Home Rady pri výbere nábytku Kvalitná posteľ prispeje k zdravému spánku

Kvalitná posteľ prispeje k zdravému spánku

by Martin

Pokojný spánok dosiahnete len v posteli, v ktorej sa dokážete poriadne uvoľniť. A ťažko to bude tá, do ktorej musíte preliezať cez partnera, ktorý navyše schytá nejakú tú ranu zakaždým, keď sa budete otáčať na druhý bok, pretože je jednoducho malá. Preto venujte výberu postele dostatok času aj pozornosti. Uvidíte sami, že sa to oplatí.

Ak ide o posteľ, na rozmeroch záleží

Optimálna výška postele sa pohybuje okolo 42 cm. Ľuďom s výškou cca 160 cm by mala stačiť výška 32 cm, ľuďom s výškou 190 cm sa má výška postele zväčšiť na 47 cm. Starším a chorým ľuďom sa pre uľahčenie vstávania môže posteľ zvýšiť až na 60 cm. Sú to však čísla tabuľkové, takže vo výsledku si každý vyberie výšku postele podľa vlastných preferencií. Pri výbere postele dbajte na jej rozmery, a vždy vyberajte podľa postavy vyššieho z partnerov.

Podľa postavy si vyberte dĺžku postele. Pomôckou pre zistenie optima je pripočítať k výške postavy 30 cm a získate potrebnú dĺžku postele. V prípade dvojlôžka vyberajte podľa vyššieho z partnerov. Možno sa budete čudovať, ale klasická dĺžka 2 metre je mnohokrát málo.

Šírku dvojlôžka vyberajte hlavne podľa priestoru, ktorý máte v spálni k dispozícii. Myslite na to, že k dvojlôžku by mal byť pohodlný prístup z oboch strán. Dvom ľuďom môže stačiť aj jeden a pol lôžko so šírkou 140 cm, ale ak sa chcete pohodlne vyspať, bude lepšie zvoliť dvojlôžko, ktoré má šírku 160, 180 alebo 200 cm. Niekto si radšej vyberie väčšiu posteľ a uskromní sa v prístupe k posteli trebárs tým, že ju prirazí k jednej stene.

Optimálne rozmery dvojlôžka:

  • Výška 32 – 60 cm (podľa vlastných preferencií)
  • Dĺžka 185 – 225 cm (výška postavy + 30 cm)
  • Šírka 150 – 180 cm (niekedy až 200 cm)

Dvojlôžko alebo radšej oddelené postele?

Oddelené postele, poťažmo spálne, sa môžu v niektorých prípadoch javiť ako dobrý nápad. Napríklad keď sa partneri nezhodnú na teplote v miestnosti, keď chodí každý spať v inú dobu, alebo keď jeden z nich chrápe. Na druhú stranu spanie v jednej posteli naučí tolerancii a intimita z neho plynúca vzťah posilní. Navyše môžete čas pred zaspaním vyplniť spoločnými rozhovormi, a tým vzťah ešte viac utužovať. Oddelené spálne by teda mali byť skôr len provizórnym riešením, napríklad pri narodení dieťaťa alebo v období, keď jeden z partnerov chytil nejakú virózu a vy máte slabšiu imunitu.

Dizajnové a netradičné postele

Ak vás nebaví spať na klasickom dvojlôžku, či už s čelami, alebo bez nich, poobzerajte sa po nejakom dizajnovom kúsku. Zaujímavou variantou môžu byť čalúnené postele, dbajte však na to, aby boli potiahnuté ľahko čistiteľným materiálom, napríklad ekokožou alebo textíliou s nešpinivou úpravou. Vzhľad postele oživí aj LED osvetlenie v mnohých rôznych farbách. Do spálne s vysokým stropom si trebárs kúpte posteľ s nebesami alebo baldachýnom. Nemusíte sa báť, že by to u vás vyzeralo ako na zámku, pretože na trhu nájdete aj netradičné riešenie s veľmi moderným poňatím.

Dizajnové postele síce vyniknú hlavne vo väčších priestoroch, to však neznamená, že sa v malej spálni musíte držať len zaužívanej klasiky. Ak máte v byte dostatok miesta, môžete si zaobstarať posteľ kruhovú, ktorá vyvoláva pocit luxusu a pohodlia, alebo posteľ netradičných tvarov, ktorá svojou konštrukciou priamo nabáda k postaveniu do priestoru. Tí najodvážnejší si môžu zaobstarať posteľ zavesenú na strope. Na radovánky to zrejme nebude, ale zato budete môcť zaspávať pri jemnom pohupovaní. Posteľ si môžete skúsiť vyrobiť aj sami, a to napríklad z paliet, o ktorých sa v poslednej dobe veľa hovorí. Alebo vyrazte do lesa nazbierať vetvy, z ktorých si vyrobíte rozkošnú a útulnú posteľ, ktorá vás po každom zaľahnutí prenesie do prírody.

Čo si myslíte o oddelenom spaní? Máte ho vyskúšané? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi o váš názor aj skúsenosti.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť