Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Ako vybrať barovú stoličku

Ako vybrať barovú stoličku

by Martin

Barové stoličky už dávno nie sú len výsadou reštaurácií a barov. Svoje stále miesto majú aj v domácnostiach a to predovšetkým v kuchyni. Barový alebo jedálenský pult sa bez nich jednoducho neobíde.  Barová stolička poskytuje miesto na usadenie sa na vašej pracovnej doske, kým si vychutnávame rannú kávu alebo rýchly obed. Vzhľad ale určite nie je to jediné, na čo by ste sa mali zameriavať pri výbere.  Ak chcete vybrať tie najlepšie barové stoličky, zvážte životný štýl vašej domácnosti a spôsob, akým ich budete používať. Ak si chcete vybaviť jednoduchý raňajkový bar, vyberte si stoličky bez operadla, ktoré sa úplne zasunú, a tak ušetria vzácny priestor v menšej kuchynke. Ak túžite po niečom honosnejšom a pripravenom na večernú párty, zvážte čalúnený štýl s opierkami chrbta a rúk, ktoré sľubujú, že vaši hostia budú pohodlne sedieť až do skorých ranných hodín.

Foto: © pixabay.com

Rozmery barovej stoličky

Ak budete barovú stoličku využívať denne musí byť pohodlná a mať správne rozmery. Dôležitým parametrom je výška stoličky, ktorá sa odvíja od výšky jedálenského pultu. Výška pultu býva obvykle 100-125 cm. Medzi doskou pultu a sedákom stoličky by mal byť rozdiel 20-30 cm. To znamená, že ak má pult výšku 120 cm, výška sedenia by mala byť 90-100 cm. Najlepšie sú stoličky s nastaviteľnou výškou, aby ste mohli sedenie prispôsobiť svojim potrebám. Rozstup medzi stoličkami by mal byť aspoň 55-60 cm. Koľko stoličiek sa vám zmestí k pultu teda závisí od jeho dĺžky.

Aký materiál je najvhodnejší?

Pri výbere materiálu je rozhodujúce využitie barovej stoličky. Ak ide o stoličku k jedálenskému pultu a budete na nej sedieť denne a raňajkovať či obedovať odporúčajú sa pohodlné čalúnené stoličky s operadlom. Čalúnenie môže byť textilné, kožené alebo z ekokože.

Plastové barové stoličky sú menej pohodlné, ale na druhej strane sa jednoducho udržujú a pokiaľ ich nevyužívate na dlhé sedenie môžu byť dobrou voľbou hlavne v modernom interiéri. Či bude mať stolička kovovú alebo drevenú konštrukciu už závisí hlavne na vašom vkuse a dizajne vašej jedálne či kuchyne.

Otáčavá vs. pevná stolička 

Barová stolička s nastaviteľnou výškou a otáčaním môže byť v mnohých prípadoch praktická. Jej stabilita ale závisí od výšky ťažiska aj rozmerov základne. Väčšiu stabilitu poskytujú pevné stoličky so štyrmi nohami. Okrem toho sú pevnejšia a majú aj vyššiu nosnosť. Čo sa týka komfortu a istoty počas sedenia vyberte si model nie len s opierkou chrbta ale aj opierkami na ruky.

Kam sa hodia barové stoličky

Barové stoličky sú štýlová záležitosť a sú ideálne do jedálne k jedálenskému pultu. Toto riešenie je vhodné hlavne v menších bytoch, kde by jedálenský stôl a stoličky zbytočne zaberali miesto. Môže ale ísť aj o akési doplnkové sedenie pri popíjaní drinkov s priateľmi. Výnimkou nie je ani ich využitie v exteriéri, teda na terase, balkóne alebo na záhrade. Letné posedenie pri bare si tak môžete užiť aj doma.

Dbajte na bezpečnosť     

Pre deti a starších ľudí nie sú barové stoličky príliš pohodlné ani bezpečné a to hlavne vtedy, kedy ide o dizajnové kúsky pri ktorých je prvoradý vzhľad. Áno, stolička by mala vyzerať dobre, ale tiež by mala byť bezpečná. Pozor treba dávať predovšetkým pri otáčavých stoličkách s nastaviteľnou výškou. Otáčanie by malo byť plynulé, ale nie príliš ľahké, aby vám pri zosadaní stolička „neutiekla“. Možnosť nastavenia výšky by zasa nemalo byť príčinou toho, že stolička po zosadnutí zmení nastavenú výšku alebo sa celá rozkývaNajpohodlnejšou a najbezpečnejšou barovou stoličkou je ergonomická stolička. Barová ergonomická stolička má chrbtovú opierku mierne zakrivenú, aby sa prispôsobilo prirodzenému vyrovnaniu chrbtice a je čalúnená penou s vysokou hustotou. Stojan pre nohy má byť taktiež ergonomického tvaru. Takáto stolička by mala  byť schopná udržať aj ťažšie váhy.

Máte doma barové stoličky? Využívate ich v jedálny alebo na terase?

Zdroje: https://ergonomictrends.com/most-comfortable-bar-stools/

https://www.gq-magazine.co.uk/lifestyle/gallery/best-bar-stools

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť