinovať ale nie prekombinovať. Ak máte na to zručnosti môžete na stenu namaľovať vlastné dielo, ak nie použite dostupné šablóny a stenu vylepšite nápisom alebo obrázkom. V prípade, že nechcete maľovať na stenu vyskúšajte papier alebo plátno a hotové dielo zaveste na stenu. Zmenu farby si môžu vyslúžiť aj dekorácie. Sklo, keramika aj drevo sa dajú jednoducho pomaľovať.

Foto: © pixabay.com

5. Oživte obývačku a to doslova

Nič neprinesie do miestnosti viac života ako kvety a rastliny. Obávať sa nemusíte ani náročnej starostlivosti. Niektoré rastliny ako sú sukulenty, fikus, netýkavka, kalanchoe či aloe vera zvládne pestovať skutočne každý. Miestnosť ale krásne oživia a navodia príjemnejšiu atmosféru. Navyše sukulenty sa dajú ľahko rozmnožovať. Ak už doma nejaký máte stačí si ho namnožiť a tak nie je potrebné kupovať novú rastlinku. Zvážiť môžete aj malé akvárium so zopár rybičkami, ktoré vás taktiež nebude stáť veľa peňazí ale pre vašu obývačku bude osviežením.

Foto: © pixabay.com

Chystáte sa na zmeny vo vašej obývačke? Potrpíte si na doplnky alebo uprednostňujete jednoduchosť?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť