Home Ako sa starať o nábytok Hmyz v domácnosti? Takto sa ho zbavíte.

Hmyz v domácnosti? Takto sa ho zbavíte.

by Martin

Naše domácnosti zvyknú navštevovať aj neželaní hostia a to aj bez toho, aby sme si to všimli. O to horšie je zrazu objaviť v šatníku mole a na kuchynskej linke mravce. Poradíme vám, ako sa zbaviť hmyzu v domácnosti.

Foto: © pixabay.com

Mravce

Keď sa začne otepľovať, mravce sa zvyknú objaviť v kuchyni alebo v špajze. Zbaviť sa ich nemusí hneď znamenať chemické prostriedky, ktoré ich zahubia. Niekedy stačí, ak ich od návštevy vašej kuchyne odradíte vôňou. Mravce nemajú v obľube vôňu levandule, škorice, mäty či bazalky. Čerstvá bazalka na kuchynskom okne sa im páčiť nebude a vy ju môžete využiť pri varení. Dobrým pomocníkom sú aj esenciálne oleje spomínaných vôní, ktorými sa dajú potrieť rámy dverí aj okien.

Foto: © pixabay.com

Na upratovanie môžete použiť prípravok s vôňou levandule. Keď už sme pri upratovaní je dôležité robiť ho pravidelne, pretože mravce sa môžu zoskupovať aj v starom papieri či vlhkých uterákoch a pod. Myslite aj na to, že prilákať ich môže aj rozliaty džús alebo omrvinky na podlahe.

Mole v kuchyni

Mole nechceme vidieť v šatníku a už vôbec nie v kuchyni. Nikdy to totiž neveští nič dobré. Ak otvoríte špajzu alebo skrinku s potravinami a vyletia z nej mole, je takmer isté, že niektoré potraviny budete musieť vyhodiť. Mole nakladú vajíčka hlavne do sypkých potravín ako je múka, strúhanka, sypaný čaj, ale aj rôzne semienka. V tomto prípade nepomôže nič iné len prezrieť všetky potraviny a tie napadnuté vyhodiť. Že v nich máte mole spoznáte podľa jemnej pavučiny a lariev. Všetky skrinky treba umyť a povysávať. Aby sa táto nepríjemnosť neopakovala mali by ste potraviny skladovať v uzavretých dózach alebo zatváracích igelitových vreckách. Či ste sa molí zbavili efektívne zistíte počas 3 týždňov, pretože toľko trvá vývojové štádium. Stačí jeden zabudnutý zámotok a môžete mať problém opäť.

Foto: © pixabay.com

Mole v šatníku

Moľa šatníková si zasa vychutná vaše oblečenie, koberce aj deky. Obzvlášť v obľube majú prírodné materiály ako je bavlna, kožušina či ľan. Okrem toho majú radi aj tmu a nevyhovuje im prievan. Veci napadnuté moľami sa dajú vyklepať a vyprať, aspoň pokiaľ nie sú priveľmi poškodené. V rámci prevencie sa odporúča pravidelné upratovanie šatníka a vysávanie. Do skrine neukladajte veci, ktoré ste mali na sebe, ale iba vypraté a čisté oblečenie. Mole odpudzuje levanduľa, rozmarín aj klinčeky. Rovnako nepríjemné sú pre ne staré noviny, ktorými môžete vystlať zásuvky. Sezónne veci uskladňujte vo vreciach alebo boxoch, do ktorých sa mole nedostanú.

Foto: © pixabay.com

Domáci pomocníci proti hmyzu

Nepríjemnými spoločníkmi sú aj komáre a muchy. Našťastie im nevoňajú veci, ktoré sú pre človeka obvykle príjemné ako je levanduľa, mäta či eukalyptus. Vonné oleje tak dokážu odpudiť hmyz a zároveň prevoňať váš domov. Ak ich nechcete ani na terase či balkóne zachráni vás bylinková záhrada, pretože ich vône sú pre ne odpudivé. Pomôže aj zmes kokosového oleja a citronely v malých miskách rozmiestnených po dome alebo terase.

Ako bojujete s hmyzom vy? Máte overené metódy alebo sa spoliehate na chemické prípravky?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť