Home Obývačka inšpirácie Malá obývacia izba? Svetlé farby ju opticky zväčšia!

Malá obývacia izba? Svetlé farby ju opticky zväčšia!

by Martin

Zariaďovanie obývacej izby v panelovom dome väčšinou najviac komplikujú malé rozmery miestnosti. Opustite preto zažitú schému veľkej sedačky, mohutnej obývacej steny a obrej televízie. Stavte skôr na menšie, striedmejšie kusy nábytku. Vzácny priestor ušetríte i s pomocou závesných skriniek a políc, ktoré dodajú miestnosti ľahkosť, moderný a jednoduchý vzhľad.

Malú panelákovú obývačku opticky zväčšíte použitím svetlých farieb. Všeobecne tu platí, že čím viac svetla, tým lepšie. Použite aj viac svetelných zdrojov, nielen centrálny luster uprostred stropu. Nezávisle na zásuvkách a predlžovačke vám posvietia dobíjacie lampičky. Dojem svetlejšieho a priestranného bytu podporíte aj zrkadlami alebo jednotnou podlahovou krytinou po celom byte.

Taburetky na sedenie môžu mať vo vnútri aj ďalší úložný priestor

Obývačka bez miesta na sedenie pre vás i prípadné návštevy asi nebude to pravé. Vyriešite to menšou dvojsedačkou, trebárs v rozkladacej verzii pre príležitostné prespanie hostí. Nezabudnite na menší konferenčný stolík. V ponukách ho nájdete s kolieskami, ale aj v hromadnom prevedení a „stohovateľnej“ verzii. Dobré posedenie zaistíte na taburetkách, najlepšie s ďalšími úložnými priestormi vnútri.

Obývačka býva najčastejším miestom, kde sa pozeráte na televíziu. Pre veľký spotrebič tú miesto nenájdete, ale plochú televíznu obrazovku s výhodou zaveste na stenu. Pri relaxácii, čítaní alebo sledovaní obľúbených filmov využite okrem sedačky aj sedacie vaky alebo moderné sedáky na zem.

Neprecpávajte panelákovú obývačku rôznymi zbytočnosťami, o ktoré rovnako nakoniec budete len zakopávať. Jednotlivé miestnosti sa snažte odľahčiť a prepojiť do vzdušnejšieho celku. Priestory spojte rovnakými alebo zladenými farbami, oddeľte ich naopak farbami kontrastnými. Dlhú a úzku izbu skráťte použitím tmavej farby na kratších stenách a rozšírte svetlými tónmi na dlhších stenách.

Do malej izby patria svetlé farby a naopak

Pomocou výberu farieb a rôznych vzorov zdôrazníte alebo opticky potlačíte aj výšku miestností. Pre oživenie priestoru využite veľmi módne samolepky na stenu. Vyrábajú sa z papiera, PVC alebo vinylu a vyberte si ich podľa svojich koníčkov. Ani tu ale nezabudnite, že do malej izby patria svetlé odtiene, na experimentovanie to nie je. Hlavne sa držte jedného štýlu, nech dekoráciu interiéru neprekombinujete.

V malých izbách panelových domov vám dobre poslúžia aj posuvné dvere. V porovnaní s klasickými dverami zárubňovými dokážu priestorovo usporiť zhruba dva metre štvorcové. Cena posuvných dverí je síce vyššia a inštalácia nie je práve jednoduchá, ale každé miesto navyše sa ráta.

Malá miestnosť neznamená, že sa z nej stane skladisko. Ak nemôžete ukladať oblečenie inde, než v obývačke, kúpte si nízke komody. Zaberú vám síce drahocenné miesto pozdĺž celej jednej steny, ale vo výške vašich očí bude voľno.

Výborným riešením úložných miest v malých izbách sú vstavané skrine so zrkadlovými, ale aj svetlými stenami. Ak ste si dopredu vytriedili všetko, čo skutočne potrebujete, zaobídete sa doma bez zbytočných kusov nábytku. Miestnosť vám bude pripadať vzdušnejšia a priestrannejšia. K ľahšiemu udržiavaniu čistoty v byte využite závesný nábytok, police, knižnice a regály.

Do úložných priestorov pohovky upracete nielen posteľnú bielizeň

Zariaďovanie malých obývačiek v panelových domoch vám všeobecne uľahčí flexibilný nábytok. Zvýšené dvojlôžko s úložným priestorom, cez deň upravené ako pohovka s veľkými opornými vankúšmi, poslúži pre každodenné spanie. Do úložného priestoru pohovky upracete nielen vankúše a prikrývky, ale aj rad ďalších vecí.

Ani v malej panelákovej obývačke sa nemusíte báť pohybu. Príležitostne presúvajte stolíky a police na kolieskach alebo stohovateľné kresielka pre návštevy. Vytvorte si presne také prostredie, aké vám vyhovuje, a občasné zmeny navyše prinesú k vám domov potrebnú zmenu.

Jednou z možností, ako rozšíriť obývaciu izbu, je pripojiť k nej vstupný priestor. Po vstupe do bytu totiž potrebujete hlavne manévrovacie miesto pre vyzlečenie a oblečenie kabáta, vyzutie a obutie topánok vrátane ich uloženia. Ak sa pre pripojenie rozhodnete, nezabudnite na tepelnú a hlukovú bariéru medzi domovou chodbou a bytom. Zabezpečíte ju kvalitnými vstupnými dverami.

V predsieni nutne nemusíte mať za každú cenu šatníkovú skriňu. Skvele vyzerá aj jednoduchý vešiak na stene a niekoľko políc na práve nosené topánky. Pridajte k tomu praktickú podlahu spolu s vyladenými farbami na stenách a výsledok prepojenia obývačky a predsiene bude určite pôsobivý.

Ak si nie ste so svojimi nápadmi istí, obráťte sa na odborníkov. Skúsení bytoví dizajnéri vám poradia, pretože zariadenie malých obývačiek pre nich nepredstavuje nič neriešiteľné. Či už sa spoľahnete na odbornú pomoc alebo na svoj cit, základom bude váš dobrý pocit z malej, ale vždy vašej obývačky.

Zariaďovali ste malú obývaciu izbu v panelovom dome? Napíšte nám v komentári, aké vychytávky ste využili k optickému zväčšeniu celého priestoru.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť