Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Ako vybrať kuchynský drez

Ako vybrať kuchynský drez

by Martin

Základom každej kuchyne je kuchynská linka a spolu s ňou aj kvalitný drez. Aj keď v mnohých domácnostiach zaujala svoje miesto umývačka riadu, drezy sú stále nevyhnutnosťou. Z estetického aj praktického hľadiska záleží na tom, aký materiál aj tvar bude drez mať.

Foto: © pixabay.com

Materiál drezu

Najčastejšie sa stretávame s nerezovými drezmi, ktoré môžu mať rôzne povrchové úpravy. Nerez je obľúbený hlavne preto, že sa na ňom neusádzajú baktérie a nečistoty, je trvácny a farebne sa hodí prakticky k akejkoľvek kuchynskej linke. Keramické drezy sú klasické a elegantné nenáročné na údržbu. Keramika je odolná aj voči chemikáliám, môže ju ale poškodiť silný náraz.

Mnoho farebných možností ponúkajú granitové drezy, ktoré odolávajú vysokým aj nízkym teplotám a tiež baktériám a plesniam. Ak chcete niečo moderné a luxusné potom je tu sklenený drez. Keďže je to neporézny materiál nezachytávajú sa na ňom nečistoty a baktérie a ľahko sa udržuje. V tomto prípade sa ale určite oplatí kúpiť skutočne kvalitný drez, ktorý sa pri náraze nepoškodí.

Typy drezov  

To, aký typ si vyberiete závisí od veľkosti kuchyne, vašich potrieb aj umiestnenia drezu. Jednoduché drezy s jednou vaničkou sú ideálne v menšej kuchyni. Využívajú sa aj v prípade, keď používate umývačku riadu a drez využívate na príležitostné umývanie alebo v ňom len oplachujete riad a pod.  Dvojité drezy ocenia najmä viacčlenné rodiny, ktoré majú väčšie množstvo špinavého riadu alebo ak riad umývate ručne. Ideálna hĺbka drezu pre pohodlné umývanie je cca 20 cm.

Foto: © pixabay.com

Ak vám najviac vyhovuje umiestnenie drezu v rohu kuchynskej linky zaobstarajte si rohový drez. Všetky typy môžu byť s bočnou plochou na odkvapkávanie alebo bez nej. Plocha na odkvapkávanie je dobrá najmä ak umývate riad v rukách a rozmery kuchynskej linky vám umožnia osadenie takého drezu. Okrem toho môžu byť drezy vybavené menšou vaničkou, ktorá je ideálna na umývanie ovocia alebo zeleniny atď.

Montáž drezu

Drezy sa rozlišujú aj podľa toho, akým spôsobom sú montované na kuchynskú linku. Najčastejšie sa používa drez montovaný na dosku kuchynskej linky. Okraj drezu je tak tesne nad doskou a je potrebné dbať na to, aby neprišlo k zatečeniu vody pod okraj, pretože sa zvykne osádzať do drevotrieskovej dosky, ktorá by sa vplyvom vlhkosti mohla deformovať. Navyše je tu aj riziko vzniku plesní. Ďalšou možnosťou je montáž pod dosku pričom drez splýva s doskou. Tento spôsob montáže sa ale používa iba pri doskách, ktoré sú odolné voči vode.

Foto: © pixabay.com

Praktický je celoplošný drez, ktorý v podstate nahrádza časť pracovnej dosky. Nech si už vyberiete akýkoľvek typ drezu, mali by ste spolu sním vyberať aj drezovú batériu. Záleží totiž na tom kde bude umiestnená, akú bude mať veľkosť sa samozrejme aj dizajn.

Z akého materiálu je váš drez? Máte drez s odkvapkávačom a vaničkou?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť