Home Obývačka inšpirácie Závesné skrinky vám v obývačke ušetria veľa miesta

Závesné skrinky vám v obývačke ušetria veľa miesta

by Martin

Obývacia izba býva v mnohých bytoch spravidla najväčšou miestnosťou. Chcete bývať moderne? Zbavte sa robustných obývacích stien i ťažkých komôd, nechcete mať predsa v obývačke prekážkovú dráhu. Bez úložných priestorov sa ale nezaobídete. Kúpte si závesné skrinky, získate dostatok miesta trebárs pre knihy, jedálenské servisy či najrôznejšie zbierky, a ušetríte vzácnu voľnú podlahovú plochu.

Málo miesta vyriešite závesným nábytkom, z podlahy všetko preč

Závesné skrinky dodávajú výrobcovia v mnohých variantoch. Kúpite ich buď otvorené, alebo s dvierkami, s policami aj bez nich. Stále vyhľadávanejším materiálom je obľúbené lamino, ale na trhu sú aj skrinky z masívu. Množstvu typov skriniek zodpovedá aj rozptyl cien, pohybujú sa od necelých 30 Eur až po 300-400 Eur s LED osvetlením.

Snažte sa, aby vaša obývacia izba pôsobila útulným dojmom. Vyberajte preto skôr z nadčasových, prírodných farieb. Výrazné tóny totiž podľa odborníkov pohode nijako neprispievajú. Zvoľte neutrálnu sivú, hnedú, béžovú aj bielu. Spestrite si bývanie napríklad aj svetlo zelenou alebo modrou. S týmito farbami ale buďte opatrní, skôr než na čelné dvierka sa hodia pre rôzne doplnky.

Šikovnou vychytávkou sú závesné skrinky v mieste nad televíziou. Poskladajte ich na stenu podľa vlastnej úvahy, zmestí sa vám tu rad potrebných vecí. Zaujímavý je nástenný panel, ktorý poslúži ako podklad pre police a zároveň ako nosná stena pre závesnú televíziu. Panel namontujete rýchlo a ušetríte si rad problematických vŕtaní do tvrdých stien.

Moderný dizajn je dnes v znamení čistých línií, zaujímavých a výrazných detailov i minimalizmu. Zariaďte si obývačku v úspornom štýle, a čo najviac využite nábytkovú variabilitu. Vyberte si kúsky z moderných materiálov, pôsobia odľahčene a uvoľnene. Obľúbený je kov, alebo aspoň kovové prvky, kalené sklo a lamino, nie je to už len drevo v kombinácii so sklom.

Skvele vyzerá rad otvorených políc v niekoľkých dĺžkach

Úzke závesné skrinky a typické nízke komody skryjú len to najnutnejšie. Obývačku si ale poskladáte podľa svojho, pričom dominantou izby bude elektronika na čele s televíziou. Skvele bude vyzerať aj rad otvorených políc, trebárs v niekoľkých rôznych dĺžkach. Police bežne zoženiete za ceny okolo 6 Eur, drahšie vyjdú aj na 20Eur. Vyberte závesné skrinky so systémom, ktorý ich otvára jednoduchým dotykom ruky. Je to fajn vynález a mne osobne sa veľmi páči.

Závesné police a skrinky poskytujú veľa úložného priestoru. Miesto pre doplnky, knihy či kvetiny ale vyberajte s rozvahou. Veci každodennej potreby dajte do miest, kam ľahko dosiahnete. V starších bytoch s vysokými stropmi sa pri využívaní skriniek nezaobídete bez skladacích schodíkov. Ukladajte ich trebárs do šatníkovej alebo predsieňovej skrine.

Základné pravidlá pre použitie závesných skriniek a políc:

• Dôsledne dodržujte doporučené zaťaženie, ktoré udáva výrobca
• Police neprepĺňajte, nevyzerá to vôbec pekne a je to nepraktické
• Myslite na to, ako budete vo vyšších polohách upratovať a utierať prach
• Typ skriniek a spôsob ukotvenia voľte podľa plánovaného zaťaženia

Rozmyslite si, ako čo najlepšie využijete výšku svojej obývačky. Výborné sú systémy otvorených políc, neprekážajú v pohybe a zbytočne nezaberajú cenné miesto na podlahe. Máte malú a nízku izbu? Aj tu uplatníte otvorené police, niekedy aj v niekoľkých radoch nad sebou. Rozložte ich na stenu nepravidelne, dodáte tým obývačke šmrnc.

Vyberte si závesné skrinky rôznych tvarov a rozmerov. Na stene vašej obývačky vytvoríte zaujímavú mozaiku, ktorej nechýba originalita a vtip. Závesné skrinky môžu pritom siahať až po strop. Keď všetko odstránite z podlahy, dodáte obývačke vzdušnosť a eleganciu. Máte pracovný kút? Opticky ho od zvyšku miestnosti oddeľte policovou priečkou a získate aj ďalšie úložné priestory.

Pri kúpe závesných skriniek myslite na to, že vybavenie musí ladiť. Vzdušné skrinky preto nezaobstarávajte tam, kde máte zvyšok nábytku trebárs v rustikálnom štýle. Množstvo skriniek a políc prispôsobte priestoru, v malých miestnostiach s nimi radšej šetrite. Nepreháňajte to s divokými odtieňmi na stenách, a ak máte tmavú podlahu, vyberte svetlé nábytkové kusy.

Zaobstarali ste si do obývacej izby závesné skrinky? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom s výberom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť