Home Netradičné bývanie 7 netradičných domov, ktoré by vám závidel každý

7 netradičných domov, ktoré by vám závidel každý

by blog.novynabytok.sk
Domček na mori

Foto: © topdreamer.com

Je klasický dom so 4 stenami mainstream? Pre niekoho určite. Túžite aj vy po zmene? Pozrite si týchto sedem zvláštnych domov a inšpirujte sa.

PS: Na konci je jeden zo Slovenska. Schválne, vedeli ste o ňom? 🙂

1. Obrovská mušľa

Netradičný domček

Foto: © Arquitectura Organica

Mexický Architekt Javier Senosiain neuznáva ostré hrany a rohy a radšej sa hrá s oblými a špirálovitými tvarmi domov. Jeho Nautilus House v tvare mušle, so sklenými mozaikovitými oknami, rastlinami a svetlými stenami pôsobí veľmi elegantne. Toto čarovné obydlie však spĺňa nároky každodenného bývania: má spálňu, obývačku s televízorom, kuchyňu aj kúpeľňu a WC.

Netradičná obývačka

Foto: © Arquitectura Organica

Schody v domčeku

Foto: © Arquitectura Organica

2. Chatka uprostred rieky

Vystavený vodám srbskej rieky Driny, neďaleko obce Bajina Basta, stojí malý domček na skale, dostupný loďkou alebo kajakom. V roku 1968 ho postavila skupinka chlapcov, ktorí ho chceli využívať na komfortné opaľovanie sa v lete. Okrem terasy je v ňom aj malá izbietka. Drevená konštrukcia musela čeliť mnohým búrkam a záplavám, no po každom poškodení bol domček starostlivo zrekonštruovaný.

domcek na skale

Foto: © Irene Becker

dom na rieke

Foto: © Irene Becker

Domček, ktorý prežil záplavy

Foto: © Irene Becker

3. Túlavý dom

Pozor, aby vám tento dom neutiekol skôr ako ho zapíšete do katastra. Aj keď, slovo nehnuteľnosť je v tomto prípade otázne. Domček na 6 hydraulických nohách, poháňaný solárnou a veternou energiou, pochádza od dánskych dizajnérov a v jeho vnútri sa nachádza obývačka, kuchynka, posteľ, WC a počítač na ovládanie pohybu.

Chodiaci dom

Foto: ©SWNS

4. Komfortné bývanie v lietadle

Viete si predstaviť, že bývate v Boeingu 727? Zavítajte na predmestie Portlandu v americkom Oregone, kde Bruce Campbell vytvoril funkčné bývanie, s elektrinou a tečúcou vodou, z vyradeného lietadla. Ako hovorí, staré lietadlá sa ideálne hodia na netradičné a bezpečné bývanie, nakoľko dokážu vydržať zemetrasenie a úspešne odolávať nepriaznivému počasiu. Výhodou je aj množstvo úložného priestoru. Campbell odkúpil lietadlo od aeroliniek v roku 1999 za približne 100 000 dolárov a do jeho prestavby investoval ďalších cca 220 000 dolárov. Na svojich stránkach odporúča ľuďom, ktorí uvažujú nad bývaním vo vyradenom lietadle, ako správne postupovať.

Boeing 727 - netradičný dom

Foto: © Airplane Home

Lietadlo ako domov

Foto: © Airplane Home

5. Dom, ktorý sa otáča za slnkom

Aj u našich západných susedov nájdeme pozoruhodné bývanie. Bohumil Lhota si postavil rodinný dom, ktorý sa vďaka špeciálnemu mechanizmu dokáže otočiť o 180 stupňov a jeho obyvateľ si tak môže meniť výhľad podľa priania. Navyše je navrhnutý tak, aby sa dokázal “schovať” do hĺbky 2 metre pod zemou, čím sa v zime zabezpečí potrebná izolácia. Okrem toho obsahuje aj bazén, vyhrievaný teplom zo solárnych panelov. V prípade, že majiteľa domu omrzí prostredie, obytnú časť je možné odmontovať a presunúť na iné miesto (napr. pomocou helikoptéry).

Dom, ktorý sa otáča za slnkom

Foto: © E.ON Česká republika

Dom, ktorý sa otáča zvnútra

Foto: © E.ON Česká republika

Netradičný dom u našich západných susedov

Foto: © E.ON Česká republika

Otáčací dom zvnútra

Foto: © E.ON Česká republika

6. Krokodílí dom

Zvláštny dom v tvare krokodíla v Abidjane na Pobreží slonoviny obýva jeden z jeho dizajnérov, Thierry Atta. Groteskná betónová stavba bola dokončená v roku 2008 a nie je práve najútulnejšia. Má však okná, posteľ a všetko čo jej majiteľ potrebuje na pohodlné bývanie.

Krokodílí dom

Foto: © Creative Commons

Krokodílí dom zvnútra

Foto: © Creative Commons

A sľúbené netradičné domy na Slovensku ->

7. Domček v skale

Nevšedný pohľad sa nám naskytne v slovenskej obci Brhlovce (okres Levice). Kamenné obydlia, vysekané do mäkkých pórovitých andezitových tufov a tufitov sú významnou pamiatkou a rezerváciou ľudovej architektúry. Obytné a hospodárske priestory, vyhĺbené do kameňa, môžete dnes navštíviť ako múzeum. Niektoré z týchto domčekov sú doteraz obývané.

Dom v Brhlovciach

Foto: © Ján Ontkoc

Dom v skale

Foto: © Ján Ontkoc

Domček v skale - Brhlovce

Foto: © Ján Ontkoc

V ktorom z týchto domov by ste chceli bývať? Máte dobrý nápad na netradičné bývanie? Podeľte sa o vaše inšpirácie. Napíšte nám do komentárov.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť