Home Rady pri výbere nábytku Chcete novú posteľ? Ideálna šírka je 100 cm

Chcete novú posteľ? Ideálna šírka je 100 cm

by Martin

V posteli každý z nás strávi približne jednu tretinu svojho života, tvrdí známa axióma. Spálňa má byť preto miestom odpočinku a pokoja, kde po celodennom zhone spomalíte a cez noc výborne zregenerujete. Ako to dosiahnuť? Predovšetkým nepodceňujte výber tej pravej postele a súvisiacich prvkov. Teda roštu, matracov a lôžkovín.

Posteľ z lamina môže pripomínať akékoľvek drevo

Dlhodobo najobľúbenejší materiál na ich výrobu je masívne smrekové, bukové a borovicové drevo. Postele z dreva sú pevné, stabilné a pri správnej starostlivosti vydržia dlhú dobu.  Niekto dáva zase prednosť nábytku z lamina, ktorý sa hodí takmer do každého interiéru. Nemá žiadne veľké nároky na údržbu a navyše si môžete bez problémov zvoliť z nespočetných farebných prevedení s rôznou štruktúrou povrchu. Vďaka moderným technológiám môže pokojne nábytok z kvalitného lamina verne pripomínať drevo. Posteľ môže byť vyrobená aj z kovu. Lacné typy nemávajú veľkú stabilitu a vŕzgajú. Každý kov môže byť zdrojom rušivých zón a tým ovplyvňovať kvalitu spánku. Zaujímavý dizajn mávajú kované postele, ale za pravú kováčsku prácu si musíte priplatiť. Istou nevýhodou je však chladný povrch kovu, ktorý nemusí byť príjemný na dotyk.

Pre koho je posteľ určená?

Pri výbere postele myslite na pravidlá pre kvalitný spánok, zamerajte sa na materiály a typ. Iné sa hodia pre deti, dospievajúcich, dospelých a iné pre seniorov. Svoju úlohu hrá nielen výška, ale aj hmotnosť nocľažníka. Pri nákupe si dávajte pozor na to, čo je v cene postele. Pri mnohých modeloch je totiž v cene len rám. Rošt a matrac si musíte prikúpiť, takže sa vám o ne navýšia obstarávacie náklady. Pri celočalúnených posteliach a váľandách býva cena konečná, pretože matrac býva súčasťou konštrukcie. Pri výbere sa okrem farebnosti a dizajnu zamerajte na použité materiály, rozmery a typ postele. Minimálna dĺžka postele sa rovná výške človeka plus aspoň 25 až 30 cm. Ak teda meriate viac ako 175 cm, voľte radšej posteľ s predĺženou dĺžkou. Šírka postele pre jednu osobu musí byť aspoň 80 cm, ale na posteli so šírkou 90 alebo 100 cm sa vám bude spať pohodlnejšie. Komfortne sa dvaja ľudia vyspia na klasickom dvojlôžku so šírkou 160, 180, najlepšie 200 cm.

Minimálna výška plochy lôžka nad podlahou je 30 cm

Optimálne rozmery dvojlôžka sú teda 180 x 200 alebo lepšie 200 x 200 cm. Ideálna výška plochy na ležanie je 45 až 65 cm, a to podľa výšky vašej postavy. Výška ložnej plochy by nemala klesnúť pod 30 cm. Hygienické minimum je 25 cm, a to nielen kvôli ľahšiemu vstávaniu, ale aj s ohľadom na prach a prúdenie vzduchu. Pod vyššou posteľou bez úložných priestorov sa vám tiež bude ľahšie upratovať. Vyberte si posteľ, ktorá umožňuje vetranie zospodu. Obmedzíte tak množenie roztočov a tvorbu plesní. Ideálny je tak rám postele na nožičkách, prípadne lôžko s predĺženými čelami, ktoré preberajú funkciu nôh. Pod posteľou by nemali byť uložené žiadne veci, aby pod ňou mohol voľne prúdiť vzduch. Ak studenému vzduchu pri zemi postavíte prekážku, potečie cez vás a nie pod vami.

Šlágrom posledných rokov sú takzvané futonové postele s pôvodom v Japonsku. Ide zvyčajne o drevenú konštrukciu doplnenú futonom, teda prírodným matracom, ktorý sa dá zložiť a uschovať. Vďaka tomu môžete posteľ cez deň využívať aj inak, než na spanie. Predovšetkým v malom byte tak ušetríte dosť vzácneho miesta. Ležanie na futone je priam dokonalé. V malom byte aj tam, kde by lôžko zaberalo cez deň zbytočne miesto, využijete sklápaciu posteľ. Vďaka sklopnej posteli vytvoríte ľahko a rýchlo spálňu aj z obývačky. Voľnú izbu potom budete môcť prenechať dieťaťu, a pritom nebudete musieť spať na rozkladacej pohovke. Okrem toho môže sklopné lôžko poslúžiť aj na prespávanie návštev. Spolu s lôžkom ukryjete aj periny, takže máte hneď upratané. Čalúnené postele sa vyrábajú v klasických tvaroch s čelami aj bez nich, moderné so zaoblenými či zakrivenými tvarmi, v UFO dizajne s módnym LED osvetlením. Výber tak záleží len na vašom vkuse, priestore v byte a finančných možnostiach. Čalúnenie čela vás chráni pred chladnou stenou a prievanom, a môžete sa oň oprieť pri čítaní na dobrú noc.

Každý partner má mať svoj matrac

Najväčší komfort sľubujú kontinentálne postele čiže boxsprings. Majú veľkorysú spaciu plochu, ale aj netradičnú výšku a nápadné čelo. To prispieva k vášmu lepšiemu pocitu a vytvára dojem, že máte chránenú hlavu. Ak si na lôžko sadnete napríklad s knihou v ruke, poslúži vám posteľové čelo pri opieraní a nebudete vám tlačiť stena. Ak posteľ zdieľate s partnerom, každý má mať svoj matrac. Viete, že každú noc vypotíte v priemere jeden liter vody? V obchodoch preto zháňajte moderný matrac z dostatočne vzdušných materiálov. Najpriedušnejšia bude kombinácia pružinového matraca a latového alebo lamelového roštu. Matrac chráňte kvalitným poťahom, ktorý poslúži aj ako bariéra proti ďalším nečistotám, slúžiacim ako potrava pre roztoče.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť