Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Aké je ideálne osvetlenie do kuchyne a jedálne?

Aké je ideálne osvetlenie do kuchyne a jedálne?

by Martin

Čo sa týka výberu osvetlenia, kuchyňa a jedáleň vyžadujú rovnakú pozornosť, ako iné miestnosti v dome. Ani v tomto prípade nejde len o svetelnú pohodu, ale treba dbať aj na praktickú stránku a určite bude potrebné zaobstarať si niekoľko typov svietidiel.

Foto: © pixabay.com

Osvetlenie kuchynskej linky

Kuchynská linka, resp. priestor na prípravu jedál musí byť dobre osvetlený. Každý kto varí bude súhlasiť s tým, že jednoducho musíte poriadne vidieť na to, čo robíte hlavne z hľadiska bezpečnosti. Existuje tzv. podlinkové osvetlenie určené práve na osvetlenie linky, ale využiť môžete aj rôzne typy bodových svetiel. Najlepšie je osvetlenie vyriešiť keď si zariaďujete kuchyňu, ale samozrejme je možné doplniť ho aj dodatočne.

Doplnkové osvetlenie skriniek

Tzv. akcentové osvetlenie je hlavne o estetike a príjemnom pocite z miestnosti. LED pásy vyniknú na hrane medzi pracovnou doskou a stenou, po obvode horných skriniek alebo sa dajú umiestniť na spodnú časť dolných skriniek, aby osvetlili podlahu. Výborne sa hodia aj vtedy ak máte sklenené dvierka alebo poličky. Ako doplnkové osvetlenie je možné použiť aj bodové alebo rampové svietidlá.

Foto: © pixabay.com

Centrálne osvetlenie kuchyne

Centrálne osvetlenie je potrebné v každej miestnosti a výnimkou nie je ani kuchyňa. Toto osvetlenie by malo byť čo najbližšie dennému svetlu. Často sú preto používané stropné svietidlá s opálovým sklom, alebo iným tienidlom, ktoré rozptyľuje svetlo. Ak chcete reflektorové alebo bodové svetlá môžete ich samozrejme použiť, snažte si ich ale nasmerovať tak, aby svietili do stropu alebo do steny a nie len smerom nadol. Od stien sa bude svetlo odrážať a rozplývať do priestoru, čím sa dosiahne podobný efekt ako pri difúznom svetle.

Osvetlenie jedálenského stola

Jedáleň a kuchyňa sú často spojené v jednej miestnosti, ale ak aj máte jedáleň samostatne nič to nemení na tom, že jedálenský stôl si zaslúži svoje svietidlo. Za stolom sa neraz stretáva celá rodina alebo tu hostíme návštevy, takže nejde len o to, aby sme si videli do tanierov. Osvetlenie by malo navodzovať príjemnú atmosféru. Ak máte veľký stôl pre 6-8 osôb, bude dobré použiť aj dve svietidlá, aby mali všetci optimálne svetelné podmienky.

Foto: © pixabay.com

Veľmi vhodné sú stmievateľné svietidlá, pri ktorých máte možnosť prispôsobiť si intenzitu osvetlenia podľa aktuálnych svetelných podmienok a aj vašich potrieb.  Chybu nespravíte ani lustrom, pozor by ste si mali dať na kovové alebo nepriehľadné tienidlá, ktoré svetlo usmerňujú a nerozptyľujú tak, ako textilné. Dôležitá je aj výška, v ktorej bude zdroj svetla, aby vás pri sedení ale aj servírovaní neoslňoval.  Vo všeobecnosti sa odporúča umiestniť svietidlo cca 70 cm nad doskou stola.

Foto: © pixabay.com

Aké svietidlá máte v kuchyni? Ktoré z nich využívate najviac?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť