Home Obývačka inšpirácie Ako zariadiť obývačku, aby bola útulná

Ako zariadiť obývačku, aby bola útulná

by Martin

Máte pocit, že vaša obývačka pôsobí trochu neosobne a chceli by ste ju zútulniť? Nemusíte hneď robiť zásadné zmeny a prerobiť celú obývačku. Zachovajte štýl, ktorý sa vám páči. Niekedy stačí iba zopár vkusných doplnkov, alebo nová farba stien.

Útulné neznamená zapratané

Útulná obývačka neznamená, že musíte celú miestnosť zapratať dekoráciami a doplnkami. Ide skôr o atmosféru ktorú vytvoríte. „Teplo domova“ si zabezpečíte správnymi farbami, vkusnými doplnkami ako sú dekoračné vankúše, deky, sviečky ale aj rastliny. Zabudnite na to, že každá polička si regál musí byť zaplnený vecami. Miestnosť potrebuje aj vzdušnosť. Dôležité je samozrejme aj osvetlenie, ktoré by nemalo byť príliš intenzívne a studené. Farba stien môže byť v prírodných odtieňoch hnedej, béžovej, oranžovej ale aj v jemnej zelenej alebo modrej.

Foto: © pixabay.com

Závesy do obývačky

Pre niekoho sú závesy prežitkom, pre niekoho štýlový doplnok. Jednofarebné aj vzorované závesy môžu byť skvelým oživením obývačky. Farebne sa dajú zladiť s doplnkami, aby miestnosť pôsobila kompaktne. Výraznejšia farba, ktorá sa nikde inde v miestnosti nenachádza zasa môže celú rozžiariť. Vzorované závesy  dokážu „rozbijú“ jednotvárny, alebo nudný interiér.

Okrem estetickej funkcie plnia aj tú praktickú – zatemňujú a chránia vaše súkromie. Použiť nemusíte iba jeden typ závesu. Okno môžete vylepšiť záclonou alebo závesom, ktoré prepúšťajú svetlo, ale zároveň vám nebude vidno dnu. K nim môžete pridať zatemňujúce závesy. Ich kvality oceníte aj v zime, pretože čiastočne dokážu zabrániť tomu, vám od okna „ťahalo“.

Prírodné materiály

K zútulneniu prispejú aj prírodné materiály a rastliny. Základom je drevo a netýka sa to len nábytku. Konferenčný stolík z kvalitného masívneho dreva ale určite dokáže očariť.  Pôsobiť útulne vedia aj drevené obklady, parapety či žalúzie a dekorácie. Miesto koberca vyskúšajte umelú kožušinu. Chýbať by nemali ani črepníkové rastliny a prípadne aj čerstvé rezané kvety.

Foto: © pixabay.com

Vankúše, deky, taburetky

Aj malé detaily prinesú do vášho príbytku pohodu. Niekoľko dekoračných vankúšikov na sedačke či v kresle a teplá deka by taktiež mali byť súčasťou obývačky. Keď si budete vyberať taburetku alebo podnožku, skvelým tipom sú pletené bavlnené taburetky. Vhodné sú prírodné a pastelové farby.

Osvetlenie obývačky

Okrem prirodzeného svetla, ktoré si užijete cez deň je potrebné aj správne umelé osvetlenie. Svetlo v obývačke má byť biele teplé s teplotou od  2700 K do 3300 K. Zároveň by mal mať index farieb CRI hodnotu nad 90. Čo sa svietidiel týka, potrebujete ich niekoľko. Okrem centrálneho osvetlenia sú potrebné aj doplnkové. Za centrálne osvetlenie sa považuje obvykle stropné svietidlo, ktoré osvetľuje celú miestnosť.

Foto: © pixabay.com

Môže ísť o luster, tenké stropné svietidlo a niekedy sa používa aj stojanové svietidlo, ktoré svetlo rozptyľuje po miestnosti. Na čítanie budete potrebovať stojanovú lampu s intenzívnejším svetlom, ktoré usmerňované tam, kam potrebujete. Príjemnú atmosféru dokážete vytvoriť dekoračnými stolnými lampami aj LED pásmi, ktoré sa umiestňujú na spodnú časť sedačky, k poličkám a pod.

V akom štýle máte zariadenú obývačku? Aké farby prevládajú u vás doma – neutrálne alebo výraznejšie?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť