Home Bývajme zdravo! Spálňa podľa feng shui pre pokojný spánok

Spálňa podľa feng shui pre pokojný spánok

by Martin

Možno si to neuvedomujete, ale spálňa je jednou z najdôležitejších miestností. Spánkom by sme mali tráviť 6-8 hodín denne a počas neho si oddýchnuť a načerpať sily do ďalšieho dňa. Je teda jasné, že v spálni by ste sa mali cítiť príjemne a bezpečne. K pokojnému spánku vám môže dopomôcť aj usporiadanie spálne podľa feng shui.

Foto: © pixabay.com

Čo je feng shui

Feng shui je čínske umenie a veda, a v preklade znamená vietor a voda. Podľa feng shui má energia voľne prúdiť a mala by sa dostať do všetkých kútov vášho príbytku. Je teda potrebné, vytvoriť podmienky k tomu, aby energia chi mohla prúdiť a nezastavil ju nábytok ani neporiadok. Ide o formu geomantie, ktorá má viacero významov a jeden z nich je ovplyvňovanie človeka časťami interiéru, resp. budovou. Poloha pozemku, domu, orientácia na svetové strany aj usporiadanie nábytku môže mať podľa týchto umení vplyv na šťastie, pohodu aj zdravie človeka. Zistite, aké sú zásady feng shui pre spálňu.

Umiestnenie spálne    

Ako bolo spomínané, spálňa je miesto pre oddych a preto by mala byť umiestnená v súkromnej a najmä pokojnej časti domu. Čo sa týka orientácie na svetové strany ideálna je juhozápadná časť bytu či domu. Ak je to možné, vyberte miestnosť na spálňu čo najďalej od vchodových dverí a susediť by nemala s kúpeľňou alebo toaletou. Vo väčšine bytov takéto riešenie zrejme nebude možné, ale v priestrannejších bytoch a domov je to reálnejšie.

Kam umiestniť posteľ

Logicky najdôležitejším prvkom spálne je posteľ. Nohy postele by nemali byť v jednej línií s dverami, lepšie je, ak bude na uhlopriečke. Čelo postele by malo byť na plnej stene a zároveň by mala hlava smerovať na sever a nohy tým pádom na juh. Posteľ by sa zároveň nemala umiestniť hneď pod oknom, pretože to môže vyvolať pocit ohrozenia. Pokiaľ máte tú možnosť umiestnite posteľ na vyvýšené miesto. Zabudnúť by ste mali aj na police umiestnené nad posteľou. Pokiaľ využívate priestor pod posteľou ako úložný priestor, robíte chybu. Keďže je tento priestor zaprataný, nemôže tade prúdiť vzduch a energia.

Farby a materiály

Farbu by ste mali zvoliť podľa toho, aké emócie chcete podporiť. Neutrálna biela znamená pokoj a dôveru, kombinovať ju môžete s ďalšou farbou.  Ak je to čo potrebujete láska, voľte svetlé odtiene ružovej. Červená podporuje vášeň, ale nie je vhodná ak chcete pokojne spávať. Pre pocit bezpečia je ideálna modrá farba, pre duchovný rozvoj zasa fialová. Spálňa je v prvom rade o oddychu a ten podporuje béžová, hnedá a oranžová farba.

Čo sa týka textílií uprednostniť by ste mali prírodné materiály ako ľan a bavlna. Nábytok vrátane postele by mali byť z prírodných materiálov, ideálne z dreva a s oblými hranami. Ostré hrany a kovové materiály môžu znásobovať vplyv patogénnej zóny.

Čo do spálne nepatrí

Jednoznačne zrkadlo. Podľa feng shui by v spálni nemali byť zrkadlá vôbec. Ak už máte šatníkovú alebo vstavanú skriňu so zrkadlom neumiestňujte posteľ oproti. Zrkadlá orientované smerom k posteli, môžu spôsobovať problémy vo vzťahu a láka negatívne energie do miestnosti. Či už tomu veríte alebo nie, mnoho ľudí ma zo zrkadla nepríjemné pocity. Riešením je aj zrkadlo na noc zakrývať. Zo spálne by ste mali odstrániť aj elektroniku a to vrátane mobilných telefónov, ktoré môžu brániť v relaxácií.

Dodržiavate vo svojom byte zásady feng shui? Máte posteľ s dreveným alebo kovovým rámom?

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť