Home Netradičné bývanie Kreatívne nápady na nástenné vešiaky do predsiene

Kreatívne nápady na nástenné vešiaky do predsiene

by Martin

Jesenné a zimné počasie je tu a tým aj nutnosť používať viac vrstiev teplejšieho oblečenia. Vonku ich ešte vynosíte, ale po príchode domov do tepla sa búnd, kabátov, šálov a čiapok radi zbavíte. Pripadá vám ale klasický sériovo vyrábaný vešiak alebo aj samostatný solitér nejako nudný? Vyrobte si ho sami. K dispozícii máte veľa netradičných nápadov, ako pútavo oživíte svoju predsieň.

Foto: © Depositphotos.com/studio306stock

Najjednoduchšie a navyše aj najlacnejšie je zútulnenie príchodu do bytu konármi zo stromov. Hodia sa nielen do bytov s masívnym nábytkom, ale i do moderných interiérov. Prírodná farba konárov sedí k akémukoľvek materiálu alebo farbe. Ak sa vám nepáčia, tak ich natrite. Neopracované vetvy pozbierate v lese, ale kúpite ich aj v obchodných domoch, kvetinárstvach, prípadne v dekoračnom obchode.

Prirodzenú farbu dreva zvýraznite bezfarebným lakom

Pred náterom zbavte vetvy kôry a nečistoty odstráňte brúsnym papierom. Potom ich nechajte vyschnúť a môžete natierať. Ak chcete zachovať prirodzenú farbu dreva, použite bezfarebný lak na drevo, olej alebo vosk. Chcete ich nafarbiť? Použite pigmentový lak na drevo alebo akrylátovú farbu. Zoženiete ich v hobby marketoch, špecializovaných predajniach či výtvarných potrebách.
Drevené vetvy vzhľadovo ladia so sklom a inými lesklými plochami, ale aj s ostatným dreveným zariadením. Vyzerajú dobre v kombinácii so zelenou, žltou, červenou a bielou farbou. Ako vešiak využite trebárs zavesené veľké kusy pri strope. Okrem búnd a kabátov na ne zavesíte trebárs aj závesné kvetináče alebo látkové závesy.

Veľmi zaujímavo vyzerá kúsok, kde kabáty zavesíte na tŕne, vyrobené z polovíc vešiakov na šaty. Pokiaľ u nich necháte aj drôtené očko, môžete na ne zavesiť trebárs látkové tašky. Zaujímavosťou, ale vzhľadovo skôr do kúpeľní, je použitie oceľových alebo porcelánových zakončení vodovodných ventilov. Pripevnite ich na drevenú dosku, ktorú natrite farbou podľa vašich predstáv.

Originálny vešiak získate po návšteve železiarstva, kde sa budete zháňať po naozajstných železných hákoch na kladkostroj. Natreté lesklou farbou a pripevnené na drevenú dosku udržia aj premočený kabát. Športovo a letne ladený vešiak dostanete zo starých a už nepoužiteľných pádiel na kanoe. Stačí ich len prebrúsiť, natrieť pastelovou farbou a priskrutkovať obyčajné oceľové háčiky.

Ako vešiaky sa vám budú hodiť aj staré príbory

Pevný vešiak na odevy a všeličo iné vytvoríte aj zo starých príborov. Priamo k tomu nabádajú vidličky a správne ohnuté lyžičky. Po tejto úprave ich už len stačí prichytiť na drevený podklad. Máte doma už nepoužívané magnetofónové kazety? Zlepte pevne vždy dve k sebe do tvaru písmena T a potom na hornej hrane jednej z nich vyrežte klin. Poslúžia ako háčiky, rovnako tak staršie oceľové hrable.
Môžete zohnať aj pár starších drevených kuchynských valčekov. Skúste ich na koncoch citlivo odrezať a získate vždy dva háčiky na zavesenie čohokoľvek. Veľmi dobre vyzerajú staré murárske lyžice, ktoré na drevený podklad priskrutkujete ich oceľovou plochou tak, aby držadlá z dreva smerovali nahor. Industriálny kúsok získate z rôzne pospájaných vodovodných armatúr.

Hračky, vodovodné kohútiky, či staré klince. Aj toto všetko môžete použiť ako háčiky.

Kúsok recyklovaného dreva s neobrúsenými hranami vyzerá ešte rustikálnejšie, keď doň vrazíte niekoľko hrubých starých klincov, ktoré slúžia ako háčiky. Detskú izbičku môžete obzvláštniť s vešiakom vytvoreným zo starých vodovodných kohútikov pretretých žiarivou farbou. Pre menšie deti zvoľte namiesto klasických fádnych háčikov postavičky zvieratiek z tvrdej gumy, ktoré prepílite na polovicu – hlavu prilepíte na drevenú dosku a máte netradičný vešiak. .Do manželovej dielne zaveste vešiak, kde ako háčiky bude slúžiť staré náradie, napríklad rôzne šróbováky alebo kľúče.

Či už bývate uprostred mesta, v dedine alebo na samote pri lese, zútulnite si svoju predsieň vlastnými výrobkami. Nebojte sa používať prírodniny, ktoré nájdete na svojich prechádzkach, ale ani bežné predmety dennej potreby. Nechajte pracovať svoju fantáziu naplno a skrášlite si prostredie okolo seba.

Rozhodli ste sa zaobstarať či vyrobiť netradičný vešiak na oblečenie? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Zdroje: https://www.countryliving.com/diy-crafts/g3149/diy-hooks/

https://lets-rebuild.com/coat-hook-with-upcyling-do-it-yourself-7301

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť