Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Útulné teplo krbu: Ako si vybrať vhodný nábytok

Útulné teplo krbu: Ako si vybrať vhodný nábytok

by Martin

Keď sa vonku ochladí a stromy sa začnú meniť na farebnú paletu, netúžime po ničom viac ako po teple a útulnosti vlastného domova. Krb vie byť centrálnym bodom každej obývačky. Aby však tento priestor pôsobil harmonicky, je potrebné správne zvoliť nábytok, ktorý s krbom ladí. Ako na to? Poďme sa pozrieť na niekoľko tipov.

Zohľadnite veľkosť a štýl krbu

Pri plánovaní obývacieho priestoru okolo krbu je zásadné vziať do úvahy veľkosť a štýl vášho krbu, aby ste mohli zvoliť nábytok, ktorý harmonicky zapadne do celkového vzhľadu miestnosti.

Tradičný kamenný krb: Ak je váš krb vyrobený z prírodného kameňa a má tradičný vzhľad, ideálny je robustnejší nábytok. Kreslá ušiak so zdobenými detailmi, masívne konferenčné stolíky či starožitné vitríny a rustikálne komody budú ideálnym doplnkom k takémuto krbu. Môžete zvážiť aj koženú sedačku, ktorá pridá honosný a tradičný vzhľad.

Moderný plynový krb: Ak máte moderný plynový krb, ktorý je minimalistický, bude najlepšie zvoliť súčasný moderný nábytok. Sklenené konferenčné stolíky, nízke pohovky s jednoduchými líniami a kovové alebo chrómové doplnky budú ideálnou voľbou. Tiež môžete zvážiť zavesenie moderných obrazov, ktoré budú zodpovedať farbám a tónom ohňa, čím vytvoríte vizuálne zaujímavý kontrast.

Nezabudnite, že veľkosť krbu môže ovplyvniť to, aký veľký nábytok by ste mali vybrať. Ak máte veľký krb, môže vyžadovať veľké kúsky nábytku, ktoré sú v rovnováhe s jeho veľkosťou. Naopak, menší krb môže byť doplnení skromnejším a nenáročným nábytkom, aby nezatienil jeho krásu.

Posedenie okolo krbu

Ako také by malo byť posedenie okolo krbu maximálne pohodlné a lákavé. Ideálne sú sedačky v tvare do U, aby na nich mohlo pohodlne sedieť niekoľko osôb. Voľba farieb v teplých tónoch, ako sú hnedá, béžová alebo karamelová, zabezpečí, že posedenie ladí s jesennou atmosférou krbu.

Z kresiel sú ideálne tie, ktoré sú otáčacie. Môžu byť otočené smerom k ohňu v chladnejších mesiacoch a smerom k zvyšku miestnosti, keď krb nie je v prevádzke. Dobrou voľbou sú aj závesné kreslá, pod ktoré je vhodné umiestniť umelú kožušinu pre zútulnenie priestoru. Taburetky sú ideálne pre návštevy alebo len pre odloženie nôh na relax. Môžu tiež slúžiť ako doplnkové sedadlá pri väčších návštevách.

Vankúše v rôznych veľkostiach a textúrach a hrubé pletené deky môžu byť rozhodené po sedačkách a kreslách, čím pridajú ešte väčšiu “vrstvu” pohodlia a tepla. Okrem toho, koberce s hustým vlasom alebo berberské koberce pod posedením môžu tiež pridávať pocit tepla a definíciu priestoru.

Majte na pamäti, že posedenie by malo byť usporiadané tak, aby umožňovalo ľahký prístup k krbu, zároveň však poskytovalo dostatok miesta pre pohyb po izbe. Toto usporiadanie zabezpečí, že krb bude stredobodom priestoru, ale nebude obmedzovať funkčnosť obývacej izby.

Výber dokonalých stolíkov

Tmavé odtiene dreva, ako sú orech alebo mahagón, sú klasikou, ktorá pridáva pocit tradície a elegancie. Ich robustný vzhľad a pocit tepla sú ideálnymi spoločníkmi pre kamenné alebo tradičné drevené krby. Konferenčné stolíky s dolnou poličkou sú skvelým úložným priestorom pre časopisy, ovládače alebo hry, čím zabezpečia, že izba zostane organizovaná.

Kovové konzolové stolíky sú ideálom pre súčasné industriálne dizajny. Materiály ako čierna oceľ alebo mosadz môžu byť kombinované so sklenenými alebo drevenými vrchmi, čím sa vytvára kontrast a zaujímavosť v priestore.

Kombinovaním rôznych materiálov a štýlov stolíkov môžete vytvoriť harmonický a funkčný priestor okolo krbu, ktorý bude slúžiť ako centrálny bod vášho obývacieho priestoru.

Moderná vychytávka pre chladné večery

V dnešných moderných bytoch a domoch často nenachádzame tradičné krby. Avšak túžba po útulnosti a atmosfére plápolajúceho ohňa nezmizla. Práve preto sa v posledných rokoch stávajú stále populárnejšími riešenia, ktoré kombinujú funkčnosť nábytku s kúzlom krbu. Jedným z takýchto inovatívnych riešení je obyvacia stena alebo TV stolík s integrovaným elektrickým krbom.

Krb je viac než len zdroj tepla. Je to srdce obývacieho priestoru, miesto, kde sa rodiny a priatelia stretávajú a zdieľajú spoločné chvíle. Správne zvolený nábytok môže tento priestor zmeniť na oázu pohodlia a útulnosti, kde sa budete cítiť skutočne doma.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť