Home Rady pri výbere nábytku Ako si prakticky zariadiť malú kúpeľňu

Ako si prakticky zariadiť malú kúpeľňu

by Martin

Malé kúpeľne sú bežným javom v starých bytoch aj novostavbách. Výnimkou sú hádam len byty s väčšou rozlohou. Obvykle sa ale treba popasovať so zariadením kúpeľne s rozlohou 4-6 m2. Aj malý priestor sa dá zariadiť tak, aby bol praktický a komfortný.

Foto: © pixabay.com

Vaňa alebo sprchovací kút

Sprchovací kút so šírkou od 70-80 cm je priestorovo úspornejší ako vaňa, o tom netreba polemizovať. Sprchovací kút nemusí mať nutne klasickú vaničku, ktorá uberá miesto a niekedy aj kazí výsledný dizajn kúpeľne. Často sa používajú aj sprchové zásteny, ktoré sú bezbariérové, cenovo dostupné a ich rozmer sa dá prispôsobiť možnostiam kúpeľne. Priestor vo vnútri kúta ušetria podomietkové batérie. Ak vám záleží na komforte a relaxe riešením je sprchovacia kabína. Hydromasážne trysky môžete mať už v kabíne s rozmermi 1×1 m. Ak si predsa len potrpíte na kúpeľ vo vani, vyberte si vaňu s rovným tvarom, prípadne takú, ktorá je v oblasti nôh zúžená, čím získate zopár centimetrov k dobru.

Foto: © pixabay.com

Správne umývadlo

Na to, aby ste si umyli ruky či zuby nepotrebujete veľké, resp. umývadlo štandardnej veľkosti. V malých priestoroch je potrebné sa uskromniť a najlepším riešením je niekedy menšie alebo rohové umývadlo. Pod umývadlo môžete umiestniť skrinku, zo zásuvkami alebo poličkami a nad umývadlo skrinku so zrkadlom, ktoré okrom iného optický zväčší priestor.

Kúpeľňový nábytok

Aby priestor pôsobil vzdušne a menej preplnene ideálny je závesný nábytok, ktorý vám aj uľahčí upratovanie. Malej miestnosti viac prospejú svetlé farby a platí to aj v prípade nábytku. Kúpiť si môžete buď zostavu  alebo samostatne jednotlivé kusy. Pri výbere dobre zvažujte, aké kusy potrebujete a ako si ich usporiadate. Vhodné sú hlavne vysoké a úzke skrinky, ktoré umožňujú využiť celú výšku. Keďže v kúpeľni býva teplo a vlhko vyberajte si nábytok, ktorý je určený do kúpeľne a odoláva vlhkosti.

Posuvné dvere

Posuvné dvere môžu byť spásou pre malé kúpeľne. Využijete ich nie len na sprchovacom kúte ale aj na vstupných dverách do kúpeľne. Samozrejme možnosťou je aj otváranie vstupných dverí smerom von, ale toto riešenie nie je vždy možné. Posuvné dvere navyše môžu byť z rôzneho materiálu a v rôznom prevedení. Moderný interiér môžu skvele dotvoriť napríklad dvere z mliečneho skla, ktoré sú nepriehľadné ale pomôžu presvetliť miestnosť a navyše nepôsobia tak ťažkopádne ako plné dvere.

Využite každý voľný kút

Do rohu sa dá umiestniť nie len spomínané umývadlo, sprchovací kút či vaňa ale napríklad ja rohové skrinky či poličky. Poličky, skrinky aj umývadlo orientujte tak, aby bol prístup k nim smerom zo stredu miestnosti. Môžete tak získať o niečo viac úložného priestoru alebo o niečo väčšie umývadlo. Získať ďalší úložný priestor je možné vybudovaním niky – otvoru v stene napríklad nad vaňou.

Foto: © pixabay.com

Využite služby dizajnéra

Čím je priestor menší, tým viac treba čarovať so zariadením aj doplnkami. Aby bola kúpeľňa praktická, funkčná a spĺňala aj estetické požiadavky je dobré navštíviť kúpeľňové štúdio, kde vám budú vedieť urobiť návrh alebo osloviť dizajnéra. Okrem skúseností vám vedia poskytnúť aj radu pri výbere zariaďovacích predmetov, ale aj odporučiť majstrov alebo firmy s ktorými spolupracujú a sú overené. Nemusíte mať pritom obavy, že by sa vám celý projekt predražil. Stačí, ak si stanovíte rozpočet, ktorého sa treba držať. Štúdiá a dizajnéri majú aj kontakty na výrobcov a tak je možné aj čo-to ušetriť.

Foto: © pixabay.com

Máte v kúpeľni vaňu alebo sprchovací kút? Ako ste sa popasovali s malými priestormi v kúpeľni?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť