Home Rady pri výbere nábytku Výhody a nevýhody čalúnenej postele

Výhody a nevýhody čalúnenej postele

by Martin

Pri výbere postele je dôležitý dizajn a komfort. Čalúnená posteľ spĺňa obe tieto kritéria a to aj v prípade, že patríte k tým náročnejším zákazníkom. Na druhej strane si ale čalúnenie vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Spoznajte výhody a nevýhody čalúnených postelí.

Výhody čalúnenej postele

Výhodou čalúnenej postele je vysoký komfort, ktorý poskytujú a pritom pôsobia elegantne a luxusne.  Čalúnené čelo je mäkké a tak sa o neho môžete opierať pri čítaní alebo sledovaní televízie. Vybrať si môžete takú posteľ, ktorá sa perfektne hodí do vašej spálne, pretože si môžete vybrať z veľkého množstva farieb, vzorov a materiálov čalúnenia. Ide o kvalitné postele s dlhou životnosťou a drevenou konštrukciou, ktoré sú bežne vybavené roštom a veľmi často aj matracom. Rám postele, bez ohľadu na dizajn, má štandardné rozmery a môžete si tak kúpiť aj matrac podľa svojich predstáv. Navyše niektoré rošty sú aj polohovateľné, takže si môžete užiť ešte väčšie pohodlie. Dostupné sú manželské aj jednolôžkové postele, s úložným priestorom alebo bez neho.

Nevýhody čalúnenej postele

Čalúnené postele majú samozrejme aj svoje nevýhody, ktoré sa týkajú hlavne starostlivosti. Čistenie čalúnenia závisí od materiálu, ale v každom prípade je to náročnejšie ako pri posteliach z dreva alebo kovu. Potrebné je vysávanie prachu, ktorý sa usadzuje v textilných častiach a potrápiť môže aj odstraňovanie škvŕn. Ak si kúpite celočalúnené postele (váľandy) s penovým matracom, nemusí byť možná jeho výmena v prípade, že sa preleží. Nie je to ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť a pokiaľ je pre vás prioritou pohodlie, výhody čalúnených postelí určite prevážia nad nevýhodami.

Starostlivosť o čalúnenie

Textilné čalúnenie môže byť z vyrobené z rôznych látok, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že škvrnu je možné odstrániť handričkou navlhčenou v mydlovej vode, použiť môžete aj špeciálne prípravky určené na textilné čalúnenia. Pokiaľ sa vám podarí niečo vyliať, vysajte tekutinu papierovým obrúskom skôr, ako stihne vsiaknuť do látky. Zabudnúť by ste nemali ani na pravidelné vysávanie, kvôli už spomínanému prachu.

Pri koženom čalúnení je to o niečo jednoduchšie, pretože nie je savé a tekutiny stačí utrieť. Je ale potrebná impregnácia, aby koža odolávala vlhkosti a to aspoň 2x ročne. Prachu treba zbavovať aj kožené čalúnenie, ale nie je potrebné ho vysávať, stačí ho len utrieť. Prakticky rovnaká starostlivosť sa týka aj ekokože. Pokiaľ používate prípravky na čistenie alebo ošetrovanie, dbajte na to, aby boli určené na kožu, resp. ekokožu.

Máte doma čalúnenú posteľ alebo uvažujete o jej kúpe? Alebo radšej dávate prednosť samostatnému nákupu rámu, roštu a matraca?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť