Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Dušičky alebo Halloween? Inšpirujte sa jesennými dekoráciami!

Dušičky alebo Halloween? Inšpirujte sa jesennými dekoráciami!

by Martin

Deň pred kresťanským sviatkom Všetkých svätých, posledný deň v októbri, sa oslavuje v anglosaských krajinách ľudový sviatok Halloween. Názov sviatku vznikol skrátením anglického „All-Hallows-eve“, teda „Predvečer Všetkých svätých“. Deti sa obliekajú do strašidelných kostýmov, chodia od domu k domu a koledujú kvôli sladkostiam. Asi najznámejším znakom Halloweenu je vyrezávaná tekvica so sviečkou vnútri, zvaná jack-o‘-lantern. V Slovenskej republike ale o tradičný sviatok nejde.

Slovenský tradičný sviatok Dušičiek, v kalendári zapísaný ako Pamiatka zosnulých, je starý viac ako tisíc rokov. Aj keď podľa niektorých teológov u nás kultúra vzťahu k zosnulým klesá, stále trvá isté povedomie, že mŕtvi do nášho života patria. U nás je tak zvykom navštíviť na cintoríne rodinný hrob a zapáliť zosnulým sviečku. Vo všeobecnosti na tento krok myslia aj ateisti.

Foto: © Depositphotos.com/poznyakov

Zvyky Halloweenu sa rozvinuli v Írsku na základe zvykov oslavy sviatku Všetkých svätých, ktorý ľudia preniesli do Írska z Ríma. Opierajú sa o pôvodnu židovskú tradíciu slávenia sviatkov už od predchádzajúceho večera, pretože Židia počítali začiatok dňa už od predchádzajúceho západu slnka. Vysťahovalci potom zvyk dostali v 19. storočí do USA. Odtiaľ ho s expanziou americkej kultúry preberali ďalšie krajiny.

S koledovaním súvisia ďalšie žartíky, u nás sa ale neujali

Celé dianie je v znamení tradičného porekadla „Trick or treat“, vo voľnom preklade teda „Sladkosť alebo žartík.“ Slovenské domácnosti spravidla ale neakceptujú ani ďalšie žartíky, ktoré s jesenným koledovaním súvisia. V Amerike je to napríklad typické pomaľovávanie automobilov, dverí alebo zubná pasta na kľučkách. Nechýbajú čarodejnice, príšery, duchovia, oheň či sovy.
Typickými farbami Halloweenu sú čierna a oranžová. Tiež ste si niekedy dali symbolicky tekvicu na priedomie cestou do predsiene? Oranžové veľké tekvice i malé tekvice Hokkaido môžete zdobiť takmer všetkým, čo vám napadne. Nafarbite ich rôznymi tónmi a pred poukladaním do malej pyramídky ozdobte stopky tekvíc rôznofarebnými lesklými flitrami. Na vysekávanie rôznych ornamentov do hrubej tekvicovej šupky si požičajte formičky na vianočné pečivo.

Tekvicová dekorácia na Halloween nemusí byť len príšerka so sviečkou. Tekvicu rozrežte, vydlabte a dovnútra uložte do ľadu nápoje na večerné posedenie. Keď prispôsobíte vydlabaný otvor natesno menšej miske, môžete si z tekvice naberať napríklad čokoládové fondue. Dochádza vám inšpirácia? V tme neónovo žiariacu dekoráciu urobíte z tekvice, ozdobenej fosforeskujúcimi farbami.

Inšpirovať sa môžete aj v nasledovnom videu, v ktorom uvidíte, ako si vyrobiť kreatívne a vtipné kostýmy.
Ako ste na tom doma s oslavou Halloweenu vy? Míňa vás alebo šantíte s deťmi a maskami? Napíšte do komentára pod článkom, čo a prečo vás na sviatku láka a pochváľte sa ostatným čitateľom so svojou tekvicovou výtvarnou kreáciou.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť